Άγχος vs Δημιουργικό Άγχος

Άγχος vs Δημιουργικό Άγχος

Άγχος – Κάτι το οποίο το γνωρίζουμε όλοι μας, το έχουμε νιώσει όλοι μας και σε μερικούς έχει γίνει είτε εφιάλτης είτε ο καλύτερος φίλος…..!
Τί είναι όμως τελικά το άγχος?
Το άγχος είναι μία δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση, την οποία βιώνουμε όταν θεωρούμε ότι υπάρχει κίνδυνος τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα και γι” αυτόν τον λόγο βρισκόμαστε συνέχεια σε εγρήγορση. Όλη αυτή η ένταση και η αίσθηση κινδύνου προκαλεί ψυχοσωματικά συμπτώματα. Στο άγχος, ο κίνδυνος ή η απειλή στην πραγματικότητα δεν έχουν βάση. Είναι μία αίσθηση κινδύνου η οποία όμως θεωρείται αδικαιολόγητη, αλλά παρ” όλα αυτά ο οργανισμός μας ενεργοποιεί τους μηχανισμούς άμυνάς μας. Σωματικά, οι μεταβολές συνίστανται σε αύξηση του καρδιακού ρυθμού, τρόμο, ιδρώτα, διαταραχή της αναπνοής, διαταραχή του ύπνου, σφίξιμο ή πόνο στο στήθος και σε ορισμένες περιπτώσεις τάσεις λιποθυμίας. Οι ψυχολογικές μεταβολές περιλαμβάνουν την δυσφορία μπροστά σε επικείμενο αλλά μη αληθινό κίνδυνο,  αίσθηση αδυναμίας (όταν δηλαδή το άτομα αισθάνεται αδύναμο ώστε να αντιμετωπίσει μια τέτοιου είδους απειλή – ακόμα κι αν δεν είναι πραγματική), υπερένταση και εξαντλητική ετοιμότητα για τον αναμενόμενο «κίνδυνο», καθώς επίσης και μία μόνιμη κούραση.
Μη ξεχνάτε όμως και το Δημιουργικό Άγχος, το οποίο ναι μεν έχει τα παραπάνω συμπτώματα, αλλά σε πιο ήπια μορφή, είναι ελεγχόμενο και σε αντίθεση με το υπερβολικό άγχος, μας κινητοποιεί και γινόμαστε πιο παραγωγικοί, δραστήριοι και φυσικά… Δημιουργικοί!

Ακόμα και το Άγχος, λοιπόν, είναι καλό με ΜΕΤΡΟ!

Leave A Response