Πέθανε στα 75 του ο θρύλος της μουσικής Τζέι Τζέι Κέιλ

Πέθανε στα 75 του ο θρύλος της μουσικής Τζέι Τζέι Κέιλ

Πέθανε στα 75 του, από καρδιά, ο θρύλος της αμερικανικής μουσικής, δημιουργός τραγουδιών όπως το Cocaine και το After Midnight που ερμήνευσαν οι Ερικ Κλάπτον, Τομ Πίτι, Σαντάνα και πολλοί άλλοι, Τζέι Τζέι Κέιλ. Ο Κέιλ άφησε την τελευταία του πνοή την Παρασκευή στο νοσοκομείο της Λα Τζόλα στην Καλιφόρνια.

Γεννημένος στην Οκλαχόμα το 1938, ο Τζον Ουέλντον Κέιλ υιοθέτησε το «JJ Cale» για να ξεχωρίζει από τον Τζον Κέιλ των Velvet Underground. Ενα στοιχείο που τον έκανε να ξεχωρίσει, εκτός από τη μουσική του, ήταν και ο τρόπος που καθόταν όταν τραγουδούσε, σχεδόν ξαπλωτός.

Η πρώτη μεγάλη στιγμή της καριέρας του ήταν το After Midnight, το οποίο και τον έκανε διάσημο. Στη συνέχεια ηχογράφησε το Naturally – το πρώτο από τα 14 άλμπουμ του.

Μαζί με άλλους δημιούργησε το μουσικό είδος «ήχος της Τούλσα» μιας ιδιαίτερης αμερικανικής μουσικής φόρμας που συνδυάζει το μπλουζ, το ροκαμπίλι και το κάντρι. Διασημότερο παράδειγμα αυτής το Cocaine, δημιουργία του Κέιλ που έγινε γνωστό το 1977 όταν το ερμήνευσε ο Ερικ Κλάπτον.

Με τον τελευταίο συνεργάστηκε και το 2006 στο άλμπουμ «The Road to Escondido», το οποίο κέρδισε βραβείο Γκράμι το 2008.

http://www.iefimerida.gr/

Leave A Response