Το μεγαλύτερο θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας πήρε το όνομά του από τη νύμφη που έσωσε τον Δία από τον Κρόνο. Νέδα, ο ποταμός που σχηματίζει εξωτικούς καταρράκτες.

Το μεγαλύτερο θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας πήρε το όνομά του από τη νύμφη που έσωσε τον Δία από τον Κρόνο. Νέδα, ο ποταμός που σχηματίζει εξωτικούς καταρράκτες.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, στο Λύκαιο ανατράφηκε ο αρχηγός των Ολύμπιων Θεών, ο Δίας. Η Ρέα, σύζυγος του Κρόνου, γέννησε τον Δία στο βουνό. Φοβούμενη όμως ότι ο Κρόνος θα καταπιεί το νεογέννητο, όπως και τα προηγούμενα παιδιά του, τον ξεγέλασε και το έδωσε στη Νύμφη Νέδα, κόρη του Ωκεανού. Η δημιουργία του ποταμού οφείλεται στη Ρέα και το όνομα του στην Νύμφη που μεγάλωσε τον Δία.

To μεγαλύτερο ελληνικό ποτάμι με γυναικείο όνομα βρίσκεται ανάμεσα από τη Μεσσηνία και την Ηλεία. Τα άλλα Ο ποταμός Νέδα είναι ένα όμορφο ορεινό ποτάμι που πηγάζει από το βουνό Λύκαιο. Τριανταδύο χιλιόμετρα είναι το συνολικό του μήκος. Μικροί καταρράκτες δημιουργούνται στο πέρασμα του καταπράσινου ποταμού. Πουρνάρια, συκιές και πλατάνια τον περιτριγυρίζουν. Περνάει μέσα από το εντυπωσιακό φαράγγι της Νέδας και συνεχίζει την πορεία του για να καταλήξει στα νερά του Ιονίου. Κατά μήκος του υπάρχουν μικρές σπηλιές και σήραγγες. Το «Στόμιο» είναι η πιο γνωστή, μήκους εκατό μέτρων.

Η περιοχή γύρω από το ποτάμι ήταν γνωστή στην αρχαιότητα και αναφέρεται σε γραπτά του Παυσανία και του Ησίοδου. Στις όχθες της Νέδα πραγματοποιήθηκαν οι Μεσσηνιακοί πόλεμοι.

νεδα

Φαράγγι Νέδας σχηματίζει καταρράκτες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποτάμι με γυναικείο όνομα . Τα άλλα είναι η «Έρκυνα» που διασχίζει την πόλη της Λιβαδειάς και η Αραπίτσα στην Νάουσα Ημαθίας…

Οι συγκρούσεις μεταξύ Μεσσήνιων και Σπαρτιατών ξεκίνησαν με αφορμή την ετήσια γιορτή στον ναό της Λιμναίας Αρτέμιδος, όπου σκοτώθηκε ο βασιλιάς της Σπάρτης, Τήλελκος. Είκοσι χρόνια διήρκεσε ο πόλεμος. Νικητές αναδείχθηκαν οι Σπαρτιάτες. Στις μέρες μας οι καταρράκτες που σχηματίζει ο ποταμός προκαλούν χιλιάδες επισκέπτες να κολυμπήσουν στα νερά που σχηματίζοντια στις αλλεπάλληλες βάθρες. Ακόμη και το καλοκαίρι τα νερά είναι κρύα, αλλά οι ντόπιοι λένε ότι όποιος κολυμπά στη Νέδα δεν αρρωσταίνει το χειμώνα.

http://www.mixanitouxronou.gr/

Leave A Response