Τι είναι οι αιμορροϊδες.

Τι είναι οι αιμορροϊδες.

ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ:

Τι είναι, ποιές οι αιτίες που τις προκαλούν, διάγνωση, θεραπεία και προληψη των επιπλοκών.

Τι είναι όμως οι αιμορροϊδες, και πως εκδηλώνονται;

Οι αιμορροϊδες αποτελούν τμήμα κάθε φυσιολογικού οργανισμού και συνιστούν το φλεβικό δίκτυο το οποίο διογκώνεται φυσιολογικά κατά την αφόδευση.

Ο καθένας από εμάς τις έχεις αλλά κανείς δεν τις παρατηρεί εκτός και αν διογκωθούν πάρα πολύ και προπίπτουν από τον πρωκτικό δακτύλιο τότε προκαλούν πόνο, κνησμό, τοπικό ερεθισμό, καύσο και αιμορραγία.

Ο καθένας μπορεί να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους πρόβλημα όπως για παράδειγμα οι έγκυες γυναίκες, άτομα που κάνουν καθιστική ζωή, άτομα που σηκώνουν συχνά βάρη κ.α.

 

 Είδη Αιμορροϊδων:

-Εξωτερικές αιμορροϊδες

Είναι μικρά εξωγκόματα, στο χρώμα του δέρματος, που προβάλλουν στον πρωκτό.Συνήθως δεν προκαλούν πόνο εκτός κι αν αιμοραγγήσουν ή θρομβωθούν, οπότε γίνονται μπλέ και προκαλούν ξαφνικό και έντονο πόνο.

-Εσωτερικές αιμορροϊδες

Εσωτερικές και εξωτερικές αιμορροϊδες

Συνήθως προβάλλουν στον αυλό του εντέρου σαν τσαμπί από σταφύλι και προκαλούν πόνο.Είναι πιθανό να προσπίπτουν στον πρωκτό κετά από έντονη προσπάθεια ή αντίστοιχα εξαφανίζονται σε χαλάρωση.Μπορεί να συνοδεύονται από βλεννοαιματηρές κενώσεις (όπου το χρώμα του αίματος είναι ζωηρό κόκκινο).

Οι αιμορροΐδες ανάλογα με το μέγεθός τους και τη διάρκεια της εμφάνισής τους κατατάσσονται σε πρώτου, δεύτερου, τρίτου και τετάρτου βαθμού.

Οι πρώτου βαθμού δεν προβάλλουν καθόλου έξω από τον πρωκτό, αλλά μπορεί να αιμορραγήσουν, οι δευτέρου βαθμού προβάλλουν μόνο κατά τη διάρκεια της κένωσης και επανέρχονται αυτόματα μετά το τέλος αυτής. Οι τρίτου βαθμού επανέρχονται μόνο με βοήθεια από τον ασθενή και οι τετάρτου βαθμού παραμένουν μόνιμα έξω (προπίπτουσες).

Ποιές αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα;

  • 1.Δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
  • 2.Καθιστικη ζωή
  • 3.Γυμναστική με βάρη ή βαριά χειρονακτική εργασία
  • 4.Εγκυμοσύνη
  • 5.Συνήθειες εντέρου – χρόνια δυσκοιλιότητα ή διάρροια
  • 6.Φάρμακα που προκαλούν είτε δυσκοιλιότητα ή διάρροια
  • 7.Κληρονομικότητα

 Αιμορροϊδες - θρόμβωση αιμορροϊδων

Τα συμπτώματα που συνοδεύουν την εμφάνιση των αιμορροϊδων είναι τα εξής: 

  • 1.Πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου
  • 2.Αιμορραγία που χαρακτηρίζεται από αίμα
    στα κόπρανα ή στο χαρτί τουαλέτας
  • 3.Έκκρυση βλέννας
  • 4.Τοπικός ερεθισμός
  • 5.Κνησμός
  • 6.Χαλάρωση σφιχτήρα
  • 7.Ασυμτωματική διάταση

 

Πως γίνεται η διάγνωση του προβλήματος;

Από την στιγμή που εμφανιστούν τα προαναφερθέντα συμτώματα η καλύτερη λύση είναι μία επίσκεψη στον ιατρό σας. Εκείνος θα εκτιμήσει την κατάσταση αποκλείοντας την ύπαρξη άλλων προβλημάτων, τα οποία προκαλούν παρόμοια συμπτώμτα και θα δώσει την διάγνωση.

Έτσι ανάλογα με τα συμπτώματα, το ιστορικό και την κλινική εξέταση θα κρίνει ποιά ειναί η κατάλληλη θεραπεία.

Η θεραπεία περιλαμβάνει οδηγίες από την αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης (διαιτητικές συνήθειες, καθημερινή άσκηση, αλλαγή εντερικών συνηθειών) έως και την χειρουργική αντιμετώπιση.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση των αιμορροϊδων συνισταται στις εξής αρχές:

-Συντηρητική αγωγή.

Κάτω απο την επίβλεψη και τις οδηγίες του γιατρού σας είναι δυνατον να ξεκινήσετε μια πρώιμη «θεραπεία»,έτσι ώστε να ανακουφιστείτε απο τα συμπτώματα!Πως όμως μπορείτε να το επιτύχετε αυτό;Καταρχήν είναι απαραίτητη η αλλαγή των διατροφικών σας συνηθειών!

Έιναι απαραίτητος ο εμπλουτισμός της διατροφής σας με φυτικές ίνες και πολύ νερό.Και κατά δεύτερο λόγο, είναι αναγκαία η αύξηση της σωματικής σας δραστηριότητας (το κολύμπι,το περπάτημα,η αεροβική άσκηση αποτελούν την καλύτερη και καταλληλότερη άσκηση!)

Η συντηρητική αντιμετώπιση ορισμένων συμπτωμάτων των αιμορροΐδων (κνησμός, καύσος, αιμορραγική ή βλεννώδης έκκριση, πόνος) αρχίζει με καλή υγιεινή της πρωκτικής και περιπρωκτικής χώρας και ρύθμιση των κενώσεων. Η ρύθμιση των κενώσεων γίνεται με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε στερεό υπόλειμμα, όπως οι φυτικές ίνες και πολύ νερό. Επίσης χρησιμοποιούνται σε περίπτωση φλεγμονής ήπια αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή τοπικές αλοιφές. Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις χορηγούνται κάποια φάρμακα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Οι παραπάνω συντηρητικές μέθοδοι αντιμετώπισης πρέπει να διαρκούν μέχρι και δύο εβδομάδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η θρόμβωση των αιμορροΐδων, προχωρούμε από την αρχή σε χειρουργικές επεμβάσεις.

-Χειρουργική αντιμετώπιση

Παρά τα προληπτικά μέτρα ή την ιδιαίτερη φροντίδα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων η θεραπεία εκλογής για τις αιμορροϊδες παραμένει η χειρουργική.

Η ένδειξη γιά χειρουργική επέμβαση είναι:

  • Μεγάλες αιμορροϊδες που προσπίπτουν από τον δακτύλιο και δεν επανέρχονται στην θέση τους
  • Μεγάλες αιμορροϊδες που αιμορραγούν ή έχουν θρόμβωση και συνοδεύονται από έντονο άλγος ή και ραγάδα.

Η σύγχρονη χειρουργική σήμερα και ανάλογα και με την εξειδίκευση και εμπειρία του χειρουργού έχει να προσφέρει διάφορα μέσα ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, αναίμακτα και ανώδυνα όπως το Laser CO2, το Ligassure το Ultracision κλπ!!!

Ολα τα ανωτέρω εφαρμόζονται ανάλογα με την περίπτωση και αποσκοπούν στην συντόμευση της επέμβασης, την ελάχιστη απώλεια αίματος και στην ελαχιστιοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου!!!

Η διάρκεια της επέμβασης είναι από 20 με 40 λεπτά και η νοσηλεία είναι συνήθως 12ωρος – 24ωρος!!! Η δε νάρκωση μπορεί να είναι ραχιαία-επισκληρίδιος ή γενική.

Νεώτερες μέθοδοι ατραυματικές έχουν αναπτυχθεί, βασιζόμενες στην ανίχνευση της αρτηριακής άρδευσης των αιμορροϊδων και στην διακοπή αυτής με παράλληλη ανάταξη των όζων. Εχουν άριστη εφαρμογή σε αιμορροϊδοπάθεια 3ου βαθμού και δεν εχουν μετεγχειρητικό πόνο.

Κύρια μέθοδος αυτής της τεχνολογίας είναι η THD – Αιμορροϊδοπηξία.

α. Η προετοιμασία πριν το χειρουργείο απαιτεί:

1.Προγραμματισμένες εργαστηριακές εξετάσεις(Αιματολογικές εξετάσεις , Ηλεκτροκαρδιογράφημα , ακτινογραφία θώρακος.)

2.Διακοπή άλλης φαρμακευτικής αγωγής-κυρίως ασπιρίνης(σε συνεννόηση με τον ιατρό)

3.Διακοπή καπνίσματος

4.Απαγορεύεται ποτό ή φαγητό 12 ώρες πριν την επέμβαση.

β. Κίνδυνοι και επιπλοκές της επέμβασης

Τις μέρες μετά την επέμβαση πιθανώς να αισθανθείτε κάποια δυσφορία καθώς αρχίζει η φυσιολογική λειτουργία του εντέρου. Άλλωστε κάθε χειρουργική επέμβαση κρύβει μια πιθανότητα επιπλοκών. Η αιμορροειδοεκτομή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ούρηση, εντερική στένωση, πόνο, πυρετό, ρίγη και επιμένουσα αιμοραγία. Σ’αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

http://www.iator.gr/

Leave A Response