Στο έλεος της πυρκαγιάς η Άνδρος

Στο έλεος της πυρκαγιάς η Άνδρος
Ολονύχτια αναμένεται να είναι η μάχη με τις φλόγες στην Άνδρο, καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο το βράδυ μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Οι επίγειες δυνάμεις επιχειρούν βόρεια και νότια του χωριού Άνω Πιτροφός, το οποίο εκκενώθηκε το μεσημέρι, έπειτα από εντολή των τοπικών αρχών. Αργά το απόγευμα, η φωτιά πέρασε πάνω από το χωριό, καίγοντας πέργκολες και μελίσσια, αλλά ευτυχώς όχι σπίτια.

Ως πιο επικίνδυνο κρίνεται το μέτωπο κοντά στο χωριό Μένιτες, καθώς η περιοχή είναι από τις πιο πράσινες του νησιού και είναι γεμάτη εξοχικές κατοικίες.

Να σημειωθεί ότι το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω των ισχυρών ανέμων που εξακολουθούν να πνέουν στο νησί και που για αρκετές ώρες επέτρεψαν μόνο σε δύο ελικόπτερα να κάνουν ρίψεις νερού.

Μάλιστα, τα τέσσερα αεροσκάφη που συνέδραμαν στην επιχείρηση κατάσβεσης, αποχώρησαν λίγο μετά τις 14.00 λόγω των ισχυρών ανέμων. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική, «τα αεροσκάφη απομακρύνθηκαν λόγω αναταράξεων».

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν πλέον 65 πυροσβέστες με 7 οχήματα, δύο ιδιωτικά βυτιοφόρα και ένα ελικόπτερο. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το ένα όχημα με τους πέντε πυροσβέστες που κατέφθασε στο νησί από την Τήνο καθώς και οι 10 πυροσβέστες που ήρθαν από την Σύρο. Ενισχύσεις έφτασαν και από την Αθήνα. Με Super Puma μεταφέρθηκαν 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα και από τη Ραφήνα με πλοίο 5 οχήματα με τα πληρώματά τους.

Σύμφωνα με το androssimera.blogspot.gr, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στην κορυφογραμμή της Βουρκωτής, ανάμεσα στις περιοχές Μελιό και Βασιλικό και οφείλεται σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σε εμπρησμό.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης έσπευσαν από το βράδυ του Σαββάτου πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής και των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο, με αποτέλεσμα το πρωί το μέτωπο να έχει επεκταθεί.

Leave A Response