Θεσσαλονίκη: Τα πιο νόστιμα τραπέζια της

Θεσσαλονίκη: Τα πιο νόστιμα τραπέζια της

Ξενάγηση στα νοστιμότερα τραπέζια της Θεσσαλονίκης- τα κλασικά, τα νέα και τα αγαπημένα των ντόπιων- απ’ όπου, πιστέψτε μας, θα σηκωθείτε με δυσκολία.

Clochard
Σταθερή αξία από το 1979 σε έναν κομψό χώρο που ανακαινίστηκε πρόσφατα. Έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία για την ελληνική κουζίνα του με επιλογές όπως αμπελοσαρμαδάκια αυγολέμενο, αρνάκι γάλακτος με χόρτα φρικασέ και τάρτα φρέσκων θαλασσινών. Πολύ καλή η κάβα κρασιών του με 120 ετικέτες από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα (Προξένου Κορομηλά 4, τηλ.: 2310 239805, www.clochard.gr, από €25 το άτομο).


Βήτα

Το “B.” κρύβεται στα σπλάχνα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και είναι το πρώτο ποιοτικό café εστιατόριο Μουσείου στην Ελλάδα και από το ξεκίνημα της λειτουργίας του κατάφερε να εκτοξεύσει το museum dining σε άλλα επίπεδα. Μπορείτε να απολαύσετε από νωρίς το πρωί ένα ξεχωριστό breakfast, να συνεχίσετε το μεσημέρι με ένα ευχάριστο φιλικό ή business lunch και να τελειώσετε το βράδυ με ένα ρομαντικό δείπνο υπό το φως των κεριών. Το μενού του βασίζεται στις μεσογειακές γεύσεις με κάποιες νότες από γαλλική και ιταλική κουζίνα. Στα συν ο υπέροχος κήπος του (3ης Σεπτεμβρίου 2, τηλ.: 2310 869695, www.brestaurant.gr, από €20 το άτομο).


Ergon Αγορά
Η οικογένεια της Ergon που δημιούργησαν τα δραστήρια αδέρφια Θωμάς και Γιώργος Δούζης και η οποία αριθμεί 11 καταστήματα (εντός και εκτός Ελλάδας) απέκτησε πρόσφατα ένα νέο μέλος στην οδό Παύλου Μελά, εκεί όπου κάποτε βρισκόταν ο ιστορικός κινηματογράφος Ριβολί. Το Ergon Αγορά δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση αφού στον εντυπωσιακό, βιομηχανικού ύφους χώρο του, που φτάνει τα 1.000 τετραγωνικά, συνυπάρχουν μεζεδοπωλείο, παντοπωλείο, αρτοπωλείο, μανάβικο, κάβα, κρεοπωλείο, ιχθυοπωλείο, cafe και χώρος εκδηλώσεων. Ξεκινάς τη μέρα σου με πολύ καλό καφέ, χορταστικό πρωινό και brunch, ενώ αργότερα σε περιμένουν φρεσκομαγειρεμένοι μεζέδες από τα προϊόντα τους, όπως καλαμάρι τηγανητό σε τραγανή κρούστα και μοσχολέμονο, μανιταροπίλαφο με μανιτάρια Γρεβενών και κεφαλοτύρι Ίου, σουτζουκάκια κ.ά. Παύλου Μελά 42, τηλ.: 2310288008, www.ergonfoods.com


Duck Private Cheffing

Για να φάτε στο πιο πολυσυζητημένο νέο εστιατόριο της πόλης θα χρειαστεί να φτάσετε έως τα Πατριαρχικά Πυλαίας. Με έναν καταπράσινο κήπο, ανοιχτή κουζίνα και μια καλαίσθητη σάλα, σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι καλεσμένος για γεύμα σε φιλικό σπίτι. Φρέσκα υλικά εποχής από τον λαχανόκηπο, νωπά κρέατα και συνταγές μαγειρεμένες με ιδιαίτερο μεράκι από την ιδιοκτήτρια-σεφ Ιωάννα Θεοδωρακάκη- από κουνέλι στιφάδο και χοιρινό πρασοσέλινο μέχρι ταλιάτα μόσχου με μοβ πουρέ περουβιανής πατάτας. Ο χώρος είναι μικρός (μόλις 35 ατόμων), γι’ αυτό χρειάζεται οπωσδήποτε κράτηση (Χάλκης 3, Πατριαρχικά Πυλαίας, τηλ.: 2310 519333, από €25 το άτομο).

Παπαρούνα
Ένα restaurant wine-bar σε πανέμορφο, πολύχρωμο χώρο στα Κάτω Λαδάδικα, για μεσογειακή κουζίνα και εξαιρετικά κοκτέιλ υπό τους ήχους soul και jazz μουσικής. Δοκιμάστε χοιρινό σιγομαγειρεμένο με μήλα και αποξηραμένα σύκα, γαρνιρισμένο με καστανό ρυζάκι, και κριθαρότο θαλασσινών αρωματισμένο με ούζο και σαφράν (Παγγαίου 4 & Δόξης, τηλ.: 2310 510852, από €15 το άτομο).


7 Θάλασσες

Από τις καλύτερες επιλογές για ψάρι και θαλασσινά στην πόλη, σε έναν πολύ όμορφο χώρο. Οι  λάτρεις της ψαροφαγίας θα λατρέψουν τη σαλάτα Caesar’s με μαριναρισμένα φιλέτα πεσκανδρίτσας και αυγά χρυσής ρέγγας και το φιλέτο βλαχοσφυρίδας στο φούρνο μαγειρεμένη με συνταγή του Αγίου Όρους με σέλινο και δεντρολίβανο (Καλαποθάκη 10, τηλ.: 2310 233173, www.7thalasses.eu, από €30 το άτομο).


Garcon Brasserie

Οι Θεσσαλονικείς δίνουν ραντεβού στην παραλία για καφέ, γευστικές σαλάτες, γκουρμέ δημιουργίες και ιδιαίτερα κοκτέιλ. Λειτουργεί στα πρότυπα των παρισινών μπρασερί με ξεχωριστό χαρακτήρα και έπιπλα ντυμένα με δέρμα. Από το μενού ξεχωρίζουν πρωτότυπα πιάτα από την ελληνική αλλά και τη ευρωπαϊκή δημιουργική κουζίνα όπως το ριζότο με καραβίδες που ολοκληρώνεται ιδανικά με σουφλέ σοκολάτας. Θα βρείτε και δεύτερο κατάστημα στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos. (Λεωφόρος Νίκης & Αγίας Σοφίας 2, τηλ.: 2310 253033, από €30 το άτομο).


Διαγώνιος

Οι ντόπιοι συρρέουν στα τραπεζάκια σε αυτή την all time classic ψησταριά, στο κέντρο της πόλης, για τα κορυφαία πολίτικα σουτζουκάκια και τον γύρο της. Πολύ καλά και τα ορεκτικά αλλά και οι φρέσκες σαλάτες τους. Συνοδέψτε με ρώσικη σαλάτα και πολίτικη μελιτζανοσαλάτα (Στρ. Καλλάρη 13, τηλ.: 2310 260958, από €15 το άτομο).


Μόλυβος

Το νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο μετατράπηκε σε εστιατόριο που θυμίζει παραδοσιακό αρχοντικό του Μολύβου της Μυτιλήνης. Στον πολύ προσεγμένο χώρο του θα γευτείτε παραδοσιακές συνταγές από όλη την Ελλάδα όπως φάβα Σαντορίνης με χταποδάκι σχάρας και άνυδρο ντοματάκι, κολοκυθοανθούς Μυτιλήνης και σουτζουκάκια Θεσσαλονίκης με σπιτική ρώσικη σαλάτα. Ζυμώνουν ψωμί δύο φορές την ημέρα με ελαιόλαδο, φέτα, ντομάτα και ελιές, ενώ στο κελάρι του φυλάσσονται 70 ούζα από όλη την Ελλάδα (Ι. Δραγούμη 31 & Καποδιστρίου 1, τηλ.: 2310 555952, molyvos.gr, από €12 το άτομο).


Νέα Φωλιά

Για να βρείτε την καλύτερη value for money ταβέρνα της πόλης θα χρειαστεί να ανηφορίσετε πάνω από την Αγία Σοφία. Σπάνιες γεύσεις, τοπικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα και ατμόσφαιρα παλιού καφενείου-μπακάλικου. Στα πιάτα μας πεντανόστιμα γλυκοκαυτερά κοψίδια, καπνιστή μπριζόλα, μοσχάρι με αχλάδια, χοιρινό με κάστανο, σαλάτα με σύκα, ζουμερή σπαλομπριζόλα και ρεβυθοκεφτέδες, μεταξύ άλλων. Ο χώρος είναι μικρός αλλά η φήμη του μεγάλη γι’αυτό φροντίστε να κλείσετε τραπέζι από νωρίς (Αριστομένους 4, τηλ.: 2310 960383, από €12 το άτομο).

Μαύρη Θάλασσα
Ψαροταβέρνα με παράδοση ετών. Αξίζει να δοκιμάσετε όστρακα, λευκή ταραμοσαλάτα, κυδώνια, αυγοτάραχο και αχνιστή σκορπίνα με ελαιόλαδο. Στα συν η λίστα κρασιών τους. Κατόπιν παραγγελίας θα απολαύσετε ψάρι στο φούρνο αλλά και πλούσια ψαρόσουπα για 4-5 άτομα. Στην Καλαμαριά, μπροστά στη θάλασσα και με υπέροχη θέα (Νικολάου Πλαστήρα 3, τηλ.: 2310 932542, από €20 το άτομο).


Tre Marie

Η κουζίνα του μας ταξιδεύει στην Ιταλία ενώ είναι ιδανικό για όλες τις ώρες για εξαιρετικό cappuccino και σουφλέ σοκολάτας. Μη χάσετε τα φρέσκα ζυμαρικά και τις λαχταριστές πίτσες. Θα τα απολαύσετε σε υπέροχο σκηνικό γαλλικής και ιταλικής αισθητικής με ακριβούς πολυελαίους, αριστοτεχνικά βιτρό, καθίσματα σε σκούρο ξύλο, μαρμάρινα τραπέζια. Θα το βρείτε σε τρία διαφορετικά σημεία στην πόλη (Θ. Σοφούλη 57, Παλαιών Πατρών Γερμανού 13, Κομνηνών & Κολοκοτρώνη, τηλ.: 2310 240051, www.tremarie.gr, από €25 το άτομο).

                    

Ακαδημία
Ελληνική κουζίνα και πιάτα με μεσογειακό ταμπεραμέντο από τον σεφ Κωνσταντίνο Μάρκου σε έναν ιδιαίτερο προσεγμένο χώρο, διακοσμημένο με έργα τέχνης. Από το μενού ξεχωρίσαμε τη μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι, τα βουβαλίσια σουτζουκάκια και καρύδια και την καπνιστή μπριζόλα χοιρινή με σάλτσα κάστανο και μανιτάρια. Συχνά διοργανώνονται μουσικές και θεατρικές βραδιές (Αγίου Μηνά 3, τηλ.: 2310 521803, από €20 το άτομο).

Χοντρό Αλάτι
Το μεζεδοπωλείο στην αγορά Μοδιάνο φημίζεται για τα θαλασσινά μεζεδάκια αλλά και για τα αυτοσχέδια γλέντια που μπορεί να ξεσπάσουν από το πουθενά. Σπέσιαλ ψαρόσουπα, σαρδέλες με σουσάμι, γαρίδες με χονδρό αλάτι, ρολάκια μελιτζάνας με πέστο και γιαουρτάκι και μύδια αχνιστά με θυμάρι είναι προτάσεις που ξεχωρίζουν (Ερμού 26, τηλ.:2310 281566, xontro-alati.gr, από €12 το άτομο).


Χαμόδρακας

Η ιστορική ψαροταβέρνα λειτουργεί από το 1926 στην Καλαμαριά και σερβίρει όλους τους θησαυρούς του Αιγαίου όπως λιγκουίνι με όστρακα, καλαμάρι γεμιστό, χταπόδι και σουπιές κρασάτες σβησμένα με κόκκινο κρασί, μύδια με λευκό κρασί και σπέσιαλ αστακομακαρονάδα. Πολύ καλή και η λίστα κρασιών του (Μανώλη Γαγύλη 13, τηλ.: 2310 447943, www.hamodrakas.gr, από €20 το άτομο).


Estrella

Must στάση για πρωινό και brunch με το διάσημο πλέον μπουγατσάν (κρουασάν γεμιστό με σπιτική κρέμα μπουγάτσας, αλλά και για φρεσκοψημένα χειροποίητα bagels, σπιτικές πίτες και πεντανόστιμα μικρά πιάτα- όπως μαριναρισμένο ψητό κοτόπουλο με λαχανικά και ελαιόλαδο βασιλικού- ιδανικά για τσιμπολόγημα όλες τις όλες της ημέρας με θέα την Αγία Σοφία (Παύλου Μελά 48, τηλ.: 2310 272045, από €12 το άτομο).


Mia Feta

Άνοιξε στα τέλη του 2013 και αμέσως έγινε talk of the town. Κι αυτό γιατί συνδυάζει γαλακτοπωλείο και παντοπωλείο με  εστιατόριο. Εδώ, όλα όσα πωλούνται, σερβίρονται κιόλας. Τα προϊόντα καταφτάνουν από το εργοστάσιο της εταιρίας Κουρέλλας στα Γρεβενά αλλά και από επιλεγμένους παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Στο ιδιαίτερο μενού θα βρείτε από πρωινό με χειροποίητες πίτες, αυγόφετες, ομελέτες και ρυζόγαλο μέχρι δημιουργικά πιάτα που συνοδεύονται από μερικά από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά. Δοκιμάστε οπωσδήποτε την αλμυρή εκδοχή του γιαουρτιού τους, με πιπεριές Φλωρίνης, ρίγανη και ανθό αλατιού (Παύλου Μελά 14, τηλ.: 2310 221120, από €12 το άτομο).


ΚΕΦΤΕ δες 

Το ιδανικό μέρος για χειροποίητα μαμαδίσια κεφτεδάκια σε όλες τις αγαπημένες παραλλαγές (από τηγανητά μέχρι κοκκινιστά) και σερβιρισμένα με φρέσκα σπιτικά τσιπς. Θα βρείτε επίσης πιάτα ημέρας και πιο ιδιαίτερες προτάσεις του σεφ-ιδιοκτήτη με γεύσεις από την Κρήτη (Βογατσικού 4, τηλ.: 2310 272900, από €12 το άτομο).

 

http://www.arttable.gr/

Leave A Response