Τι είναι το Body Contouring

Τι είναι το Body Contouring

Με τον όρο αυτό, εννοούμε την διαμόρφωση και άρα αλλαγή του σώματος, μέσω της λιπογλυπτικής και της αισθητικής χειρουργικής, προς το καλύτερο και αρμονικότερο. Ο όρος είναι γενικός και περιλαμβάνει αρκετές επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν από μόνες τους, ή σε συνδυασμό περισσοτέρων της μίας. Πολύ συχνά χρησιμοποιείται ο όρος στις επεμβάσεις επανόρθωσης μετά βαριατρική χειρουργική, όπου η ανάγκη είναι μεγάλη, για τέτοιες αλλαγές, γιατί λόγω της μαζικής απώλειας σωματικού βάρους επέρχεται μεγάλη χαλάρωση.

ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ (ΒΑΡΙΑΤΡΙΚΗ).

Πρέπει να γνωρίζουνε ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική , διαχρονική θεραπεία για την παχυσαρκία παρά μόνο η πρόληψη. Σ΄ αυτούς που έχουν κακοήθη παχυσαρκία η βαριατρική χειρουργική είναι η αποτελεσματική στο να προωθήσει μαζική απώλεια βάρους.

ΟΜΑΔΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΩΝ
Η ομάδα αποτελείται από τον ιατρό του ασθενούς , τον χειρουργό που θα εκτελέσει την βαριατρική επέμβαση, την διαιτολόγο- διατροφολόγο, τον πλαστικό χειρουργό, την εξειδικευμένη νοσηλεύτρια βαριατρικής, τον φυσίατρο και τον ψυχολόγο. Η συμμετοχή του ψυχολόγου είναι σημαντική και απαραίτητη για εκτιμήσει διεξοδικά προεγχειρητικά την ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς ώστε να διαγνώσει πιθανή ψυχοπαθολογία, εξωτερικές πιέσεις ή εξαρτηματική συμπεριφορά. Αντενδείξεις για να χειρουργηθεί κάποιος είναι χρήση ουσιών, σοβαρά κατάθλιψη, μη ελεγχόμενη ψυχοπαθολογία active eating disorders, μη ικανοποιητικό περιβάλλον για υποστήριξη, ιδέες επικείμενου θανάτου.

ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο πλαστικός χειρουργός είναι υπεύθυνος για να ενημερώσει τον ασθενή:

1. για τις ανατομικές περιοχές του σώματος που είναι επιρρεπείς στη μέγιστη χαλάρωση μετά από την βαριατρική επέμβαση,
2. τους κινδύνους που συνδέονται με την χαλάρωση και περίσσεια του δέρματος,
3. τις διάφορες επανορθωτικές επεμβάσεις που συχνά ζητούν αυτοί οι ασθενείς και το κόστος αυτών,
4. τις πιθανές επιπλοκές που συνδέονται με αυτές τις επανορθωτικές επεμβάσεις,
5. τα αισθητικά αποτελέσματα αυτών των επεμβάσεων.

Η μαζική απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται με την βαριατρική χειρουργική έχει σαν αποτέλεσμα την χαλάρωση και περίσσεια δέρματος στην κοιλιά στους μαστούς, στους βραχίονες και στους μηρούς. Το χαλαρό δέρμα μπορεί να προκαλέσει λειτουργικά προβλήματα όπως intertrigo, δυσκολία στην σωματική άσκηση και στις σωματικές δραστηριότητες όπως το βάδισμα, η ούρηση, ή και δυσκολίες κατά την σεξουαλική δραστηριότητα. Επίσης η εμφάνιση του χαλαρού αυτού δέρματος μπορεί να έχει ψυχολογικές επιπτώσεις όπως αίσθημα ντροπής ή δυσαρέσκειας με την εμφάνιση, χαμηλή αυτοεκτίμηση καθώς και αρνητική επίδραση στον ψυχισμό του ατόμου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η επανορθωτική χειρουργική μετά από βαριατρική χειρουργική βελτιώνει σημαντικά την εξωτερική- φυσική εικόνα αλλά και την ψυχολογική και την συναισθηματική. Η αισθητική χειρουργική μπορεί να ενθαρρύνει ασθενείς στην περαιτέρω απόφασή τους να συνεχίσουν να χάνουν βάρος, καθώς και να διατηρήσουν το φυσιολογικό βάρος για μακρό χρονικό διάστημα στο μέλλον, όταν το αποκτήσουν. Οι πλαστικοί χειρουργοί που ασχολούνται με την επανορθωτική χειρουργική μετά από μεγάλη απώλεια σωματικού βάρους πρέπει να γνωρίζουν διάφορες τεχνικά, ιατρικά και ψυχολογικά θέματα που αφορούν αυτό το αντικείμενο και που διαφέρουν σημαντικά από τους υπόλοιπους «φυσιολογικούς» ασθενείς κοσμητικής χειρουργικής. Θα πρέπει να γνωρίζουν: α) όλες τις βαριατρικές επεμβάσεις καθώς επίσης β) τον τρόπο φυσιολογίας κάθε μίας βαριατρικής τεχνικής, γ) το χρονοδιάγραμμα απώλειας βάρους κάθε μιας, δ) τις πιθανές μελλοντικές επιπλοκές της κάθε τεχνικής και τέλος ε) τα πιθανά διατροφικά ελλείμματα της κάθε τεχνικής. Οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν τον πλαστικό χειρουργό να προγραμματίσει σωστά χρονικά την σειρά των χειρουργείων του κάθε ασθενή, αφού εκείνος έχει σταθεροποιήσει το βάρος του και να κρίνει την ασφάλεια του καθενός. Επίσης σημαντικό είναι ο πλαστικός χειρουργός να γνωρίσει πολύ καλά τον ασθενή.

Η πλειονότητα των ασθενών με κακοήθη παχυσαρκία ήταν παχύσαρκοι και νωρίς από την παιδική τους ηλικία (το 60%) και έτσι έχουν αρνητική φυσική εικόνα για τον εαυτό τους, εντύπωση η οποία παραμένει ακόμα και όταν κατά την ενήλικη ζωή τους αποκτήσουν φυσιολογικό σωματικό βάρος. Αυτοί οι ασθενείς με τη λανθασμένη φυσική εικόνα τους περιμένουν τελειότητα από την επανορθωτική χειρουργική. Γι΄ αυτό ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να τους ενημερώσει διεξοδικά για το τι να περιμένουν από την χειρουργική, καθώς και ότι θα χρειαστούν περισσότερες του ενός επεμβάσεις για να αποκτήσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η γνώση του ιατρικού ιστορικού και της τωρινής κατάστασης της υγείας είναι πολύ σημαντικά για να γίνουν επανορθωτικές επεμβάσεις σε αυτούς τους ασθενείς. Πριν χάσουν το βάρος είναι γνωστό ότι οι επιπλοκές που ακολουθούν σε τέτοιες επεμβάσεις θα ήτανε τρισήμιση έως τέσσερις φορές περισσότερες από έναν συνηθισμένο ασθενή. Μετά από την μεγάλη απώλεια σωματικού βάρους ασθενείς οι οποίοι δεν διατρέφοντο κανονικά ή δεν άκουγαν τις οδηγίες των γιατρών τους και πιθανών δεν ελάμβαναν συμπληρώματα διατροφής μπορεί, ίσως να έχουν αυξημένο ρίσκο επιπλοκών. Ο πλαστικός χειρουργός πρέπει μετά να κάνει πλήρη εργαστηριακό έλεγχο πριν την επέμβαση για να διαγνώσει πιθανή χαμηλή αιμοσφαιρίνη ή έλλειμμα σιδήρου (RYGBP ή BPD) ή φυλικού οξέως ή άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β, ειδικά Β12 ή ελλείμματα σε ηλεκτρολύτες όπως Ca, Zn. Επίσης με άλλου είδους επεμβάσεις μπορεί να έχουν ελλείμματα σε λιποδιαλυτές βιταμίνες συμπεριλαμβανομένου των A, D, E, K (BPD-DS). Τέλος μπορεί να υπάρξουν ελλείμματα πρωτεϊνών σε RYGBP ή BPD-BS. Επιπλέον των πιθανών μεταβολικών ή διατροφικών ελλειμμάτων ο πλαστικός χειρουργός θα πρέπει να ελέγξει και την συναισθηματική κατάσταση του ασθενούς. Οι πλειοψηφία των παχυσάρκων ασθενών πριν την βαριατρική επέμβαση υποφέρουν από αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, ντροπής, κατάθλιψης, άγχους και γενικότερα χαμηλής ποιότητας ζωής. Η συναισθηματική κατάσταση που βελτιώνεται μετά την βαριατρική επέμβαση αλλά όλα αυτά τα χρόνια της παχυσαρκίας έχουν αφήσει συναισθηματικά ελλείμματα.

Οι ανατομικές περιοχές που πάσχουν μετά από μαζική απώλεια Σωματικού Βάρους κατ΄ εξοχήν και χρειάζονται επανορθωτική επέμβαση είναι:

  • η κοιλιά και τα πλαϊνά κοιλιακά τοιχώματα
  • το στήθος
  • η έσω μεριά των μηρών
  • οι βραχίονες
  • οι γλουτοί
  • οι μηροί

Οι επανορθωτικές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν ξεχωριστά ή να συνδυαστούν.

Κοιλιοπλαστική, συνδυασμός κοιλιοπλαστικής με ανόρθωση γλουτών (Belt Lipectomy ή Lower Body Lift), Medial Thigh Lift, Buttock Lift, βραχιονοπλαστική, ανόρθωση μαστών.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ- ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η παχυσαρκία δεν είναι αισθητικό πρόβλημα αλλά μια προοδευτικά απειλητική για την ζωή νόσος. Η βαριατρική χειρουργική είναι προς το παρόν μόνη θεραπεία για την κακοήθη παχυσαρκία με καλά και διαχρονικά αποτελέσματα. Η ομάδα περιλαμβάνει έναν βαριατρικό χειρουργό, κλινικό προσωπικό, ψυχολόγο, διατροφολόγο, φυσίατρο. Ο πλαστικός χειρουργός είναι σημαντικό μέλος της ομάδας, βοηθά τους ασθενείς μέσω της επανορθωτικής χειρουργικής (body contouring). Να βελτιώσουν την εμφάνισή τους, να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους, την ζωτικότητα και την κοινωνική ζωή τους και τους ενθαρρύνει να θέλουν να συντηρήσουν την νέα τους κατάσταση.

ΑΛΛΑ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

  • Αύξηση αυτοεκτίμησης και θετικών συναισθημάτων
  • Ελάττωση της υποτιμημένης εικόνας του σώματος
  • Καλυτέρευση της σχέσης του γάμου
  • Δραματική αλλαγή στη διατροφική συμπεριφορά
  • Ελάττωση του άγχους και της κατάθλιψης
  • Επίτευξη καλύτερου και πιο υγιεινού τρόπου ζωής

http://www.iator.gr

Leave A Response