Μυστικά για ζουμερή μπριζόλα

Μυστικά για ζουμερή μπριζόλα

Είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε όλα τα μυστικά για να φτιάξετε την τέλεια μπριζόλα; Αν ακολουθήσετε τα παρακάτω 5+5 κατά την αγορά και το ψήσιμο του steak σας, ίσως αλλάξετε γνώμη…

5 πράγματα που πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε το κρέας

1. Όταν επιλέγετε κρέας για μπριζόλα, η καλύτερη επιλογή είναι το κόντρα φιλέτο, λόγω της γεύσης και της ζουμερής του φύσης. Το καλό κόντρα φιλέτο έχει τη σωστή ποσότητα λίπους και στην επιφάνειά του πρέπει να ξεχωρίζουν οι ραβδώσεις. Το κιλότο, είναι πιο φθηνή λύση από το κόντρα φιλέτο, αλλά είναι επίσης μια πολύ καλή επιλογή για ψήσιμο ή τηγάνισμα και με πιο γεμάτη γεύση από το κόντρα φιλέτο. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα να είναι αρκετά σκληρό, αν δεν έχει ωριμάσει αρκετά.

2. Ο χρόνος που τα κρέατα περνάνε κρεμασμένα στα ψυγεία έχει σημασία στην τελική γεύση και στην τρυφερότητα της μπριζόλας. Δεν είναι κακό να ρωτήσετε τον χασάπη σας, πόσο καιρό έχει το κρέας του κρεμασμένο, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού σας, πως το λιγότερο επιθυμητό διάστημα είναι οι 21 μέρες και το περισσότερο οι 35 προκειμένου να έχει σιτέψει αλλά όχι να μπαγιατέψει.

3. Το καλό βοδινό κρέας, πρέπει να έχει ένα βαθύ κόκκινο κρέας.

4. Μην ξεχνάτε να ελέγχετε τις ραβδώσεις, στο φιλέτο της μπριζόλας. Οι λεπτές γραμμές λίπους, «ενυδατώνουν» το κρέας όταν θερμαίνεται από το μαγείρεμα και προσθέτουν σε γεύση.

5. Τέλος, μην υποτιμάτε τη σημασία ενός καλού στρώματος από λίπος, στην επιφάνεια του φιλέτου και μη βιάζεστε να το αφαιρέσετε πριν το ψήσετε…

5 βήματα για μια καλοψημένη μπριζόλα

1. Προθερμάνετε το τηγάνι ή την πλάκα ψησίματος ή τα κάρβουνα στη μέγιστη δυνατή θερμοκρασία.

2. Αλείψτε ελαφρώς τη μπριζόλα σας με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε καλά χωρίς να φοβηθείτε την ποσότητα του αλατιού που πρέπει να βάλετε.

3. Μη στριμώχνετε τις μπριζόλες στην επιφάνεια ψησίματος. Δώστε σε καθεμία το χώρο της. Αν για παράδειγμα, επιχειρήσετε να ψήσετε πάνω από δυο μπριζόλες στο ίδιο τηγάνι, η συνολική θερμότητα θα πέσει και οι μπριζόλες μάλλον θα σιγοβράσουν, παρά θα ψηθούν και το αποτέλεσμα θα είναι αδιάφορο έως άνοστο.

4. Μη γυρίζετε τις μπριζόλες συνέχεια, παρά μόνο αφού έχουν σχηματίσει ένα ξηρό στρώμα στη μια πλευρά. Τότε μόνο είναι έτοιμες να τις γυρίσετε για να ψηθούν και από την άλλη πλευρά.

5. Καλά θα κάνετε να αφήσετε την μπριζόλα να «ηρεμήσει» 3-4 λεπτά, προτού τη σερβίρετε, ώστε οι χυμοί που έχουν αναδυθεί στην επιφάνεια του φιλέτου να «κάτσουν» στο εσωτερικό της μπριζόλας, εκμεταλλευόμενοι έτσι όλους τους χυμούς του κρέατος.

Χρόνος ψησίματος

Για ένα κόντρα μοσχαρίσιο φιλέτο πάχους 2 εκ. (αν και οι χρόνοι ποικίλουν ανάλογα με την ένταση της φωτιάς), ψήστε από 1 λεπτό την κάθε πλευρά αν το θέλετε rare, 1,5 λεπτό την κάθε πλευρά για ένα medium steak και το πολύ 3 λεπτά την κάθε πλευρά για μια καλοψημένη μπριζόλα.

 

 

 

http://www.clickatlife.gr/

Leave A Response