Περί θρησκευτικού φανατισμού: Η ιστορία του David Κoresh

Περί θρησκευτικού φανατισμού: Η ιστορία του David Κoresh

Γεννήθηκε στο Γουάκο του Τέξας, με το όνομα Βέρνον Χάουελ. Οι γονείς του ήταν απλοί άνθρωποι, που δεν τον επηρέασαν θρησκευτικά σχεδόν καθόλου. Ο ίδιος, όμως, ανέπτυξε από πολύ μικρή ηλικία μια ιδιαίτερη τάση προς το θείο. Ο Χάουελ,  Εβραίος στην καταγωγή, ασχολήθηκε πολύ με την ιουδαϊκή αλλά και με τη χριστιανική θρησκεία. Ασχολήθηκε επίσης και με πολλές άλλες θρησκείες και αιρέσεις. Στην εφηβεία του αποφάσισε να γίνει μέλος της ομάδας των Πεντηκοστιανών, ενώ αργότερα ίδρυσε ένα δικό του κίνημα, βασισμένο στις ιδέες των Χιλιαστών του Μίλερ.

Στα 21 του χρόνια ταξίδεψε στο Ισραήλ, για να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ιερουσαλήμ. Εκεί γνωρίστηκε με κάποιους Ραβίνους, με τους οποίους μελετούσε συστηματικά την Τορά και τις εβραϊκές προφητείες. Ήταν αφοσιωμένος στη Βίβλο για περίπου εννέα χρόνια, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει τους Κανόνες της, και κυρίως να ερμηνεύσει τις προφητείες. Το μεγαλύτερο μέλημά του ήταν να καταφέρει να βρει τον ακριβή χρόνο της συντέλειας του κόσμου. Κάποιοι από το κοντινό του περιβάλλον τον περιγελούσαν, άλλοι, πάλι, τάχτηκαν ολοκληρωτικά με το μέρος του. Άρχισε, όμως, σταδιακά να του δημιουργείται έντονα η πεποίθηση ότι ο ίδιος ήταν ο κατεξοχήν πρωταγωνιστής των βιβλικών προφητειών, ύστερα από μια εμπειρία που θα άλλαζε τη ζωή του.

Ένα Σάββατο στο Όρος Σιών, μετά την καθιερωμένη προσευχή στο Τείχος των Δακρίων, ήταν, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, εκστασιασμένος, πετούσε στα ουράνια και είδε ένα όραμα. Το όραμά του συμπεριλάμβανε Ρώσους κοσμοναύτες, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι μέσα από το διαστημικό σταθμό ΜΙΡ παρακολούθησαν επτά αγγελικά πλάσματα, με τεράστια φτερά, ανάλογα στο μέγεθος ενός αεροπλάνου, να κατευθύνονται προς τη Γη. Αργότερα, ο Χάουελ θα πει στους δημοσιογράφους και στο FBI ότι συνάντησε αυτά τα όντα το 1985 και ότι από εκείνη τη στιγμή κατάλαβε όλο το μυστήριο της Βίβλου και το νόημα των προφητειών. Αμέσως μετά την εμπειρία του αυτή άρχισε να δημοσιεύει το όραμά του και να προσηλυτίζει διάφορους Εβραίους επιχειρηματίες, από τους οποίους απέσπασε πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά.

Το 1990 επέστρεψε στο Τέξας και άλλαξε το όνομά του σε Ντέιβιντ Κορές από τον Κύρο το Μέγα, τον Πέρση βασιλιά που άφησε τους Εβραίους, μετά την πρώτη αιχμαλωσία τους στην Βαβυλώνα, να επιστρέψουν στην κοιτίδα τους. Με τα χρήματα που είχε αποσπάσει αγόρασε ένα ράντζο κοντά στο Γουάκο. Εκεί συγκέντρωσε τους παλιούς του οπαδούς και διάφορα άλλα άτομα, τα οποία κατάφερε να πείσει για την ισχύ του οράματός του. Τους ονόμασε συνολικά Δαυιδιανούς και τους δίδασκε ότι ζούσαν στη σύγχρονη Βαβυλώνα και πως οι πράξεις της αμερικανικής κυβέρνησης είναι εχθρικές προς αυτούς. Ο Κορές επέμενε στο ότι, για να σωθούν, έπρεπε να προσηλυτίσει επιπλέον οπαδούς. Πίστευε ότι θα έπρεπε να συγκεντρώσει τον αριθμό των 144.000 ψυχών, που αναφέρεται στο 7ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης του Ιωάννη. Το γεγονός αυτό άρχισε να μπερδεύει τους οπαδούς του, που έως τότε ήταν στην πλειοψηφία τους Εβραίοι. Ο Κορές συμπεριλάμβανε στη διδασκαλία του όλες τις προφητείες και αναζητούσε άτομα από όλες τις φυλές. Θα ήθελε οι οπαδοί του να τον ακολουθήσουν στην Ιερουσαλήμ, για να αναληφθούν από το Όρος Σιών στον ουρανό. Σε πολύ στενούς συνεργάτες του έλεγε μάλιστα ότι εκεί θα τους περίμενε ένα διαστημόπλοιο, που θα τους μετέφερε σε άλλον πλανήτη, στον οποίο θα ζούσαν αιώνια αρμονικά και χωρίς βία τη Θεία Βασιλεία.

Ο Κορές, όμως, δεν τα κατάφερε και, αντί αυτού, παρέμεινε με μια ομάδα 40 ατόμων στο ράντζο του, όπου συνέβησαν τα γεγονότα του 1993, και ήταν γι’ αυτόν μια πραγματική έκπληξη. Δεν ταίριαζε σε καμία από τις προφητείες της Βίβλου η περικύκλωση του ράντζου από το <span “font-family:”verdana”,”sans-serif”;=”” mso-ansi-language:en-us”=””>FBI, εκείνο το απόγευμα καλοκαιριού, με ελικόπτερα και άρματα. Αυτή η κατάσταση προκαλούσε πίεση στην ομάδα του Κορές, που αισθανόταν ότι ερχόταν το τέλος του κόσμου. Η κυβέρνηση φάνηκε να μη διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία για την αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων, δημιουργώντας για τον Κορές και τους οπαδούς του ένα σκηνικό Αποκάλυψης. Η εντύπωση της Αποκάλυψης σε πρώιμο στάδιο έδωσε το έναυσμα για μια μαραθώνια διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ του FBI και του Κορές. Η κατάσταση, ωστόσο, ξέφυγε από κάθε έλεγχο, όταν άρχισε η ζωντανή αναμετάδοση του γεγονότος, σε όλον σχεδόν τον πλανήτη. Ο Κορές είχε πειστεί ότι πραγματικά ερχόταν το τέλος και απειλούσε να αυτοκτονήσει μαζί με τους οπαδούς του εάν δεν αποχωρούσαν οι επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις, που είχαν καταφτάσει στο μεταξύ για ενίσχυση. Οι διαπραγματευτές δεν έβγαζαν νόημα από τα λεγόμενα του Κορές, ενώ φοβόντουσαν ότι θα ακολουθούσαν μαζικές αυτοκτονίες εάν δεν επενέβαιναν άμεσα. Ο Κορές με τη σειρά του έπεισε, στην απελπισία του, τους οπαδούς του να ενώσουν τα χέρια τους και να αυτοπυρποληθούν, γιατί δε θα τους καταλάβαιναν ούτως ή άλλως, αλλά και επειδή φοβόντουσαν τα αντίποινα. Τότε ξέσπασε ξαφνικά μια μεγάλη φωτιά στο σπίτι του ράντζου, για την οποία δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί αν πυροδοτήθηκε από τον ίδιο τον Κορές ή από τις δυνάμεις καταστολής.

Το βέβαιο είναι ότι εκείνο το βράδυ έχασαν τη ζωή τους ο Κορές και δύο οπαδοί του, ενώ δεκάδες άλλοι υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα. Αργότερα, ανακάλυψαν στο σπίτι υπνωτικά φάρμακα, διάφορες ναρκωτικές ουσίες και βιβλιάρια τραπεζικών λογαριασμών. Ο Κορές έμεινε στην ιστορία ως ο μανιακός «σύγχρονος Χριστός», που προκάλεσε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του FBI.

http://city-mag.weebly.com/

Leave A Response