17 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΝΟ

17 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΝΟ

Το θέμα του σημερινού άρθρου είναι ο ύπνος … πώς να ενθαρρύνετε το παιδί σας να εγκατασταθεί στο κρεβάτι του, πώς να τους σταματήσετε το ξύπνημα μέσα στη νύχτα, και πώς να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο για τον εαυτό σας.

Έτσι, παρουσιάζουμε μερικές ιδέες για έναν καλύτερο ύπνο. Ελπίζω να τις βρείτε χρήσιμες και σας παρακαλώ να μοιραστείτε τις δικές σας!

 1. Το κλειδί είναι η συνέπεια

Εάν το παιδί σας ξυπνά τη νύχτα, επιστρέψτε μαζί του στο κρεβάτι και πείτε του «Είναι νύχτα (το όνομα του), ώρα για ύπνο». Μην μπαίνετε σε οποιεσδήποτε συζητήσεις ή διαπραγματεύσεις.

 1. Κοινωνική ιστορία

Εάν το παιδί σας έχει προβλήματα μάθησης και έχει πρόβλημα ύπνου, ειδικά αν φοβάται ότι θα δει άσχημα όνειρα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια κοινωνική ιστορία που εξηγεί τι είναι τα όνειρα και ότι οι εφιάλτες είναι ότι μόνο κακά όνειρα.

Αν όντως βλέπει άσχημα όνειρα, το πρωί ζητήστε του να σας ζωγραφίσει τι τον τρόμαξε στον ύπνο του, σκίστε το χαρτί και πετάξτε το. Με αυτόν τον τρόπο του δείχνετε πως ήταν κάτι τόσο από όσο το σκίσιμο του χαρτιού.

 1. Φυσικά ξυπνήματα

Όλοι ξυπνάμε φυσικά τέσσερις με πέντε φορές τη νύχτα. Μόλις μάθαμε όμως να κοιμόμαστε, δεν ξυπνάμε πλήρως κατά τη διάρκεια αυτών των φυσικών ξυπνημάτων. Ένας από τους κοινούς λόγους που ένα παιδί θα ξυπνήσει πλήρως είναι γιατί οι συνθήκες έχουν αλλάξει – για παράδειγμα, αν ήταν μαζί σας όταν αποκοιμήθηκε και στη συνέχεια ξύπνησε και δε σας βρήκε δίπλα του.

 1. Οικογενειακή φωτογραφία

Δοκιμάστε να βάλετε μία οικογενειακή φωτογραφία στο δωμάτιο του παιδιού σας, κάτι που μπορεί να είναι παρήγορο για το φυσικό ξυπνήματα τη νύχτα.

 1. Μυρίζει μαμά

Δοκιμάστε να βάλετε τη δική σας μαξιλαροθήκη στο μαξιλάρι του παιδιού σας, η μυρωδιά θα το βοηθήσει να έχει έναν ήσυχο ύπνο.

 1. Μη ελεγχόμενο κλάμα

Δεν υποστηρίζουμε το μη ελεγχόμενο κλάμα ως προσέγγιση, δεδομένου ότι είναι πάρα πολύ συναισθηματικό για τον γονέα και το παιδί, και το μόνο αποτέλεσμα είναι το παιδί σας να εκνευρισθεί, οπότε φροντίζουμε να σταματήσουμε το κλάμα.

 1. Χρυσή ώρα

Υπάρχει μια «χρυσή ώρα» πριν τον ύπνο. Εάν το παιδί σας είναι ξαπλωμένο στο κρεβάτι για πάρα πολύ ώρα πριν τον ύπνο, δεν θα συνδέσει το δωμάτιό του με τον ύπνο. Αν η ρουτίνα της ώρας για ύπνο τους είναι πολύ μικρή τότε  θα ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 1. Φροντίστε να είναι βαρετό

Τα παιδιά σκέφτονται μερικές φανταστικές τεχνικές απόσπασης της προσοχής για να αποφύγουν την ώρα του ύπνου! Αν το παιδί σας ζητά κάτι να πιει, προσφέρετε νερό. Αν διψά θα το πιει. Αν όχι, θα κουραστεί που θα του δώσετε ένα βαρετό ποτό μετά από μια-δυο νύχτες και έτσι θα σταματήσει να το ζητά.

 1. Μην εξαφανίζεστε μυστηριωδώς

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι ξύπνιο όταν θα το φιλήσετε για καληνύχτα. Αν μείνετε στο δωμάτιο, ενώ κοιμάται και στη συνέχεια αποχωρήσετε από αυτό, θα αναστατωθεί όταν ξυπνήσει το βράδυ και δε σας βρει δίπλα του.

 1. Ξεκινήστε νωρίτερα

Εάν το παιδί σας χρειάζεται πολύ χρόνο για να αποκοιμηθεί, ξεκινήστε τη ρουτίνα της ώρας του ύπνου νωρίτερα, έτσι ώστε να συνδέσει το κρεβάτι με τον ύπνο.

 1. Δώστε του χρόνο

Μπορεί να χρειαστούν δύο εβδομάδες για ένα παιδί να μάθει μια νέα συμπεριφορά, έτσι η συνέπεια είναι το κλειδί σε όποια προσέγγιση ακολουθείτε. Οι γονείς που λένε ότι έχουν «δοκιμάσει τα πάντα», ίσως δεν έχουν δώσει αρκετό καιρό σε κάθε νέα συμπεριφορά.

 1. Ημερολόγιο ύπνου

Δεν είναι ασυνήθιστο για τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση να ξυπνήσουν συχνά τη νύχτα, επειδή οι αρθρώσεις τους γίνονται δύσκαμπτες ή πονούν, και χρειάζονται επανατοποθέτηση. Χρησιμοποιώντας ένα ημερολόγιο ύπνου, μπορεί να σας βοηθήσει να υπολογίσετε πότε το παιδί σας κοιμάται βαθιά.

 1. Σταδιακές αλλαγές

Η αναπηρία μπορεί να είναι κουραστική και πολλά παιδιά με ειδικές ανάγκες χρειάζονται επιπλέον ύπνο. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, θα χρειαστούν λιγότερο ύπνο, έτσι κάνουν σταδιακές αλλαγές, δηλαδή γύρω στην εφηβεία.

 1. Ειδικό αρκουδάκι

Δοκιμάστε κρατώντας ένα αρκουδάκι που ανήκει σε σας κοντά σας για αρκετές ημέρες, στη συνέχεια, επιτρέψτε στο παιδί σας να το φροντίσει όλο το βράδυ και να σας το επιστρέψει το πρωί. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως διαβεβαίωση ότι θα είστε εκεί το πρωί, επειδή θα χρειαστείτε το  αρκουδάκι σας πίσω.

 1. Σταδιακή έξοδος

Εάν το παιδί σας νιώθει καλύτερα να είστε εκεί, ενώ αυτός / αυτή πηγαίνει για ύπνο το βράδυ, δοκιμάστε να κάνετε μια σταδιακή έξοδο. Ξεκινήστε να κάθεστε στο κρεβάτι κρατώντας το χέρι του με ένα γάντι, αφαιρώντας τον εαυτό σας σταδιακά πάνω από τα 2/3 της εβδομάδας, αφήνοντας το με το γάντι.

 1. Κρατήστε μακριά τη λεβάντα

Πάρα πολύ λεβάντα μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή της μελατονίνης, για αυτό μην το παρακάνετε στο λουτρό με τη λεβάντα πριν από το κρεβάτι. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε μπάνιο το παιδί σας μισή ώρα πριν τον ύπνο, έτσι ώστε η θερμοκρασία του σώματος του παιδιού σας να πέσει.

 1. Χρόνος ηρεμίας

 

Ξεκινήστε την προετοιμασία του παιδιού σας για ύπνο μία ώρα πριν τον ύπνο, κλείστε την τηλεόραση, τον υπολογιστή κλπ, και διαβάστε κάποιο βιβλίο ή  κάντε λεπτές κινητικές δραστηριότητες που θα βοηθήσουν τη χαλάρωση και την παραγωγή της μελατονίνης.

Leave A Response