Οι κόρες του Κέκροπα

Οι κόρες του Κέκροπα

Ο Κέκρωψ ήταν ο πρώτος βασιλιάς των Αθηνών. Λένε γι’ αυτόν πως ήταν μισός άνθρωπος και μισός φίδι. Παντρεύτηκε την Άγλαυρο (ή Άγραυλο) και απέκτησε μαζί της τρεις θυγατέρες – την Άγλαυρο, την Έρση και την Πάνδροσο.

Για τις κόρες του Κέκροπα υπάρχουν δυο πολύ γνωστές ιστορίες.

Η μία είναι ερωτική και αναφέρεται στην τιμωρία της Άγλαυρου. Όταν σε μια λατρευτική γιορτή είδε τις τρεις αδερφές, ο Ερμής ερωτεύτηκε την Έρση που ήταν και η ομορφότερη. Για να την πλησιάσει, ζήτησε τη βοήθεια της Άγλαυρου.

Αυτή με τη σειρά της ζήτησε γι’ αντάλλαγμα μια μεγάλη ποσότητα χρυσού. Γρήγορα όμως φθόνησε την τύχη της αδερφής της και αρνήθηκε να εξυπηρετήσει τον θεό. Οργισμένος, ο Ερμής τη χτύπησε με το μαγικό ραβδί του και τη μεταμόρφωσε σε πέτρινο άγαλμα.

Η δεύτερη ιστορία αναφέρεται στην τιμωρία και των τριών θυγατέρων του Κέκροπα. Όταν η Αθηνά επισκέφτηκε τον Ήφαιστο για να του παραγγείλει μια πανοπλία, αυτός κυριεύτηκε από πόθο και προσπάθησε να τη βιάσει.

Η θεά αντιστάθηκε και το σπέρμα του Ήφαιστου έπεσε στα σκέλη της. Αηδιασμένη, σκουπίστηκε κι έριξε το σπέρμα στη Γη, η οποία γέννησε τον Εριχθόνιο.

Η Αθηνά λυπήθηκε το μικρό κι ανέλαβε να το αναθρέψει κρυφά από τους άλλους θεούς, σκοπεύοντας να το κάνει αθάνατο. Έκλεισε λοιπόν τον Εριχθόνιο σ’ ένα καλάθι (ή κιβώτιο) κι ανέθεσε τη φύλαξή του στις κόρες του Κέκροπα, με τη ρητή εντολή να μην το ανοίξουν. Αυτές παρέβησαν τη θεϊκή εντολή και ξεσφράγισαν το κιβώτιο.

Οι αφηγήσεις για το θέαμα που αντίκρισαν είναι διαφορετικές. Άλλοι λένε πως είδαν ένα φίδι, άλλοι ένα παιδί που το φύλαγε ένα φίδι κι άλλοι ένα αγόρι με φιδίσια πόδια. Οργισμένη για την ασέβεια των τριών αδερφών, η Αθηνά τις τιμώρησε σκληρά.

Σύμφωνα με μια διήγηση, τις τρέλανε, και αυτές πήδηξαν από τον βράχο πάνω στον οποίο χτίστηκε αργότερα η Ακρόπολη. Αλλά από μια αγγειογραφία μαθαίνουμε πως τις καταδίωξε και τις εξόντωσε το φίδι που φύλαγε το αγόρι.

Όταν μεγάλωσε, ο Εριχθόνιος έγινε βασιλιάς των Αθηνών ανατρέποντας τον Αμφικτύονα. Λένε πως αυτός καθιέρωσε τη γιορτή των Παναθηναίων.

http://www.egriechen.info

Leave A Response