Απλό νερό ή Ορθομοριακό νερο?

Απλό νερό ή Ορθομοριακό νερο?

Το νερό δεν έχει από μόνο του θρεπτική αξία, ωστόσο τα περισσότερα από τα υπόλοιπα συστατικά της διατροφής μας που είναι απαραίτητα για τη ζωή μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ανθρώπινο σώμα μόνο όταν μεταβολίζονται σωστά. Αυτός ο μεταβολισμός γίνεται μόνο όταν έχουμε αρκετό και σωστό νερό στο σώμα.

Χωρίς τροφή πεθαίνουμε σε ένα μήνα, αν έχουμε νερό.

Χωρίς νερό όμως, σε 8-10 ημέρες.

Το νερό είναι η περισσότερο διαδεδομένη χημική ένωση στην επιφάνεια της γης. Καλύπτει το 70.9% του πλανήτη μας. Στη φύση υπάρχει και στις 3 μορφές του: αέρια (υδρατμός), υγρή και στερεή (πάγος). Το καθαρό, υγρό νερό είναι άγευστο και άοσμο, σχεδόν άχρωμο ή έχοντας μία γαλάζια χροιά. Είναι η μόνη ουσία που βρίσκεται και στις τρεις κοινές καταστάσεις της ύλης και είναι απαραίτητη για όλες τις γνωστές μορφές ζωής στη γη.

Στο ανθρώπινο σώμα γενικά το νερό περιέχεται σε ποσοστό 70%, ειδικότερα στο αίμα σε 90% και στον εγκέφαλο σε 80%. Ουσιαστικά, ο ανθρώπινος οργανισμός στο σύνολό του δεν είναι τίποτα άλλο από θρεπτικά στοιχεία που κολυμπούν σε νερό.

Χωρίς αρκετό νερό καμία βιοχημική, ενζυμική ή βιολογική λειτουργία δεν είναι εφικτή.

Το νερό που πίνουμε μπορεί να είναι :

  1. Βρύσης
  2. Πηγής
  3. Εμφιαλωμένο
  4. Φιλτραρισμένο
  5. Αποσταγμένο
  6. Μεταλλικό

Οι σημαντικότερες λειτουργίες του νερού στο ανθρώπινο σώμα:

  1. Αποτελεί βασικό δομικό συστατικό του κυτταροπλάσματος, το οποίο είναι το θεμελιώδες κυτταρικό στοιχείο όλων των ζωντανών οργανισμών.
  2. Προστατεύει ιστούς ζωτικής σημασίας, όπως ο νωτιαίος μυελός και ο εγκέφαλος.
  3. Είναι ουσιαστικής σημασίας για τον έλεγχο της ωσμωτικής πίεσης του σώματος και τη διατήρηση της ιδανικής ισορροπίας μεταξύ νερού και ηλεκτρολυτών. Κάθε σημαντική αλλαγή στη συγκέντρωση ηλεκτρολυτών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κυτταρικές λειτουργίες. Πρέπει επίσης να περιέχει μικρή ποσότητα ανόργανων αλάτων, γιατί το καθαρό νερό χωρίς διαλυμένα άλατα σε αυτό είναι βλαβερό για τον οργανισμό, λόγω της μεγάλης διαπερατότητας των κυττάρων. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο τα ψάρια της θάλασσας πεθαίνουν όταν μεταφερθούν στο γλυκό νερό και τα ψάρια του γλυκού νερού πεθαίνουν αμέσως μόλις τοποθετηθούν σε αποσταγμένο νερό, διότι όταν συμβεί αυτό γίνεται στο σώμα τους αιμόλυση (καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων).
  4. Το νερό αποτελεί το βασικό δομικό συστατικό του αίματος, που με τη σειρά του είναι ο σημαντικότερος μεταφορέας οξυγόνου, θρεπτικών συστατικών, ορμονών και άλλων ουσιών στα κύτταρα για τις λειτουργίες τους, καθώς και άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού από τα κύτταρα προς κάποια όργανα, όπως οι πνεύμονες και οι νεφροί, για να αποβληθούν στη συνέχεια από το σώμα.
  5. Το νερό επίσης είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των αισθήσεων. Τα ακουστικά κύματα μεταφέρονται μέσω του υγρού που υπάρχει στο έσω αυτί. Το υγρό του οφθαλμικού βολβού συμμετέχει στη διαδικασία αντανάκλασης του φωτός για σωστή όραση. Για να λειτουργήσουν οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης, οι τροφές πρέπει να είναι διαλυμένες σε νερό.

Πολυάριθμες επιστημονικές έρευνες έχουν συνδέσει τη χρόνια υποκλινική αφυδάτωση με περισσότερες από 150 παθήσεις, μεταξύ των οποίων:

αρτηριακή υπέρταση,

έλκος στομάχου – δωδεκαδακτύλου,

αρθριτικά,

οστεοπόρωση,

ορμονικές διαταραχές,

ημικρανίες,

δερματοπάθειες και πολλές άλλες.

Τα προβλήματα επιδεινώνονται από την κατανάλωση ζάχαρης, γλυκών, αλκοόλ, καφέ, αναψυκτικών που – αντίθετα από ό,τι πιστεύεται – δεν ενυδατώνουν, αλλά αντίθετα αφυδατώνουν ακόμη περισσότερο τον οργανισμό.

Ας δούμε όμως λίγα στοιχεία σχετικά με αυτό που ονομάζουμε αφυδάτωση.

Τι σημαίνει αφυδάτωση;

Πολύ απλά αφυδάτωση είναι η σημαντική μείωση της συνολικής ποσότητας νερού του σώματος, που έχει ως αποτέλεσμα επίσης την μείωση των ηλεκτρολυτών, και των απαραίτητων συστατικών για τον μεταβολισμό σε κυτταρικό επίπεδο.

Σύμφωνα με μελέτες 2 στα 3 άτομα είναι μερικώς αφυδατωμένα. Η αφυδάτωση ακόμα και σε ποσοστό 2% του βάρους σώματος, έχει ως αποτέλεσμα τη διαταραχή των φυσιολογικών λειτουργιών του οργανισμού και τη μείωση της απόδοσής του.

Η πιο συχνή αιτία της χρόνιας κόπωσης είναι η αφυδάτωση. Επίσης, η αφυδάτωση είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που οδηγούν στην παχυσαρκία.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Διότι υπάρχουν δύο τρόποι να ικανοποιήσουμε το αίσθημα της δίψας:

  1. Μπορούμε να πιούμε πολλά υγρά
  2. Μπορούμε να καταναλώσουμε τροφές πλούσιες σε νερό

Αν επιλέξουμε τον δεύτερο τρόπο, το σώμα εκτός από τα υγρά που λαμβάνει, λαμβάνει και θερμίδες που όμως δεν τις έχει ανάγκη και οι οποίες συνεισφέρουν στην αύξηση του βάρους.

Δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνάμε να πίνουμε νερό πριν διψάσουμε!

Η αίσθηση της δίψας είναι ένας καθυστερημένος δείκτης αφυδάτωσης που εμφανίζεται όταν τα κύτταρα έχουν ταλαιπωρηθεί από την έλλειψη υγρών.

Νερό; Ναι! Αλλά …. ποιό νερό;

 

Το νερό που πίνουμε σήμερα είναι πιθανό να μη μας ενυδατώνει, αλλά αντίθετα να μας τοξινώνει. Το χλώριο, οι χημικές ουσίες και τα βαρέα μέταλλα που μπορεί να περιέχει, επιβαρύνουν τον οργανισμό μας και προάγουν πολλά παθολογικά συμπτώματα και πρόωρο γήρας.

Επομένως, το πόσο καθαρό και ενεργειακό είναι το νερό που πίνουμε έχει καθοριστική σημασία για την υγεία μας.

Το να πίνει κανείς νερό, ενώ δεν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιδεινώνει την αφυδάτωση του οργανισμού, αντί να τη μειώνει.

Το νερό για να είναι ωφέλιμο στον οργανισμό πρέπει να έχει συγκεκριμένες ιδιότητες:

Να είναι απαλλαγμένο από τοξίνες και χημικές ουσίες και να είναι εμπλουτισμένο με πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία που ενισχύουν τον οργανισμό με ηλεκτρολύτες, απαραίτητους για την επιβίωσή του. Τέτοιο νερό είναι το ορθομοριακό νερό.

Το ορθομοριακό νερό:

  1. Είναι απαλλαγμένο από παθογόνους οργανισμούς, βαρέα μέταλλα και τοξικές χημικές ουσίες.
  2. Έχει μεγαλύτερη ρευστότητα, για καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού.
  3. Αποτοξινώνει και ενισχύει τα κύτταρα.
  4. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ισορροπεί το Ρh του αίματος.
  5. Έχει αυξημένη ικανότητα διάλυσης και αραίωσης στερεών στοιχείων, ώστε να γίνεται καλύτερη μεταφορά των θρεπτικών στοιχείων στα κύτταρα και απομάκρυνση τοξινών από το σώμα.
  6. Είναι εμπλουτισμένο με απαραίτητα για τον οργανισμό μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Όλες οι παραπάνω ιδιότητες του ορθομοριακού νερού και η φυσιολογία του οργανισμού καθιστούν την καθημερινή ενυδάτωσή του με αρκετό ορθομοριακό νερό απαραίτητη προϋπόθεση για την ψυχική και σωματική υγεία. Οι διάφορες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι χρειαζόμαστε καθημερινά 5 έως 10 ποτήρια ορθομοριακό νερό για να αναπληρώνονται τα υγρά του σώματος που χάνονται μέσω της διούρησης, της εφίδρωσης, κ.λπ.

Leave A Response