Επιστολή Σαμαρά σε Πούτιν για μείωση του κόστους προμήθειας του φυσικού αερίου

Επιστολή Σαμαρά σε Πούτιν για μείωση του κόστους προμήθειας του φυσικού αερίου

Επιστολή με την οποία ζητά μείωση στο κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου απέστειλε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ένα μήνα μετά το επίσημο αίτημα της ΔΕΠΑ προς τη Gazprom για επαναδιαπραγμάτευση της τιμής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, με την επιστολή του ο πρωθυπουργός ζητά μείωση στο κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου για την Ελλάδα κατά το πρότυπο των εκπτώσεων που ήδη έχει κάνει η ρωσική Gazprom σε άλλους πελάτες της στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι το κόστος της ενέργειας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και άρα είναι ζωτικό θέμα για την ελληνική κυβέρνηση

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη επίσημη επαφή του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο μετά το ναυάγιο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ , όταν η Gazprom αποσύρθηκε τελευταία στιγμή από τον διαγωνισμό.

Στελέχη της Gazprom παραδέχθηκαν πάντως πρόσφατα ότι το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου της Ελλάδας είναι τουλάχιστον 30% ακριβότερο από το μέσο κόστος προμήθειας φυσικού αερίου της Ε.Ε.

Η Ελλάδα έχει πετύχει μείωση της τιμής του φυσικού αερίου από προμηθευτές όπως η Αλγερία, όχι όμως από τη Ρωσία, αν και η Gazprom έχει παραχωρήσει σημαντικές εκπτώσεις σε άλλους πελάτες της.

Η Gazprom έχει ήδη ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΠΑ και η ελληνική πλευρά διατηρεί αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτύχει ένα ικανοποιητικό ποσοστό έκπτωσης.

Leave A Response