Γιατί χρειάζεται η ανάλυση σπέρματος (σπερμοδιάγραμμα);

Γιατί χρειάζεται η ανάλυση σπέρματος (σπερμοδιάγραμμα);

Στο ένα τρίτο των ζευγαριών με  υπογονιμότητα η αιτία βρίσκεται στον άνδρα. Είναι πιθανό ο άνδρας να είναι και να νοιώθει απόλυτα υγιής αλλά η ποιότητα του σπέρματός του  να είναι χαμηλή. Η ανάλυση σπέρματος λέγεται σπερμοδιάγραμμα και είναι η πιο σημαντική εξέταση για τον έλεγχο της γονιμότητας του άνδρα.

Στο σπερμοδιάγραμμα μετράται με ακρίβεια ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, η κινητικότητά τους (ικανότητα να κινηθούν), η μορφολογία τους (μέγεθος και σχήμα), καθώς και ο όγκος και η συνοχή δείγματος. Το φυσιολογικό αποτέλεσμα θα δείξει ένα σπέρμα με τουλάχιστον 20 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml και με τουλάχιστον τα μισά σπερματοζωάρια να δείχνουν κίνηση προς τα εμπρός.

Οι χαρακτήρες που ελέγχει το σπερμοδιάγραμμα έχουν διακυμάνσεις και μπορεί να επηρεαστούν έντονα από τη γενική κατάσταση υγίας του άνδρα. Επειδή η παραγωγή του σπέρματος διαρκεί περί τις 70 ημέρες, αν η ανάλυση του σπέρματός σας δεν είναι καλή είναι πιθανό να σας ζητήσουμε να κάνετε πάλι την εξέταση σε ένα μήνα για να εντοπίσουμε αν η διαταραχή είναι μόνιμη ή προσωρινή.

Το σπερμοδιάγραμμα είναι ένα απλό τεστ κατά το οποίο το σπέρμα λαμβάνεται σε αποστειρωμένο συλλέκτη με αυνανισμό, αφού έχει προηγηθεί αποχή από εκσπερμάτιση για 3-7 ημέρες. Δεν πρέπει να γίνεται λήψη του σπέρματος μέσα σε προφυλακτικό.

Είναι καλύτερα η λήψη του σπέρματος να γίνεται στους ειδικούς χώρους της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Μαιευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ, γιατί το σπέρμα θα εξετασθεί άμεσα από τους εξειδικευμένους βιολόγους χωρίς να έχει επηρεαστεί από εξωτερικούς παράγοντες (πχ θερμοκρασία περιβάλλοντος, χρόνος μεταφοράς στη μονάδα).

Αντισπερματικά αντισώματα

Κατά την εξέταση του σπερμοδιαγράμματος ελέγχεται και η ύπαρξη ή όχι αντισπερματικών αντισωμάτων. Αν υπάρχουν αντισπερματικά αντισώματα σημαίνει ότι έχετε αναπτύξει αντισώματα κατά του ίδιου του σπέρματος σας κάτι που επηρεάζει σημαντικά τη διείσδυση του σπέρματος στην τραχηλική βλέννα και το ωάριο και μειώνει συνεπώς τη γονιμότητά σας.

Θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας

Εάν έχετε χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων (ολιγοσπερμία), κακή κινητικότητα του σπέρματος (ασθενοσπερμία), ή υψηλό αριθμό μη φυσιολογικού σχήματος σπερματοζωάρια (τερατοσπερμία), ή ανιχνεύονται αντισπερματικά αντισώματα, λύση στο πρόβλημα παρέχει η εξωσωματική γονιμοποίηση με χρήση τεχνικής μικρογονιμοποίησης (ICSI).

http://www.iator.gr/

Leave A Response