Η τελική πρόταση της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς

Η τελική πρόταση της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς

Προστασία από τους πλειστηριασμούς μόνο της κύριας και μοναδικής κατοικίας των οικονομικά και κοινωνικά αδύναμων πολιτών με εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και όσων οι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια δεν ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ περιλαμβάνεται στην τελική πρόταση της κυβέρνησης που θα παρουσιαστεί στην τρόικα στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για να βγουν στο σφυρί εξοχικά, δεύτερη κατοικία, καθώς και εμπορικά και επαγγελματικά ακίνητα.

Τα κύρια σημεία της πρότασης, όπως παρουσιάζονται στην εφημερίδα, είναι:

  • Κατάργηση διάταξης που προστατεύει μέχρι το τέλος του 2013 κάθε ακίνητο για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ. Δηλαδή, τερματίζει το πλαίσιο προστασίας δευτερεύουσας και εξοχικής κατοικίας, καθώς και επαγγελματικών ή εμπορικών ακινήτων.
  • Διατήρηση «ξεχασμένου» άρθρο του νόμου 3714/2008, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί της κύριας και μοναδικής κατοικίας για οφειλές έως 20.000 ευρώ από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.
  • Μειώνονται τα όρια της αντικειμενικής αξίας της προστατευόμενης κύριας κατοικίας, ενώ ταυτόχρονα θεσπίζονται και εισοδηματικά κριτήρια, όπως οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ. Κατά πληροφορίες, το σημερινό όριο των 200.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 50% θα κατέβει στα 150.000 ευρώ.
  • Καθιερώνονται μέσα στον μήνα οι θεσμοί των «αναγκαίων δαπανών διαβίωσης» και του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» για γενναίες ρυθμίσεις δανείων, ώστε να αποφεύγονται οι εκποιήσεις της κύριας και μοναδικής κατοικίας.

 

Έθνος της Κυριακής

Leave A Response