ΖΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΔΥΣΛΕΚΤΙΚΟΥ

ΖΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΔΥΣΛΕΚΤΙΚΟΥ

Θα σας προτείνω μερικές ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πως φαίνεται η ζωή μέσα από την οπτική του δυσλεκτικού παιδιού σας – και ακόμα πιο σημαντικό, τι συναισθήματα γεννιόνται στην ψυχή του. Κάποιες από αυτές τις ασκήσεις θα σας κάνουν να νιώσετε άβολα που δε θέλετε να τις δοκιμάσετε.

Δυσκολίες με την επεξεργασία τη γλώσσα

 

  • Αποφύγετε κάποια γράμματα του αλφάβητου.Προσπαθήστε, δηλαδή, να κάνετε μία συζήτηση παραλείποντας λέξεις που περιλαμβάνουν ένα ή δύο γράμματα του αλφάβητου.
  • Βρείτε πως γράφεται ένα όνομα. Για να καταλάβετε τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν από την αδυναμία ορθογραφίας των λέξεων, υποθέστε πως δεν ξέρετε πως γράφεται το όνομα Γιάννης ή Ειρήνη. Μετά, προσπαθήστε να βρείτε το όνομα αυτό γραμμένο κάπου για να δείτε πως ακριβώς γράφεται.
  • Ζήστε την αφόρητη πίεση της στιγμής. Φανταστείτε, τώρα πως βρίσκεστε σε μια κατάμεστη αίθουσα θεάτρου και κάθεστε ωραία και άνετα στην πρώτη σειρά, έτοιμοι να απολαύσετε το θέαμα. Τρία λεπτά πριν σηκωθεί η αυλαία, σας πλησιάζει η ταξιθέτρια και σας ζητάει ευγενικά να διαβάσετε μερικές ανακοινώσεις στο κοινό, επειδή λείπει ο υπεύθυνος. Κοιτώντας τις ανακοινώσεις, διαπιστώνετε ότι είναι γραμμένες με πολύ μικρά γράμματα, γεμάτες με άγνωστα ξένα ονόματα και με τόσο μεγάλες και περίπλοκες προτάσεις που μοιάζουν με νομικά κείμενα. Και φυσικά, την ώρα που ανεβαίνετε στη σκηνή και πλησιάζετε το μικρόφωνο, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα επάνω σας.
  • Παρακολουθήστε ένα σεμινάριο σε μια ξένη γλώσσα. Παρακολουθήστε κάποια μάθημα. ένα σεμινάριο, μια θρησκευτική λειτουργία – ή ακόμα κι ένα ωριαίο τηλεοπτικό σόου ή βίντεο  – όπου όλα διαδραματίζονται σε μία ξένη γλώσσα που δεν γνωρίζετε.
  • Αλλάξτε χέρι στο γράψιμο. Για να καταλάβετε την αίσθηση ματαίωσης που έχει ένα δυσλεκτικό παιδί όταν προσπαθεί να γράψει, προσπαθήστε για μία ημέρα να γράφετε με το χέρι που δε σας βολεύει.

 

Μαρία Γκουγκούμη – Ψυχολόγος/ Ειδική Παιδαγωγός
Αργυρώ Καραμπά – Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας

Leave A Response