Κως, το νησί του Ιπποκράτη

Κως, το νησί του Ιπποκράτη

Η Κως βρίσκεται στο αρχαίο Κεραμεικό κόλπο (Kerme Körfezi) ή κόλπο της Κω και αποτελεί ένα διάσημο τουριστικό προορισμό των Δωδεκανήσων. Πρόκειται για ένα νησί με πλούσια ιστορία γι’αυτό εκτός από καλοκαιρινό προορισμό έχει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Πρωτεύουσα του νησιού και κύριο λιμάνι του είναι η Κως με έξι ακόμα χωριά να συμπληρώνουν τις μεγαλύτερες περιοχές του: η Κέφαλος, η Καρδάμαινα, η Αντιμάχεια, το Μαστιχάρι, το Πυλί και το Ζυττάρι.

Το φυσικό περιβάλλον της Κω παρουσιάζει πολυμορφία και αυτό οφείλεται στην ηφαιστειακή δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου μεταξύ Νισύρου και Κω.

kos

Στο νησί συναντά κανείς τις μεγαλύτερες σε έκταση παραλίες σε όλο το Αιγαίο. Από τις πιο γνωστές και οργανωμένες παραλίες είναι η paradise, μια αμμουδιά που εκτείνεται στα έξι χιλιόμετρα. Στην παραλία Θέρμες μπορεί κανείς να συνδυάσει το μπάνιο του με θερμά λουτρά καθώς μια μικρή λίμνη που περιβάλλεται από βράχια περιλαμβάνει θερμές πηγές. Το Τιγκάκι είναι από τις πιο διάσημες παραλίες του νησιού. Βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη της Κω και έχει έκταση δέκα χιλιομέτρων! Είναι οργανωμένη παραλία με ρηχά νερά και ενδείκνυται για θαλάσσια σπορ όπως το windsurfing. Η Καρδάμαινα είναι άλλη μια γνωστή παραλία της Κω. Πρόκειται για οργανωμένη παραλία αλλά αν κανείς προχωρήσει κατά μήκος της άσπρης αμμουδιάς της θα συναντήσει αμμόλοφους και ερημικά σημεία για να απολαύσει το μπάνιο του.

Η πόλη της Κω διαθέτει μεγάλους δρόμους με φοίνικες κατά μήκος τους, με πολύ πράσινο, κάτι που την καθιστά κατάλληλο μέρος για περπάτημα και ποδήλατο, ένα μέσο μετακίνησης που συνηθίζεται στο νησί. Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κω περιλαμβάνεται το κάστρο των ιπποτών, μνημείο της Ενετοκρατίας στη δεξιά πλευρά του λιμανιού και το Ασκληπιείο που αποτελεί το διασημότερο σημείο του νησιού. Πρόκειται για το μεγαλύτερο θεραπευτήριο της Αρχαίας Ελλάδας που βρίσκεται μέσα σε άλσος γεμάτο από κυπαρίσσια. Από το ναό του Ασκληπιού σώζονται μόνο τα θεμέλια και λίγες κολώνες, ενώ κολώνες σώζονται και από τη στοά που φέρεται ότι στέγαζε την Ιατρική Σχολή του Ιπποκράτη. Αναφορά στον πατέρα της Ιατρικής γίνεται και σε άλλο σημείο του νησιού στο οποίο υπάρχει ένας τεράστιος πλάτανος με περίμετρο κορμού περίπου 12 μέτρα. Ο πλάτανος αυτός πιστεύεται ότι φυτεύτηκε από τον Ιπποκράτη και ότι κάτω απ’ τη σκιά του δίδασκε ο Ιπποκράτης στους μαθητές του. Δίπλα από τον πλάτανο του Ιπποκράτη βρίσκεται το Μουσουλμανικό Τέμενος της Λόζιας, κοντά στο λιμάνι βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης μαζί με ελληνικά και ρωμαϊκά οικοδομήματα ενώ κοντά στο χωριό Πυλί βρίσκονται ερείπια του μεσαιωνικού οικισμού Παλιό Πυλί γνωστό και με την ονομασία “Μιστράς των Δωδεκανήσων”.

Το κάστρο της Αντιμάχειας και το κάστρο της Νερατζιάς (ονομάστηκε έτσι από τις νεραντζιές που υπήρχαν στο περίβολο του) που χτίστηκαν από Ιωαννίτες ιππότες, το αναστηλωμένο Ρωμαϊκό σπίτι (Casa Romana) και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω με την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική που άφησε η Ιταλοκρατία, είναι μερικά ακόμη αξιόλογα μέρη του νησιού που πρέπει κανείς να επισκεφτεί κατά την παραμονή του εκεί.

Leave A Response