ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΡΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΡΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Το Χιονοδρομικό Κέντρο των Καλαβρύτων βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του όρους Χελμού, στη θέση Ξηρόκαμπος, ενώ το υψόμετρό του κυμαίνεται από 1.700 μ. έως 2.340 μ. στη θέση “Βαθιά Λάκα”. Απέχει μόλις 14 χλμ. από τα Καλάβρυτα και 203 χλμ. περίπου από το κέντρο της Αθήνας. Λειτουργεί από το 1988 και διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων αποτελεί μια διαρκή πρόκληση για τις αισθήσεις,έναν παράδεισο χειμερινών σπορ. Το κέντρο είναι το κοντινότερο στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η μονοήμερη επίσκεψη. Το εντυπωσιακότερο, πάντως, πλεονέκτημά του είναι η δυνατότητα που προσφέρει στον κόσμο να κάνει σκι στις ψηλότερες κορυφές του Χελμού και, ταυτόχρονα, να βλέπει τη θάλασσα ,αφού από το μεσαίο επίπεδο και πάνω φαίνεται όλος ο κορινθιακός κόλπος. Η βασική περίοδος λειτουργίας του εκτείνεται από τα μέσα του Δεκέμβρη έως τα τέλη Απριλίου.

Στις εγκαταστάσεις του κέντρου στο Χελμό, ο επισκέπτης μπορεί να βρει άνετους χώρους στάθμευσης, καφετέριες, εστιατόρια, κατάστημα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού σκι, οργανωμένη σχολή σκι και σταθμό Α’ βοηθειών. Υπάρχουν, επίσης, δύο κτίρια υποδοχής χιονοδρόμων και επισκεπτών, όπου μπορεί ο καθένας να απολαύσει τη θέα του χιονισμένου τοπίου πίνοντας τον καφέ του.

Το χιονοδρομικό Καλαβρύτων εκσυγχρονίζεται διαρκώς και αυτή τη στιγμή διαθέτει 13 πίστες όλων των κατηγοριών, δύο πολύ δύσκολες, έξι δύσκολες, τρεις εύκολες και δύο πολύ εύκολες. Επίσης έχει τη μεγαλύτερη πίστα της Ελλάδας, τη Στύγα, με μήκος 3200 μ. Οι πίστες εξυπηρετούνται από επτά αναβατήρες, δύο αρχαρίων, δύο τύπου καρέκλας και τρεις συρόμενες, με δυνατότητα  μεταφοράς 5.000 ατόμων την ώρα. Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στο Χελμό, ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει την εμπειρία του νυχτερινού σκι και να απολαύσει μια σειρά από διάφορες άλλες δραστηριότητες, στις οποίες περιλαμβάνονται: η ειδική πίστα για moguls ski, το πάρκο για snowboard, οι διαδρομές cross country ski, το μοναδικό πάρκο snow tubes στην Ελλάδα, οι πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς, καθώς και το πάρκο snowmobiles.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Το πανέμορφο φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, από τα Καλάβρυτα ως το Διακοφτό, που μπορείτε να το θαυμάσετε είτε από τα παράθυρα του οδοντωτού είτε κατεβαίνοντάς το από τα Καλάβρυτα ή τη Ζαχλωρού με τα πόδια.
Ο περίφημος οδοντωτός σιδηρόδρομος, το μικρό τρενάκι που κάνει τη διαδρομή Διακοφτό – Καλάβρυτα. Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες γραμμές τρένου στην Ελλάδα, που εγκαινιάστηκε το 1896. Το τρένο κινείται αργά και οι ταξιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν, ακόμα και να φωτογραφίσουν την ομορφιά του φαραγγιού, με το Βουραϊκό να κυλάει από κάτω.
Το Σπήλαιο των Λιμνών βρίσκεται κοντά στην Καστριά, 17 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα. Πρόκειται για ένα πανέμορφο σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, που ανακαλύφθηκε το 1964. Τα νερά μέσα στο σπήλαιο δημιουργούν λίμνες σε διάφορα επίπεδα, με μικρούς καταρράκτες. Γεφυράκια ενώνουν τις λίμνες. Στο σπήλαιο υπάρχουν και παλαιοντολογικά ευρήματα.
Έξι χιλιόμετρα έξω από τα Καλάβρυτα βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, όπου κηρύχτηκε επίσημα η Ελληνική Επανάσταση το 1821. Η μονή διαθέτει μουσείο με ιστορικά και θρησκευτικά κειμήλια.
Το μοναστήρι Μέγα Σπήλαιο έχει την περίφημη εικόνα της Παναγίας Μεγαλοσπηλιώτισσας, που σύμφωνα με την παράδοση είναι έργο του ευαγγελιστή Λουκά. Υπάρχει και ενδιαφέρον μουσείο με θρησκευτικά κειμήλια.
Οι πηγές του Αροάνιου και του Λάδωνα, πίσω από τα βουνά των Καλαβρύτων, προς την Κλειτορία. Το ελατόδασος του Λεχουρίου και οι πηγές του ποταμού Ερύμανθου

 

http://www.0030.gr

Leave A Response