H Mercedes-Benz 300 SL των 6 εκατομμυρίων δολαρίων

H Mercedes-Benz 300 SL των 6 εκατομμυρίων δολαρίων

Τη μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν την Mercedes-Benz 300 SL Gullwing με την οποία ο Sir Stirling Moss τερμάτισε, εν έτει 1956, στη δεύτερη θέση του Tour de France θα έχουν οι λάτρεις των ιστορικών αυτοκινήτων σε δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί στη Ν. Υόρκη στις 10 Δεκεμβρίου.

Η W198 Gullwing του 1955 αποτελεί την πρώτη ανάμεσα στα τέσσερα συνολικά αντίτυπα που δέχθηκαν την εποχή εκείνη τις αναβαθμίσεις της γερμανικής φίρμας ώστε να λάβουν μέρος σε αγωνιστικές διοργανώσεις.

Ανάμεσα στις αναβαθμίσεις που κάνουν τη συγκεκριμένη SL Gullwing τόσο ιδιαίτερη, ξεχωρίζει φυσικά ο εξακύλινδρος σε σειρά κινητήρας των 2.996 κ.εκ., ο οποίος χάρη στο μηχανικό σύστημα ψεκασμού της Βοsch, τους τροποποιημένους εκκεντροφόρους, την ικανότερη αντλία καυσίμου και το εξίσου φροντισμένο σύστημα εξαγωγής καυσαερίων απoδίδει 240 ίππους.

Το μεγαλύτερης χωρητικότητας κάρτερ, τα αεριζόμενα ταμπούρα, η περιορισμένη απόσταση από το έδαφος που εξασφαλίζει η ρυθμιζόμενη ανάρτηση και η νέα τελική σχέση μετάδοσης συμπλήρωνουν τον μακρύ κατάλογο των εργοστασιακών βελτιώσεων που υπογράφει το «Sportabteilung», το τμήμα της Mercedes-Benz που ήταν επιφορτισμένο με την εξέλιξη των αγωνιστικών εκδόσεων.

Η 300 SL Gullwing παρέμεινε στις εγκαταστάσεις του Sportabteilung για 13 μήνες, πριν περιέλθει στην ιδιοκτησία του Ηans Hommel και βρεθεί με τον Stirling Moss στο αριστερό της κάθισμα στη γραμμή της εκκίνησης του Tour de France.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 η ασημί W198 Gullwing ουσιαστικά παροπλίστηκε, καθώς οι επόμενοι ιδιοκτήτες της δεν ολοκλήρωσαν ποτέ τις απαραίτητες επισκευές ώστε να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση.

Το 1966 η τύχη του αυτοκινήτου άλλαξε, μιας και αποκτήθηκε από έναν Γάλλο ο οποίος το έβαλε ξανά στην κυκλοφορία. Έναν χρόνο αργότερα, βέβαια, τέθηκε ξανά σε ακινησία ώστε να επισκευαστεί, κάτι που πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση σχεδόν 40 ετών.

Η αξία της 300 SL Gullwing με το ιδιαίτερα «πλούσιο» βιογραφικό αναμένεται να αγγίξει τα 6 εκατομμύρια δολάρια, μια πρόβλεψη που αν επιβεβαιωθεί θα την αναδείξει ως το πολυτιμότερο δείγμα του ούτως ή άλλως σπάνιου είδους της.

http://auto.in.gr/

Leave A Response