Με τι ασχολείται ο γενικός χειρουργός

Με τι ασχολείται ο γενικός χειρουργός

Η Γενική χειρουργική είναι η ειδικότητα της Ιατρικής που ασχολείται με τη χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων:

* της κοιλιακής χώρας (σκωληκοειδεκτομή, χολοκυστεκτομή, γαστρεκτομή κ.α.)

* του θυρεοειδή αδένα (θυρεοειδεκτομή)

* του μαστού (μαστεκτομή)

* των μαλακών μορίων (κύστη κόκκυγος, εκτομές λιπωμάτων, σπίλων, ουλών κ.α.)

Οι επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα γίνονται, με την Κλασική χειρουργική (ανοικτή μέθοδο), με την Λαπαροσκοπική Χειρουργική ή και με τη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας – Ρομποτική χειρουργική.


Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Στη χειρουργική ο χρυσός κανόνας είναι, να μπορεί ο χειρουργός να φτάσει μέχρι το όργανο που πάσχει, χωρίς να προκαλέσει μεγάλο τραύμα στον οργανισμό. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια όλες οι επεμβάσεις στα όργανα της κοιλιακής χώρας (ήπαρ, στομάχι, χοληδόχο κύστη κ.α.) γίνονταν με μια μεγάλη τομή στο κοιλιακό τοίχωμα προκαλώντας μεγάλο τραυματισμό. Τα τελευταία χρόνια όμως, η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας έδωσε στους χειρουργούς τη δυνατότητα να φτάνουν στα όργανα αυτά μέσα από πολύ μικρές χειρουργικές τομές με μήκος μόλις 0.5 με 1 εκατοστό.

Αυτή η νέα μέθοδος, ονομάζεται Λαπαροσκοπική ή Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική. Σήμερα αρκετές επεμβάσεις πραγματοποιούνται Λαπαροσκοπικά και συνεχώς η γκάμα αυτή μεγαλώνει.

laparoscopic1

Ο γενικός χειρουργός στη λαπαροσκοπική χειρουργική, βλέπει τα κοιλιακά όργανα σε μια οθόνη – monitor (C) με τη βοήθεια μικροσκοπικής κάμερας (Α) και χειρουργεί με ειδικά λεπτά σε διατομή εργαλεία (Β), τα οποία περνούν μέσα από τις μικρές χειρουργικές τομές.

Τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

– Ασφαλής και σχετικά απλή τεχνική

– Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος

– Μικρή παραμονή στο νοσοκομείο

– Γρήγορη επάνοδος στην εργασία

– Πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα

Leave A Response