ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΤΣΙΟΥ

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΤΣΙΟΥ

Μέσα στο ορεινό σύμπλεγμα και στην άγρια φύση με τους γραφικούς οικισμούς, τα πυκνά δάση οξιάς και τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα, σε έναν βιότοπο ιδανικό για την απειλούμενη υπό εξαφάνιση αρκούδα, λειτουργεί το οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου. Απέχει από την πόλη της Καστοριάς 22 χλμ. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος, ασφαλής και εκχιονίζεται.
Η θέα από το χιονοδρομικό κέντρο είναι η μοναδική, καθώς ο επισκέπτης έχει ορατότητα τόσο προς τις λίμνες των Πρεσπών, όσο και προς τη Βεγορίτιδα. Κάθε χρόνο συγκεντρώνει πολλούς δεινούς σκιέρ και αποτελεί πολύ καλή πρόταση για εσάς που θα βρεθείτε στην Καστοριά μόλις πέσουν τα πρώτα χιόνια.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Αξίζει να επισκεφτείτε τη Καστοριά η οποία είναι κτισμένη κάτω από το Βίτσι και τον Γράμμο και γύρω από τη λίμνη Ορεστιάδα, μια από τις ωραιότερες των Βαλκανίων και περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους από το 1974. Ο γύρος της λίμνης είναι 10 χλμ. και αξίζει να τον κάνετε με το αυτοκίνητο. H μικρή πόλη είναι γεμάτη αρχοντικά που φτάνουν μέχρι το νερό. Μέσα και γύρω της υπάρχουν περίπου 70 βυζαντινές εκκλησίες από τις οποίες αξίζει να δείτε της Παναγιάς της Μαυριώτισσας, των Αγίων Αναργύρων και του Αγίου Στεφάνου. Εκτός από τα περίφημα γουναράδικα, μην παραλείψετε να δείτε το Μουσείο Ενδυματολογίας, το Βυζαντινό Μουσείο που βρίσκεται σε σημείο με εξαιρετική θέα της πόλης και το Λαογραφικό που βρίσκεται στην παλιά συνοικία του Ντολτσό, στο αρχοντικό του Αϊβατζή. Εκτός πόλης αξίζει να προσέξετε το Δισπηλιό, όπου υπάρχουν ευρήματα Λιμναίου Οικισμού (Νεολιθικής Εποχής). Εκεί έχει διαμορφωθεί σήμερα πάρκο με αναπαράσταση μέρους του οικισμού και πληροφορίες για τη ζωή των κατοίκων εκεί. Πηγαίνετε μέχρι το Aργος Ορεστικό για να δείτε τα ερείπια της Αρχαίας Διοκλητιανούπολης από τη Ρωμαϊκή εποχή. Ρωμαϊκά ευρήματα υπάρχουν επίσης και στην περιοχή Πενταβρύσου.
Επίσης επισκεφτείτε το απολιθωμένο δάσος Νόστιμου, μοναδικό γεωλογικό μνημείο ηλικίας είκοσι εκατομμυρίων ετών καθώς και τις ιαματικές πηγές που υπάρχουν στην περιοχή.

 

http://www.0030.gr

Leave A Response