Η Αγία Σοφία όπως δεν την είδες ποτέ

Η Αγία Σοφία όπως δεν την είδες ποτέ

Αν επισκεπτόμενος το ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη έχεις νιώσει δέος, βλέποντας τη νέα παραγωγή Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Πολιτισμού «Αγία Σοφία, 1.500 Χρόνια Ιστορίας», που ζωντανεύει το ναό ψηφιακά, θα συνειδητοποιήσεις γιατί θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το σενάριο της βασικής περιήγησης δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να περιηγηθεί στο βασικό συμβατικό αρχιτεκτονικό μοντέλο, γνωρίζοντας τα βασικά σημεία της ιουστινιάνειας Αγίας Σοφίας. Αναπαρίσταται, με πλήρη λεπτομέρεια, το εσωτερικό του ναού, ο αρχιτεκτονικός του σχεδιασμός, ο γλυπτός και ψηφιδωτός διάκοσμος και, παράλληλα, παρουσιάζονται οι διάφορες φάσεις κατασκευής του μνημείου και σημαντικά ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία της ζωής του Βυζαντίου. Στην ξενάγηση οι επισκέπτες δεν είναι απλοί παρατηρητές, αλλά συμμετέχουν σε διάφορα σενάρια και περιηγήσεις, ενώ μπορούν να παρεμβαίνουν με ερωτήσεις. Ξεναγός τους είναι ένας σύγχρονος ερευνητής, ο οποίος μεταφέρει στον επισκέπτη ιστορίες και παραδόσεις σχετικά με το ναό, αλλά και τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης σε διάφορες εποχές, μέσα από βυζαντινά κείμενα και πηγές – μεταξύ άλλων παρουσιάζεται και η στέψη του αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου (15/9/1261) ένα μήνα μετά την ανάκτηση της βυζαντινής πρωτεύουσας από τους Σταυροφόρους. Επίσης, δίνονται πληροφορίες για θέματα της σύγχρονης έρευνας σχετικά με το ναό.

INFO: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, 2122540000. Διάρκεια προβολής: 45΄. Ώρες προβολών www.tholos254.gr 

http://www.athensvoice.gr/

Leave A Response