Άγιο Όρος, Το Κάστρο της Ορθοδοξίας!!!

Άγιο Όρος, Το Κάστρο της Ορθοδοξίας!!!

Το  Άγιο Όρος αποτελείτε από 20 ιερές μονές και μοναστήρια που βρίσκονται εκεί ως “αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία”.
Η αγιότητα αυτού του τόπου σε αφήνει εκστατικό, η απέραντη γαλήνη και η απόλυτη ησυχία το καθιστά για τους Πνευματικούς και τους ανθρώπους ένα επίγειο Παράδεισο.Το κύριο χαρακτηριστικό του μοναδικού αρχιτεκτονικού του στυλ είναι τα μεγάλα πολύπλοκα κτίρια που περιβάλλονται από ένα δυνατό τείχος με Πύργο με τις επάλξεις και τις πολεμίστρες που βοηθούσαν στην αποτροπή των πειρατών και των διάφορων κατακτητών της εποχής στα παραθαλάσσια κυρίως σημεία.

Το Άγιο Όρος υπάγεται πνευματικά στην δικαιοδοσία του οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους.

Βρίσκεται στη χερσόνησο του Άθω και πρωτεύουσά του είναι οι Καρυές όπου έχει την έδρα ο πολιτικός διοικητής, ο οποίος με τη σειρά του υπάγεται στο υπουργείο εξωτερικών. Είναι υπεύθυνος για την τάξη και την ασφάλεια καθώς και για την πιστή εφαρμογή του καταστατικού χάρτη του Αγίου Όρους.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Θεοτόκος παραπλέοντας τον Άθω μαζί με τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, όταν πήγαιναν να επισκεφθούν τον Λάζαρο στην Κύπρο και εν μέσω μιας φοβερής θαλασσοταραχής, αποβιβάστηκαν στον χώρο όπου σήμερα βρίσκεται η Μονή Ιβήρων. Η Παναγία θαυμάζοντας το τοπίο ζήτησε από τον Χριστό να της παραχωρήσει το όρος για δώρο. Έτσι και έγινε. Από τότε ο τόπος αυτός ονομάζεται Άγιον Όρος ή Περιβόλι Της Παναγίας

Από το 1988 συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 Δείτε και το υπέροχο ντοκιμαντέρ του Σταύρου Θεοδωράκη από την εκπομπή «Πρωταγωνιστές» όπου αυτός και οι συνεργάτες του έζησαν για τέσσερις μέρες σε μονές, κελιά και σκήτες του Αγίου ‘Ορους. Δοκίμασαν την αγιορείτικη κουζίνα, περιηγήθηκαν στους κήπους και στα αμπέλια και κυρίως κατέγραψαν τις διηγήσεις των μοναχών. Η μοναδικότητα της Αγιορείτικης φύσης, τα μυστικά της Αγιορείτικης κουζίνας, αλλά και ιστορίες από τη ζωή των μοναχών θα «ξεδιπλωθούν» σε αυτή τη εκπομπή. ‘Αλλωστε είναι μια από τις ελάχιστες φορές στην ιστορία του ‘Ορους που οι τηλεοπτικές κάμερες περιηγούνται ελεύθερα από την μια άκρη του «μεγαλοπρεπούς βράχου του ‘Αθωνα» στην άλλη, χωρίς, δηλαδή, να έχει προσδιοριστεί από πριν που θα πάνε και ποιος θα τους μιλήσει.
Απρόσμενες συναντήσεις, λοιπόν, με μοναχούς που είναι ταυτόχρονα μελισσοκόμοι, ψαράδες, κηπουροί, οινοποιοί, μάγειρες, βοτανολόγοι. Και εκμυστηρεύσεις, για τον Θεό, τα πάθη, την κόλαση, τον παράδεισο, τον άνθρωπο.

http://my-magazine-gr.blogspot.gr/

Leave A Response