Απαλλαγείτε από την κακοσμία του στόματος

Απαλλαγείτε από την κακοσμία του στόματος

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γύρω μας ή και εμείς οι ίδιοι αισθανόμαστε μια δυσάρεστη οσμή να έρχεται από το στόμα μας. Νιώθουμε άβολα και αμήχανα. Πώς όμως προκαλείται, πόσο διαρκεί και πώς αντιμετωπίζεται η κακοσμία του στόματος;

Η κακοσμία στόματος (halitosis) είναι η δυσάρεστη οσμή του στόματος που μπορεί να εμφανιστεί παροδικά ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι σημαντικότερες και συχνότερες αιτίες που προκαλούν άσχημη αναπνοή είναι: Το φαγητό, τα προβλήματα των δοντιών, το ξηρό στόμα, διάφορες ασθένειες, αλλά και παθήσεις της μύτης, του στόματος και λάρυγγα, το κάπνισμα και η αυστηρή δίαιτα.
Το φαγητό
Ορισμένα φαγητά όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι δημιουργούν μια δυσάρεστη οσμή στην αναπνοή. Αυτό οφείλεται σε ορισμένα αιθέρια έλαια που περιέχονται μέσα σε αυτά.
Όταν κάποιος φάει π.χ. κρεμμύδι ή σκόρδο, οι ουσίες αυτές απορροφώνται και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Μεταφέρονται στους πνεύμονες και βγαίνουν προς τα έξω διαμέσου της αναπνοής. Και δημιουργούν άσχημη αναπνοή μέχρι που το φαγητό που περιείχε το σκόρδο ή το κρεμμύδι αποβληθεί πλήρως από τον οργανισμό.
Υπολείμματα τροφής
Μετά από το μάσημα των φαγητών, παραμένουν μέσα στο στόμα και κυρίως μεταξύ ή γύρω από τα δόντια, μικρά τεμάχια της διατροφής. Αυτά υφίστανται κατάλυση και τούτο μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία κακής οσμής που εκπέμπεται από το στόμα.
Αλκοόλ
Το αλκοόλ μετά από την απορρόφησή του εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και εξέρχεται προς τα έξω με την αναπνοή. Είναι για τον λόγο αυτόν που μπορεί να υπολογισθεί το πόσο αλκοόλ έχει πιει κάποιος με το αλκοτέστ.  Πρέπει να σημειωθεί ότι το αλκοόλ το ίδιο είναι άοσμο. Η χαρακτηριστική μυρωδιά που έχει κάποιος που ήπιε, οφείλεται σε άλλα συστατικά που προστίθενται στα αλκοολούχα ποτά.
Ασθένειες
Οι χρόνιες παθήσεις του πνεύμονα και τα αποστήματα που είναι δυνατόν να δημιουργηθούν σε αυτούς, μπορούν να προκαλούν μια πολύ άσχημη μυρωδιά στην αναπνοή. Μερικές άλλες χρόνιες ασθένειες προκαλούν χαρακτηριστικές άσχημες οσμές.
Π.χ. η ανεπάρκεια των νεφρών μπορεί να προκαλεί μια οσμή που θυμίζει τα ούρα ενώ η ηπατική ανεπάρκεια προκαλεί οσμή που μοιάζει με αυτήν του ψαριού.
Ασθενείς με διαβήτη έχουν στην αναπνοή τους μυρωδιά που θυμίζει φρούτα.
Ασθενείς που πάσχουν από χρόνια γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση. Αυτοί που έχουν ήπιας μορφής διαφραγματοκήλη είναι δυνατόν να έχουν άσχημη οσμή που εκπέμπεται προς τα έξω με την αναπνοή τους.
Αυστηρή δίαιτα
Τα άτομα που κάνουν μια πολύ αυστηρή δίαιτα, για μεταβολικούς λόγους, είναι δυνατόν να αναπτύξουν κετονο-οξέωση λόγω καταβολισμού χημικών ουσιών στον οργανισμό, που συνοδεύεται με μια δυσάρεστη μυρωδιά από το στόμα που θυμίζει κάπως φρούτα.
Οι κετόνες και λιμοκτονία
• Οι κετόνες προέρχονται από την καύση των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια του ήπατος όταν υπάρχει έλλειψη υδατανθράκων.
• Λιμός, νηστεία, χαμηλή διατροφική πρόσληψη υδατανθράκων, ανορεξία.
• Λιποθυμία
• Κόπωση
Κλινικά συμπτώματα
• Πολυδιψία και πολυουρία
• Ναυτία, εμετοί και/ή στομαχόπονος
• Αλλαγές ή δυσκολία στην αναπνοή
• Όξινη μυρωδιά στην αναπνοή
• Εξάψεις
• Αφυδάτωση
Μέτρα αντιμετώπισης
Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος γίνεται με τον καθαρισμό των δοντιών και την καθημερινή αποτελεσματική υγιεινή. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ακόμα και μετά τον καθαρισμό των δοντιών από τον οδοντίατρο, πολλά μικρόβια παραμένουν στην επιφάνεια της γλώσσας. Γι’ αυτό σε περιπτώσεις κακοσμίας, ο καθημερινός καθαρισμός της με έναν πλαστικό καθαριστή γλώσσας (tongue cleaner) μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

Leave A Response