Κάτω από τα 30 δολάρια έκλεισε το πετρέλαιο

Κάτω από τα 30 δολάρια έκλεισε το πετρέλαιο

Τεράστιες απώλειες σημείωσε σήμερα το πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών πως η επιστροφή του Ιράν στις αγορές μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων θα δώσει νέα ώθηση στην παραγωγή διευρύνοντας το χάσμα προσφοράς και ζήτησης.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 1,78 δολάρια ή 5,7% κλείνοντας στα 29,42 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2003. Στην εβδομάδα, το συμβόλαιο έχασε το 11,3% της αξίας του.

Το Brent Μαρτίου σημείωσε βουτιά 1,94 δολαρίων ή 6,3% στα 28,94 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2004.

Το ενδεχόμενο αύξησης των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν μετά την άρση των κυρώσεων πυροδοτεί νέες πιέσεις στο πετρέλαιο. Αναλυτές δεν αποκλείουν οι κυρώσεις να αρθούν ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Bijan Namdar Zanganeh έχει δεσμευτεί να αυξήσει την παραγωγή κατά 0,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέσα σε μερικές εβδομάδες από την άρση των διεθνών κυρώσεων και κατά το ίδιο ποσό και πάλι σε έξι μήνες.

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η όξυνση των εντάσεων μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας με απρόβλεπτες συνέπειες για την πορεία της παραγωγής τους επόμενους μήνες, ενισχύει την επιφυλακτικότητα στην αγορά.

Οι απώλειες έρχονται καθώς τα κινεζικά χρηματιστήρια πραγματοποίησαν σήμερα και νέα βουτιά, με τον δείκτη Shanghai Composite να διολισθαίνει σε περιοχή bear market.

http://www.fmvoice.gr/

Leave A Response