Έλεγχος γονιμότητας στη γυναίκα!

Έλεγχος γονιμότητας στη γυναίκα!

Οι αιτίες υπογονιμότητας στη γυναίκα είναι πολλές και μπορεί να περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό παραγόντων. Πριν καθοριστεί το καλύτερο σχέδιο θεραπείας για εσάς, μπορεί να κριθεί απαραίτητο να υποβληθείτε στις ακόλουθες εξετάσεις:

Ορμονικές εξετάσεις

Οι ορμονικές εξετάσεις περιλαμβάνουν μέτρηση:

 

  • FSH – LH – οιστραδιόλης: την 1-4η ημέρα της περιόδου. Δείχνουν το απόθεμα και την ποιότητα των ωαρίων στις ωοθήκες,
  • προγεστερόνης: την 21η μέρα του κύκλου (ή 7 μέρες μετά την ωορρηξία). Αποδεικνύει άν υπήρξε ωορρηξία,
  • προλακτίνης, ανδρογόνων και των ορμονών του θυρεοειδούς, ανεξάρτητα από τις μέρες του κύκλου,
  • AMH – Αντιμυλέριος ορμόνη [link], ανεξάρτητα από τις μέρες του κύκλου. Πρόκειται για μια καινούρια και πολύ αξιόπιστη απλή εξέταση αίματος που παρέχει πολύ καλή εκτίμηση του αριθμού και της ποιότητας των ωαρίων που έχετε στις ωοθήκες σας.

Εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου

Ενδοκολπικό υπερηχογράφημα μήτρας – ωοθηκών – σαλπίγγων

Το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα ελέγχει την ανατομία της μήτρας, του ενδομητρίου, των σαλπίγγων και των ωοθηκών. Μπορεί να μας δείξει άν έχετε ινομυώματα [link] ή πολύποδες [link], υδροσάλπιγγα, κύστεις στις ωοθήκες ή πολυκυστικές ωοθήκες. Παρέχει επίσης πολύ αξιόπιστες πληροφορίες για  το απόθεμα των ωαρίων που έχετε στις ωοθήκες σας.

Υστεροσαλπιγγογραφία

Πρόκειτα για μια ακτινολογική εξέταση με την οποία διαπιστώνουμε αφενός αν η κοιλότητα της μήτρας είναι φυσιολογική, αφετέρου αν οι σάλπιγγες είναι διαβατές ή άν είναι παθολογικά διογκωμένες. Με την σαλπιγγογραφία δεν  παρέχεται καμία πληροφορία σχετικά με τις ωοθήκες.

Η σαλπιγγογραφία γίνεται τις 5 μέρες μετά το τέλος της περιόδου και διαρκεί γύρω στα 5-10 λεπτά. Σε μερικές γυναίκες μπορεί να είναι λίγο επώδυνη, γι’ αυτό καλό είναι μία ώρα προ της εξέτασης να πάρετε ένα παυσίπονο (πχ Panadol extra) σε συνδυασμό με ένα σπασμολυτικό (πχ Buscopan). Μετά την εξέταση μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας.

Μετά την σαλπιγγογραφία μπορεί να έχετε μια έλαχιστη ποσότητα αίματος για 1-2 και θα πρέπει να λάβετε για 4 μέρες προληπτική αντιβίωση. Η έκθεση σε ακτινοβολία είναι ελάχιστη και μπορείτε να μείνετε έγκυος στο ίδιο κύκλο, καθώς δεν επιρεάζει τα ωάρια.

Λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκόπηση γίνεται με γενική αναισθησία και μπορεί να είναι απλά διαγνωστική ή/και επεμβατική. Όταν είναι διαγνωστική, αποτελεί μία ελαφριά χειρουργική επέμβαση κατά την οποία  ένα  τηλεσκόπιο (λαπαροσκόπιο) οπτικών ινών διέρχεται μέσω μιας μικρής τομής στο ομφαλό και μας επιτρέπει την άμεση εξέταση και τον πλήρη έλεγχο των εσωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκες (ωοθήκες, μήτρα, σάλπιγγες), αλλά και άλλων ενδοκοιλιακών οργάνων (έντερο, ήπαρ, χοληδόχος κύστη κλπ).

Με τη λαπαροσκόπηση μπορεί να γίνει διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με υπογονιμότητα, όπως η ενδομητρίωση , οι πυελικές συμφύσεις , οι κύστες των ωοθηκών, τα ινομυώματα [link] κ.α. Η συνήθης νοσηλεία στο νοσοκομείο είναι ένα βράδυ.

Υστεροσκόπηση

Πρόκειτα για μία ελαφριά χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ένα τηλεσκόπιο (υστεροσκόπιο) οπτικών ινών διέρχεται, χωρίς τομές, δια του τραχήλου, στο εσωτερικό της μήτρας και ελέγχει την κοιλότητα αυτής για πολύποδες [link], ινομυώματα , συμφύσεις  και παθολογική ανατομία (διαφράγματα). [Διαγνωστική Υστεροσκόπηση]

Εφόσον κριθεί απαραίτητο κατά τη διάρκεια της υστεροσκόπησης, μπορεί να γίνει θεραπεία και αφαίρεση-διόρθωση των παθολογικών καταστάσεων αυτών. [Επεμβατική Υστεροσκόπηση].

Η επέμβαση γίνεται σε ημερήσια βάση, διαρκεί 10-30 λεπτά και η ασθενής δεν χρειάζεται να διανυκτερεύσει στο νοσοκομείο. Πρέπει να διενεργείται την εβδομάδα μετά το τέλος της περιόδου. Μετά από την εξέταση και για 1-2 μέρες η ασθενής μπορεί να έχει λίγο πόνο και μια μικρή αιμορραγία.

Δεν συστήνουμε τη διενέγεια της επέμβασης σε μέρη (πχ ιατρεία, μονάδες εξωσωματικής) όπου υπάρχει δυνατότητα μόνο διαγνωστικής υστεροσκόπησης, γιατί αν βρεθεί κάποιο παθολογικό πρόβλημα (πχ πολύποδας, ινομύωμα, συμφύσεις), η γυναίκα θα πρέπει να υποβληθεί και δεύτερη φορά σε επαναληπτική επεμβατική υστεροσκόπηση.

http://www.iator.gr/

Leave A Response