Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους Ολυμπιακούς του Σότσι

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους Ολυμπιακούς του Σότσι

Ποια έργα έγιναν, ποιες είναι οι αποστάσεις στην πόλη που φιλοξενεί τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, πόσοι αθλητές θα μετάσχουν, ποιες φόρμες θα φορούν τα μέλη της Εθνικής Ρωσίας, ποια μέτρα ασφαλείας θα υπάρξουν, και πολλές άλλες λεπτομέρειες, παρουσιάζει η RBTH.
1. Η Ολυμπιάδα με τις εγγύτερες αποστάσεις στην ιστορία

Η χειμερινή Ολυμπιάδα είναι η πιο «συμπαγής» στην ιστορία των Αγώνων. Η μέγιστη απόσταση που μπορεί να υπάρξει μεταξύ των αθλητικών εγκαταστάσεων είναι 48 χλμ. Οι ειδικές συγκοινωνίες μεταφέρουν τους αθλητές σε 82 διαδρομές. Ο μέσος όρος μεταφοράς από τον ένα αθλητικό χώρο στο άλλο είναι 18 λεπτά.

2. Ευρύτατη δημοσιογραφική κάλυψη

Το βασικό Κέντρο Τύπου του Σότσι έχει έκταση περίπου 200 χιλιάδες τετ. μέτρα. Τις ημέρες των αγώνων σε αυτό θα εργάζονται πάνω από οκτώ χιλ. ανταποκριτές των διαπιστευμένων ΜΜΕ, καθώς και περισσότεροι από έξι χιλ. εκφωνητές ραδιοφώνου και τηλεόρασης, οι οποίοι θα εκπροσωπούν περίπου 70 Μέσα από όλο τον κόσμο. Όπως εκτιμά η Οργανωτική Επιτροπή του «Σότσι 2014», τη χειμερινή Ολυμπιάδα αναμένεται να παρακολουθήσουν περίπου 3,5 δις τηλεθεατές.

3. Τα μεγαλύτερα μετάλλια στην ιστορία των Ολυμπιάδων

Στο Σότσι θα διεκδικηθούν 98 σετ μεταλλίων. Τα μετάλλια θα είναι τα πιο μεγάλα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Θα έχουν διάμετρο 10 εκατοστά και πάχος ένα εκ. Η μάζα των μεταλλίων κυμαίνεται από 460 ως 531 γραμμάρια. Όλα τα χρυσά μετάλλια είναι φτιαγμένα από σιδηροκράματα με επικάλυψη του πολύτιμου μετάλλου. Συνολικά για την κατασκευή των χρυσών μεταλλίων χρησιμοποιήθηκαν τρία κιλά χρυσού.

4. Στα χρώματα της ρωσικής σημαίας

Τα χρώματα του λογότυπου της χειμερινής Ολυμπιάδας αντιστοιχούν με αυτά της ρωσικής τρικολόρ. Το άσπρο συμβολίζει τους χειμερινούς αγώνες, το μπλε είναι σύμβολο του ζωηρού χρώματος του ουρανού, το κόκκινο -σύμφωνα με την έμπνευση των δημιουργών τους- παραπέμπουν στο ορεινό θέρετρο Κράσναγια Παλιάνα (η λέξη «κράσνι» -κόκκινος- αρχικά σήμαινε στη ρωσική γλώσσα «όμορφο»).

5. Ο Μάριο στο Σότσι

Προς τιμήν των αγώνων κυκλοφόρησε η ειδική Ολυμπιακή έκδοση του ηλεκτρονικού παιχνιδιού «Μάριο και Σόνικ». Στο παιχνίδι, το οποίο είναι διαθέσιμο στην κονσόλα Nintendo Wii, υπάρχει αναπαράσταση των αληθινών αθλητικών εγκαταστάσεων.

6. Final countdown

Ακριβώς 1000 ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, σε αρκετές πόλεις της Ρωσίας άρχισαν να λειτουργούν ρολόγια αντίστροφης μέτρησης, στα οποία ήταν δυνατό να δει κανείς πόσες ημέρες, ώρες, λεπτά και δευτερόλεπτα απομένουν μέχρι την έναρξη της Ολυμπιάδας. Στη Μόσχα, το ρολόι τοποθετήθηκε στην πλατεία Μανιέζ πολύ κοντά στο Κρεμλίνο, στην Αγία Πετρούπολη, στη Λεωφόρο Νέβσκι, μπροστά από το Ναό της Παναγίας του Καζάν. Στο Αικατερινμπούργκ ειδικά για την τοποθέτηση του ρολογιού αφαιρέθηκε το μνημείο του βραβείου Λένιν, ενώ στο Νίζνι Νόβγκοροντ η εγκατάσταση του ρολογιού προκάλεσε τη δυσαρέσκεια κάποιων κατοίκων. Η αντιπροσωπεία που συστάθηκε γι’ αυτό το λόγο κατέθεσε διαμαρτυρία στην τοπική Εισαγγελία ζητώντας να απομακρυνθεί το χρονόμετρο, διότι κατά την άποψη των ακτιβιστών αυτό ασχήμαινε το ιστορικό τμήμα της πόλης.

7. Δημοκρατικά επιλεγμένες μασκότ

Οι Αγώνες έχουν τρεις μασκότ. Τη λεοπάρδαλη, την άσπρη αρκούδα και το λαγό. Τα σύμβολα επιλέχθηκαν στις αρχές του 2011 με πανεθνική ψηφοφορία. Είναι αξιοσημείωτο ότι από το 2008, οι κάτοικοι του Σότσι είχαν επιλέξει την αγαπημένη τους μασκότ, ψηφίζοντας τότε το δελφίνι με τα σκι. Ωστόσο, η γνώμη τους δεν εισακούστηκε. Ενδιαφέρον επίσης είναι το γεγονός ότι κατά την επιλογή των φιναλίστ, οι κριτές δεν συμπεριέλαβαν στη λίστα και ένα σύμβολο το οποίο κατέλαβε μια από τις πρώτες θέσεις κατά το προκαταρκτικό στάδιο της ψηφοφορίας, δηλαδή τα γάντια με τα τέσσερα ενωμένα δάχτυλα.

8. Τα μεγαλύτερα μέτρα ασφαλείας

Οι υπηρεσίες ασφαλείας τοποθέτησαν στο Σότσι περίπου 5500 κάμερες παρακολούθησης. Στη διάρκεια της Ολυμπιάδας και της Παραολυμπιάδας την ασφάλεια θα εγγυάται μια ειδική ομάδα, αποτελούμενη από 1500 υπαλλήλους των πρώτων βοηθειών και των δυνάμεων πυρόσβεσης, περίπου 100 οχήματα, μεταξύ αυτών τέσσερα ελικόπτερα και πέντε πλοία. Τον ουρανό του Σότσι θα επιτηρούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

9. Ταξίδι ρεκόρ της Ολυμπιακής φλόγας

Η λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής φλόγας ήταν ιστορικά η μεγαλύτερη. Συνολικά η δάδα διήνυσε 65.000 χλμ. Η φλόγα πέρασε από 2900 οικισμούς, βρέθηκε και στις εννέα ζώνες της Ρωσίας με διαφορετική ώρα, από το Καλινινγκράντ μέχρι το Βλαντιβοστόκ, έφτασε στο βυθό της λίμνης Βαϊκάλης, στο Βόρειο Πόλο, στο όρος Ελμπρούς που είναι το υψηλότερο σημείο της Ρωσίας, ενώ «ταξίδεψε» ακόμη και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

10. Αντάξιες αμοιβές για τους πρωταθλητές

Οι ρώσοι αθλητές που θα γίνουν χρυσοί Ολυμπιονίκες στο Σότσι, θα λάβουν από τη ρωσική κυβέρνηση περίπου 120 χιλιάδες δολάρια, όσοι κερδίσουν το αργυρό μετάλλιο 75 χιλ. δολ., και 51 χιλ. εκείνοι που θα κατακτήσουν το χάλκινο.

11. Ολυμπιακή συγκοινωνία: Σε μέγιστη ετοιμότητα

Ειδικά για την Ολυμπιάδα κατασκευάστηκαν 200 χλμ. σιδηρόδρομου και 365 χλμ. δρόμων και γεφυρών. Στη διάρκεια των αγώνων, για την εξυπηρέτηση των αθλητών και επισκεπτών, θα παραχωρηθούν 1300 λεωφορεία και 4500 αυτοκίνητα. Η επιβατική ροή στο αεροδρόμιο του Σότσι θα είναι περίπου 3800 άτομα την ώρα.

12. Εθελοντές του Σότσι: Προετοιμασία διάρκειας πάνω από ένα χρόνο

Στην Ολυμπιάδα εργάζονται 25 χιλ. εθελοντές, η επιλογή των οποίων είχε ξεκινήσει από το 2012. Τη δυνατότητα να γίνει εθελοντής είχε κάθε ρώσος πολίτης. Η εκπαίδευση των εθελοντών έγινε σε ειδικά κέντρα που οργανώθηκαν στις εγκαταστάσεις 26 εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ρωσίας.

13. Ολυμπιακά εισιτήρια: Διατέθηκαν προς πώληση εδώ και ένα χρόνο

Η προπώληση των εισιτηρίων για τους Αγώνες στην επίσημη ιστοσελίδα, ξεκίνησε στις 7 Φεβρουαρίου 2013, ακριβώς ένα χρόνο πριν την έναρξή τους. Από τις 25 Νοεμβρίου άνοιξαν σημεία πώλησης στη Μόσχα και στο Σότσι. Για τους ρώσους πολίτες προοριζόταν το 70% των εισιτηρίων, και το υπόλοιπο 30% πήγε στους ξένους επισκέπτες. Η μέση τιμή των εισιτηρίων ήταν από 15 έως 100 δολάρια. Ακριβότερα ήταν τα εισιτήρια για την τελετή έναρξης και την τελετή λήξης, ξεκινώντας από τα 150 δολ. και φτάνοντας τα 1650.

14. Ευρεία εκπροσώπηση

Στους Ολυμπιακούς λαμβάνουν μέρος πάνω από 6000 αθλητές, οι οποίοι εκπροσωπούν περισσότερες από 90 χώρες του κόσμου.

15. Το Σότσι είναι παραλιακό και ορεινό θέρετρο ταυτόχρονα

Το Σότσι είναι το πιο γνωστό ρωσικό παραθαλάσσιο θέρετρο, το οποίο μπορεί να καυχιέται για το μοναδικό στη Ρωσία υποτροπικό κλίμα του. Η μέση θερμοκρασία του αέρα είναι στην πόλη +26°С το καλοκαίρι και +6°С το χειμώνα. Παράλληλα, η γειτνίαση με τα βουνά Καυκάσου δημιουργεί εξαιρετικές συνθήκες για την ενασχόληση με χειμερινά αθλήματα. Επίσης, το Σότσι κατέχει τον τίτλο της πιο απλωμένης πόλης στην Ευρώπη, 145 χλμ. κατά μήκος της ακτής.

16. Η ρωσική Ολυμπιακή φόρμα: Χιονάτες και ήρωες των παραμυθιών

Οι σχεδιαστές της επίσημης Ολυμπιακής στολής της Εθνικής Ρωσίας εμπνεύστηκαν από τις μορφές των ρωσικών λαϊκών παραμυθιών. Στην τελετή έναρξης των αγώνων στο Σότσι οι ρωσίδες αθλήτριες θα εμφανιστούν με μπουφάν με πούπουλο, στα χρώματα της ρωσικής τρικολόρ (μπλε, άσπρο, κόκκινο), στολισμένα με φυσική γούνα και διακοσμημένα με σχέδια από τη λαογραφία. Η στολή παραπέμπει στη μορφή της όμορφης Χιονάτης του παραμυθιού. Οι άντρες, με τη μορφή επικών ηρώων, φορώντας σταυρωτά σακάκια από αυθεντικό δέρμα προβάτου και τα παραδοσιακά καπέλα με αυτιά.

17. Το στάδιο «Φιστ», κέντρο των Ολυμπιακών εορτασμών και του ποδοσφαίρου

Το βασικό Ολυμπιακό στάδιο του Σότσι, «Φιστ», στο οποίο θα γίνει η τελετή έναρξης των Αγώνων, μετά την Ολυμπιάδα θα γίνει προπονητικό κέντρο της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ρωσίας. Το 2018 θα διεξαχθούν εδώ αγώνες του Παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου. Την ονομασία του το κεντρικό Ολυμπιακό στάδιο πήρε από μια κορυφή των βουνών του Καυκάσου.

http://rbth.gr

Leave A Response