Μάθε, πριν αγοράσεις αθλητικά

Μάθε, πριν αγοράσεις αθλητικά

Υπάρχουν τόσα αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο στην αγορά σήμερα, που σίγουρα θα δυσκολευτείτε αρκετά να επιλέξετε τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια για τις ανάγκες σας.

Το τρέξιμο και το περπάτημα συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο φυσικές και πιο υγιεινές μορφές άσκησης που υπάρχουν.

Οπως σε κάθε καταναλωτικό προϊόν, έτσι και στα αθλητικά παπούτσια παρουσιάζονται συνέχεια καινοτομίες με νέα υλικά και τεχνολογίες, όπως παπούτσια που αντλούν αέρα για να προσαρμόζονται καλύτερα στο σχήμα του ποδιού σας (pump up).

Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις, θα χρειαστεί να ρωτήσετε κάποιον που ξέρει αρκετά για παπούτσια, για να κάνετε την καλύτερη επιλογή και να μην πέσετε θύμα του μάρκετιγκ.

Ωστόσο υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε οποιοδήποτε αθλητικό παπούτσι.

Μην ξεχνάτε ότι αν επιλέξετε λάθος αθλητικά παπούτσια, μπορεί να καταλήξετε με πόνο στο πέλμα ή στην κνήμη ή κάποιο πιο σοβαρό ορθοπεδικό πρόβλημα, αντί να απολαύσετε τη βόλτα σας στην εξοχή ή το τρέξιμο στο στίβο, στο γυμναστήριο ή στην παραλία.
Συμβουλές για να διαλέξετε αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο

Τα περισσότερα  καταστήματα με αθλητικά παπούτσια διαθέτουν καταρτισμένο προσωπικό για να σας καθοδηγήσει στις αγορές σας.

Δεχτείτε τις συμβουλές τους, αλλά σίγουρα θα μπορέσετε να τις αξιολογήσετε καλύτερα αν πάτε διαβασμένοι και έχετε κάποιες βασικές γνώσεις για τις ανάγκες των ποδιών σας.

Μην επιλέξετε τα ίδια αθλητικά παπούτσια για διαφορετικά σπορ. Τα παπούτσια  για περπάτημα (ειδικά όσο είναι κατάλληλα για περπάτημα στην εξοχή ή για ορειβασία) είναι πιο σκληρά, ενώ τα παπούτσια για τρέξιμο είναι πιο ευλύγιστα και φτιαγμένα για να απορροφούν καλύτερα τους κραδασμούς.
Αν κάνετε και τις δύο δραστηριότητες, θα πρέπει να πάρετε διαφορετικά αθλητικά για κάθε μία.
Γνωρίστε το πόδι σας.  Όλοι ξέρουμε ότι έχουμε 10 δάχτυλα και δύο φτέρνες, αλλά πέρα ​​από αυτό, τα πόδια έχουν κάποιες λεπτομέρειες στην κατασκευή τους – και ιδιαίτερα το να γνωρίζετε τις ιδιορρυθμίες του ποδιού σας είναι το κλειδί για να επιλέξετε το σωστό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια.
Τα περισσότερα μεγάλα εμπορικά σήματα προσφέρουν τώρα ένα μοντέλο που ταιριάζει σε κάθε τύπο ποδιού.

Ένας τρόπος για να προσδιοριστεί το σχήμα του ποδιού σας είναι να κάνετε το «τεστ του νερού»  – βρέξτε το πόδι σας, πατήστε σε ένα κομμάτι καφέ χαρτί και δείτε το ίχνος σας και το αποτύπωμα του ποδιού.
Η απλά κοιτάξτε το τελευταίο ζευγάρι παπουτσιών σας και δείτε πού εμφανίζει τη μεγαλύτερη φθορά.
Εάν το αποτύπωμα δείχνει ολόκληρο το πέλμα του ποδιού σας με λίγη  ή καθόλου καμπύλη στο εσωτερικό – ή αν τα παπούτσια σας δείξουν την πιο μεγάλη φθορά στην εσωτερική πλευρά – αυτό σημαίνει ότι έχετε χαμηλή καμάρα ή πλατυποδία και τείνετε προς υπερπρηνισμό –  αυτό σημαίνει ότι τα πόδια σας γέρνουν προς τα μέσα.
Ο υπερπρηνισμός μπορεί να δημιουργήσει  επιπλέον φθορά στην εξωτερική πλευρά της φτέρνα και στο εσωτερικό τμήμα του πέλματος. Θα πρέπει να αγοράσετε ένα παπούτσι με καλό έλεγχο κίνησης και τη μέγιστη δυνατή στήριξη.
Μετρήστε τα πόδια σας. »Είναι ένας μύθος ότι το μέγεθος του ποδιού δεν αλλάζει σε ενήλικες», λέει ο καθηγητής Steven Raiken. «Αλλάζει όσο μεγαλώνουμε, γι αυτό τα πόδια σας πρέπει να μετρώνται δύο φορές το χρόνο.  Τα μεγέθη επίσης ποικίλλουν από μάρκα σε μάρκα, γι αυτό να δοκιμάζετε τα παπούτσια προσεκτικά πριν τα αγοράσετε.»
*** Ο Raiken είναι διευθυντής του τμήματος  ποδιού και  αστραγάλου στο Ινστιτούτο Rothman στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Thomas Jefferson στη Φιλαδέλφεια.
Πηγαίνετε για ψώνια προς το τέλος της ημέρας. Τα πόδια πρήζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας,  κι επίσης επεκτείνονται ενώ τρέχετε ή περπατάτε, έτσι τα παπούτσια θα πρέπει να χωρούν τα πόδια σας άνετα όταν αυτά είναι πρησμένα και το μέγεθος τους ελαφρά μεγαλύτερο.
Φέρτε δικές  σας κάλτσες, αυτές που φοράτε στο τρέξιμο ή στο περπάτημα. Οι αθλητικές κάλτσες και ειδικά οι κάλτσες για ορειβατικά μποτάκια είναι πιο χοντρές από τις απλές, οπότε χρειάζονται μεγαλύτερο μέγεθος παπούτσια.
Εάν φοράτε ορθοπεδικά βοηθήματα, πάρτε τα μαζί σας, επίσης. Τα παπούτσια πρέπει να σας κάνουν μαζί με τα βοηθήματα, ή τις ειδικές σόλες που πρέπει να φοράτε.
Μην πιστεύετε τους πωλητές αν σας πουν ότι τα παπούτσια θα ανοίξουν με τη χρήση – τα αθλητικά παπούτσια δεν είναι γόβες .
«Τα παπούτσια για τρέξιμο και  περπάτημα θα πρέπει να τα αισθάνεστε άνετα αμέσως», λέει ο Raiken. «Περπατήστε ή να τρέξτε γύρω από το κατάστημα λίγο για να βεβαιωθείτε ότι τα νιώθετε καλά στην πράξη.»
Χρησιμοποιήστε τον κανόνα του αντίχειρα. Θα πρέπει να υπάρχουν περίπου 2-3 εκατοστά απόσταση ανάμεσα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας και το παπούτσι, δηλαδή περίπου όσο το πλάτος του αντίχειρα.
Η φτέρνα πρέπει να ταιριάζει αρκετά σφιχτά γιατί δεν πρέπει να γλιστρά όταν περπατάτε.
Το πάνω μέρος του παπουτσιού  θα πρέπει να είναι άνετο και ασφαλές, και να μην είναι πολύ σφιχτό πουθενά.
Η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών γράφει ότι κατά την επιλογή, θα πρέπει να πάρετε ένα αθλητικό παπούτσι με το οποίο θα πρέπει να είστε σε θέση να κινείτε όλα τα δάχτυλα των ποδιών σας άνετα, όταν χρησιμοποιείτε το παπούτσι.

 

 

http://www.papoutsia-mpotes.gr/

Leave A Response