Φρουμ, Sky και απογειώθηκε!

Φρουμ, Sky και απογειώθηκε!

Ο 100ος ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας ολοκληρώθηκε με τη νίκη του Βρετανού Κρις Φρουμ και το Sport24.gr σας παρουσιάζει την ανασκόπηση του αγώνα. Η εξέλιξη και οι πρωταγωνιστές. Ποιοι κέρδισαν τα 21 ετάπ και τις επιμέρους βαθμολογίες και κατατάξεις

Ο 100ος Γύρος της Γαλλίας ολοκληρώθηκε χθες στο Παρίσι με μεγάλο νικητή τον Κρις Φρουμ της Sky. Στο τελικό βάθρο τον πλαισίωσαν οι Νάιρο Κιντάνα (Movistar) και Χοακίν Ροντρίγκεθ (Katusha). Ο Πέτερ Σάγκαν (Cannondale) πήρε την πράσινη φανέλα των πόντων, ενώ ο Νάιρο Κιντάνα (Movistar) κέρδισε την πουά φανέλα των βουνών και ήρθε πρώτος στην κατάταξη του καλύτερου νέου αθλητή (λευκή φανέλα). Πολυνίκης της διοργάνωσης ήταν ο Μαρσέλ Κίτελ (Argos Shimano) με 4 κερδισμένα ετάπ και η Saxo-Tinkoff κέρδισε την ομαδική κατάταξη. Τέλος, ο Κριστόφ Ριμπλόν της Ag2r πήρε το βραβείο του πιο επιθετικού αθλητή. Μετά από 23 μέρες αγώνα, 21 ετάπ και 3.403.5 χιλιόμετρα, ένας ακόμα Γύρος Γαλλίας έφτασε στο τέλος του και το Sport24.gr σας παρουσιάζει την ανασκόπηση του αγώνα. Η εξέλιξη, οι πρωταγωνιστές, οι εντυπώσεις, οι νικητές.

ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

 

Ο Κρις Φρουμ επιβεβαίωσε τον τίτλο του απόλυτου φαβορί, παίρνοντας την πρώτη του νίκη στον Γύρο Γαλλίας.

Ο 100ος Γύρος Γαλλίας στάθηκε αντάξιος των προσδοκιών μας. Μπορεί ο Κρις Φρουμ να ήταν πράγματι ένα επίπεδο πάνω από όλα τα υπόλοιπα φαβορί, όμως αυτό δεν μείωσε στο παραμικρό το ενδιαφέρον όσων τον παρακολούθησαν. Σε αντίθεση με την περσινή διοργάνωση, το φετινό Tour de France ήταν γεμάτο συγκινήσεις, ανατροπές, αγωνία, πραγματικό θέαμα. Τα ετάπ των βουνών (εκτός από το 19ο) ήταν όλα συναρπαστικά, με διαρκείς επιθέσεις τόσο στις ανηφόρες όσο και στις κατηφόρες, με διαφορές ανάμεσα στα φαβορί. Το δεύτερο χρονόμετρο ήταν επίσης εκπληκτικό, με διαρκή αγωνία μέχρι και την τελευταία πεταλιά του Φρουμ στον τερματισμό. Για όλα αυτά φρόντισαν (εκτός από την Sky και τον φετινό νικητή) τρεις ακόμα βασικοί παράγοντες.

Πρώτα, η παρουσία στον αγώνα του Αλμπέρτο Κονταδόρ και της Saxo-Tinkoff. Ο Ισπανός, παρά το γεγονός ότι δεν βρέθηκε σε καλή αγωνιστική κατάσταση, ήταν αυτός που κράτησε τον αγώνα ζωντανό ψυχολογικά. Και μόνο το γεγονός ότι βρισκόταν εκεί ο κορυφαίος αθλητής στον κόσμο σε αγώνες τριών εβδομάδων τα τελευταία χρόνια, αρκούσε ώστε ποδηλάτες και θεατές να περιμένουν τη μεγάλη «(αντ)επίθεση». Αυτή μπορεί να μην ήρθε ποτέ, αλλά ο «πιστολέρο» ήταν αυτός που υπήρξε το αντίπαλο δέος του Φρουμ κι ας τερμάτισε τελικά εκτός βάθρου στην τέταρτη θέση. Το πείσμα, η επιμονή του, ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας του και η πολύ καλή ομάδα που είχε μαζί του, ήταν τα στοιχεία που δεν άφησαν τον φετινό Γύρο Γαλλίας να τελειώσει από το πρώτο ετάπ των Πυρηναίων. Ελπίζουμε και ευχόμαστε του χρόνου να επιστρέψει δυνατός και υγιής για να διεκδικήσει ξανά τα πρωτεία.

 

Ο Αλμπέρτο Κονταδόρ δεν βρέθηκε σε καλή κατάσταση στον φετινό Γύρο και τελικά τερμάτισε στην τέταρτη θέση της γενικής.

Ο δεύτερος παράγοντας ήταν η αλλαγή ηγεσίας στη Movistar μετά την ατυχία του Βαλβέρδε και την απώλεια της δεύτερης θέσης στη γενική. Ο Νάιρο Κιντάνα επιβεβαίωσε ότι είναι ένα από τα ανερχόμενα αστέρια στους Γύρους των τριών εβδομάδων. Εκπληκτικός ανηφορίστας με επιθετικό προφίλ, από αυτούς που μας έχει δώσει και στο παρελθόν η Κολομβία, αρκετά καλός στο χρονόμετρο και με πολλά περιθώρια βελτίωσης ακόμα, έδειξε ότι το μέλλον του ανήκει. Στην πρώτη του συμμετοχή στο Tour κέρδισε την πουά και τη λευκή φανέλα, νίκησε σε ένα ετάπ και τερμάτισε στη δεύτερη θέση της γενικής!

Τέλος, ο τρίτος παράγοντας ήταν η εντυπωσιακή τρίτη εβδομάδα του Χοακίν Ροντρίγκεθ. Ο Πουρίτο, εξαφανισμένος σχεδόν το πρώτο 15θήμερο του αγώνα, έκανε πράξη την υπόσχεσή του να τερματίσει στο τελικό βάθρο. Πραγματοποίησε το χρονόμετρο της ζωής του στο Σορζ και στα αλπικά ετάπ έδειξε ότι βρίσκεται στην απόλυτη ωριμότητα της καριέρας του. Μόνος του ανέβηκε τα 10 χιλιόμετρα στο Ανεσί Σεμνόζ, βγάζοντας τον Κονταδόρ εκτός τριάδας. Συμπλήρωσε έτσι τη «συλλογή» του με συνεχόμενη παρουσία στα βάθρα των τριών μεγάλων Γύρων και σε λίγες εβδομάδες θα είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην Vuelta.

 

Φρουμ, Κιντάνα και Πουρίτο ήταν η τριάδα που δίκαια ανέβηκε στο τελικό βάθρο. Ήταν οι πιο δυνατοί από τα φαβορί και το απέδειξαν.  

Περνώντας στον νικητή τώρα, ο Φρουμ είναι αυτή τη στιγμή ο κορυφαίος all-rounder ποδηλάτης στον κόσμο. Ανίκητος στο χρονόμετρο και στα βουνά, η δύναμη και οι επιδόσεις του δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν. Στα 28 του χρόνια, ο γεννημένος στην Κένυα Βρετανός, δείχνει ότι σκοπεύει να κυριαρχήσει στις επόμενες διοργανώσεις του Γύρου Γαλλίας. Δίπλα του έχει την κορυφαία ομάδα της τελευταίας διετίας, παρά τις αδυναμίες που παρουσίασε στο φετινό Tour. Στην ουσία «τελείωσε» την υπόθεση κίτρινη φανέλα από το πρώτο ετάπ των Πυρηναίων με τη νίκη του στο Ax 3 Domaines και μόνο η απειλή του Κονταδόρ συντήρησε την αγωνία μέχρι τις Άλπεις. Ο Φρουμ κέρδισε ακόμα το Μον Βαντού και το δεύτερο χρονόμετρο, ολοκληρώνοντας με εντυπωσιακό τρόπο την πρώτη νίκη της καριέρας του στον Γύρο Γαλλίας.

Στον αντίποδα, η εμφάνιση του Καντέλ Έβανς, νικητή του Γύρου Γαλλίας το 2011, ήταν απογοητευτική. Ο Αυστραλός, παρά την πολύ καλή παρουσία του στον Γύρο Ιταλίας όπου πήρε την τρίτη θέση της γενικής, δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την παρουσία του ανάμεσα στα φαβορί και ολοκλήρωσε το Tour μιάμιση ώρα πίσω από τον Φρουμ. Τέλος, ο Άντι Σλεκ επέστρεψε μετά την περσινή του απουσία, προσπάθησε, φάνηκε σε μερικά ετάπ, όμως και αυτός έχασε πολύ χρόνο. Η ηλικία του (28) και το δεδομένο ταλέντο του μας κάνουν να ελπίζουμε ότι αυτή ήταν μια χρονιά προσαρμογής μετά την ταλαιπωρία από τον τραυματισμό του και πως την επόμενη σεζόν μπορεί να παρουσιαστεί και πάλι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές.

1. Η ΚΟΡΣΙΚΗ

 

Το ακινητοποιημένο λεωφορείο της Orica-GreenEDGE στη γραμμή του τερματισμού προκάλεσε χάος στο πρώτο ετάπ.

Η 100η διοργάνωση του Γύρου Γαλλίας ξεκίνησε από το Πόρτο Βέκιο της Κορσικής με ένα επεισοδιακό ετάπ. Ενώ όλα έδειχναν ότι το γκρουπ πήγαινε για μαζικό σπριντ, το πούλμαν της Orica-GreenEDGE φρακάρισε και ακινητοποιήθηκε κάτω από την αψίδα του τερματισμού, αναγκάζοντας τους υπεύθυνους να μεταφέρουν το τέλος της διαδρομής 3 χιλιόμετρα πριν. Ενώ το πελοτόν ετοιμαζόταν για τα τελευταία μέτρα, το όχημα ξεκόλλησε και οι διοργανωτές μετέφεραν ξανά τον τερματισμό στο αρχικό του σημείο, με αποτέλεσμα ο εκνευρισμός του γκρουπ να οδηγήσει σε μια μαζική πτώση. Τελικά ο Μαρσέλ Κίτελ (Argos Shimano) πήρε τη νίκη και φόρεσε την πρώτη κίτρινη φανέλα του αγώνα.

 

Η μαζική πτώση που προκλήθηκε στα τελευταία χιλιόμετρα του πρώτου ετάπ. Με το 91 διακρίνεται ο Αλμπέρτο Κονταδόρ.

Την επόμενη μέρα οι ποδηλάτες ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τα βουνά σε ένα ετάπ μέσης δυσκολίας στην ενδοχώρα της Κορσικής, με τον Γιαν Μπάκελαντς (RadioShack-Leopard) να επιτίθεται στα τελευταία χιλιόμετρα, να περνάει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού στο Αζαξιό (μόλις ένα δευτερόλεπτο μπροστά από το πελοτόν) και να παίρνει την κίτρινη φανέλα στην κατοχή του. Στο τρίτο και τελευταίο ετάπ πριν οι αθλητές περάσουν στην ηπειρωτική Γαλλία, ο Σάιμον Γκέρανς (Orica-GreenEDGE) αιφνιδίασε τον Πίτερ Σάγκαν στο μαζικό σπριντ, πήρε τη νίκη και έφερε την ομάδα του στο προσκήνιο για καθαρά πλέον αγωνιστικούς λόγους. Συνολικά, το τριήμερο στην Κορσική (αν εξαιρέσουμε το χάος του πρώτου ετάπ) στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Πανέμορφα τοπία, διαδρομές γεμάτες παγίδες, αγωνία μέχρι το τέλος και δεκάδες χιλιάδες κόσμου στους δρόμους που υποδέχτηκαν για πρώτη φορά το Tour de France.

2. ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΑΙΑ

 

Ο Μαρκ Κάβεντις κέρδισε το σπριντ στη Μασσαλία στο 5ο ετάπ.

Τέταρτο ετάπ με το ομαδικό χρονόμετρο σε μια απόσταση 25 χιλιομέτρων στους δρόμους της Νίκαιας και την Orica-GreenEDGE να πραγματοποιεί μια εκπληκτική κούρσα, να παίρνει τη νίκη για μόλις 76 εκατοστά του δευτερολέπτου από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Omega Pharma-Quick Step και να ντύνει τον Σάιμον Γκέρανς στα κίτρινα. Πολύ καλές εμφανίσεις από την Sky και την Saxo-Tinkoff, απογοήτευση από τις Garmin-Sharp και BMC, ενώ ο Κρις Φρουμ πήρε τις πρώτες (μικρές) διαφορές από τα υπόλοιπα φαβορί. Την επόμενη μέρα, στους δρόμους της Μασσαλίας, η Omega Pharma-Quick Step πραγματοποίησε φοβερή εμφάνιση στα τελευταία χιλιόμετρα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον Μαρκ Κάβεντις να πάρει την πρώτη του νίκη (και συνολικά 24η) στη διοργάνωση.

 

Η ομάδα της Sky οδηγεί το πελοτόν.

Στο έκτο ετάπ ήταν η σειρά της Lotto-Belisol να ετοιμάσει άψογα το τελικό σπριντ, με τον Αντρέ Γκράιπελ να παίρνει τη νίκη στο Μονπελιέ, ενώ η Orica-GreenEDGE έκανε «εσωτερική» αλλαγή στην κίτρινη φανέλα, η οποία πέρασε στην κατοχή του Ντάριλ Ίμπεϊ, του πρώτου Αφρικανού που την φοράει στα 110 χρόνια του Γύρου Γαλλίας. Στο 7ο (μέσης δυσκολίας) ετάπ, παρακολουθήσαμε ένα πραγματικό ρεσιτάλ από την Cannondale, η οποία επέβαλλε έναν φρενήρη ρυθμό από την αρχή, αφήνοντας πίσω όλους τους σπρίντερ, με αποτέλεσμα ο Πίτερ Σάγκαν να κερδίσει εύκολα στους δρόμους του Αλμπί και να πάρει τεράστιο προβάδισμα στη βαθμολογία της πράσινης φανέλας.

3. ΤΑ ΠΥΡΗΝΑΙΑ

 

Ο Ντάνιελ Μάρτιν της Garmin-Sharp κέρδισε το δεύτερο ετάπ στα Πυρηναία.

Η όγδοη ημέρα του αγώνα έφερε τους ποδηλάτες στο πρώτο ετάπ των βουνών με την ανάβαση στο εκτός κατηγορίας Port de Pailheres και την ανηφόρα τερματισμού στο Ax 3 Domaines. Ήταν η πρώτη μεγάλη μάχη ανάμεσα στα φαβορί και εξελίχθηκε σε μια παράσταση για έναν ρόλο από την εντυπωσιακή Sky. Η βρετανική ομάδα, πιστή στην τακτική της, επέβαλλε από την πρώτη ανηφόρα έναν πολύ δυνατό ρυθμό αφήνοντας πίσω δεκάδες ποδηλάτες και όταν ξεκίνησε η τελευταία ανάβαση, ο Ρίτσι Πορτ φρόντισε να μειώσει τον αριθμό του γκρουπ ακόμα περισσότερο μέχρι τη στιγμή που 5 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό, ο Κρις Φρουμ επιτέθηκε, χωρίς να μπορεί να τον ακολουθήσει κανείς. Ο αρχηγός της Sky έφτασε πρώτος στον τερματισμό και εκτός από το ετάπ, κέρδισε και την κίτρινη φανέλα, την πρώτη της καριέρας του. Ο Πορτ τερμάτισε δεύτερος, ενώ οι μεγάλες χρονικές διαφορές που δημιούργησε ο Φρουμ απέναντι σε όλα τα υπόλοιπα φαβορί, έκαναν πολλούς να υποστηρίξουν ότι ο Γύρος είχε τελειώσει πριν καν αρχίσει.

 

Ο Πιέρ Ρολάν της Europcar φόρεσε αρκετές μέρες την πουά φανέλα, αλλά δεν μπόρεσε να την κρατήσει μέχρι το Παρίσι.

Η απάντηση δόθηκε την αμέσως επόμενη ημέρα, στο 9ο ετάπ με τα 5 σπριντ ανάβασης (τα 4 εξ αυτών, πρώτης κατηγορίας). Η Garmin-Sharp ξεκίνησε τον αγώνα με αλλεπάλληλες επιθέσεις και σκόρπισε το απόλυτο «χάος» στη διαδρομή, με αποτέλεσμα ο Φρουμ να χάσει και τους 8 συναθλητές του και να μείνει τελείως αβοήθητος από τη δεύτερη κιόλας ανηφόρα! Η Movistar πήρε τη σκυτάλη και με τον φρενήρη ρυθμό που επέβαλλε μπροστά, εξαφάνισε μεν από τον «χάρτη» της γενικής τον Ρίτσι Πορτ, χωρίς όμως να καταφέρει να αφήσει πίσω και τον Φρουμ. Ο Βρετανός απάντησε σε όλες τις επιθέσεις (κυρίως του Κιντάνα), έδειξε ότι δύσκολα θα χάσει το φετινό Tour, όμως αποδείχτηκε ότι η Sky δεν είναι ανίκητη και πως όλα θα κριθούν τελικά στις Άλπεις. Το ετάπ κέρδισε ο Ιρλανδός Ντάνιελ Μάρτιν, μια επιβράβευση για το θέαμα που πρόσφερε η Garmin-Sharp. Ο Γύρος Γαλλίας έφτασε έτσι στην πρώτη μέρα ξεκούρασης με τον αρχηγό της Sky πρωτοπόρο και τους Βαλβέρδε, Κονταδόρ και Κιντάνα, να βρίσκονται πίσω του 1:25, 1:51 και 2:02 αντίστοιχα.

4. ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΗ ΣΤΟ ΜΟΝ ΒΑΝΤΟΥ

 

Ο Τόνι Μάρτιν (Omega Pharma-Quick Step) ξεπέρασε τον τραυματισμό του από την μαζική πτώση του πρώτου ετάπ και κέρδισε το πρώτο ατομικό χρονόμετρο του αγώνα.

Στο 10ο ετάπ, νικητής στο μαζικό σπριντ του Σεν Μαλό ήταν ο Μαρσέλ Κίτελ. Ο Γερμανός σπρίντερ της Argos-Shimano ξεπέρασε στα τελευταία μέτρα τον Γκράιπελ και ανέβηκε για δεύτερη φορά στο βάθρο, ενώ ο Μαρκ Κάβεντις «γκρέμισε» στην τελική ευθεία τον Τομ Βίλερς, χωρίς όμως να τιμωρηθεί από τους κριτές, οι οποίοι θεώρησαν πως ο Βέλγος της Argos είχε χαλάσει τη γραμμή του κοιτώντας προς τα πίσω. Μια μέρα αργότερα, με τερματισμό στον υπέροχο βράχο του Μον Σεν Μισέλ, ήρθε η σειρά της πρώτης ατομικής χρονομέτρησης. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Τόνι Μάρτιν, έκανε τον καλύτερο χρόνο και κέρδισε το ετάπ, όμως το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στα φαβορί, με τον Κρις Φρουμ να πραγματοποιεί μια εκπληκτική διαδρομή και να αυξάνει σημαντικά τις διαφορές του από όλους τους υπόλοιπους διεκδικητές. Ο Βρετανός πήρε πάνω από δυο λεπτά τόσο από τον Βαλβέρδε όσο και από τον Κονταδόρ και βρέθηκε να έχει προβάδισμα απέναντί τους 3:25 και 3:54 αντίστοιχα.

 

Ο Κρις Φρουμ κέρδισε χρόνο απέναντι σε όλα τα φαβορί στο πρώτο χρονόμετρο του αγώνα.

Στο 12ο ετάπ με τερματισμό στο Τουρ, ο Μαρσέλ Κίτελ εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι ο Κάβεντις ξεκίνησε πολύ νωρίς το τελικό σπριντ και με εντυπωσιακή επιτάχυνση στα τελευταία μέτρα τον ξεπέρασε φτάνοντας έτσι τις τρεις νίκες! Νωρίτερα, μια μαζική πτώση είχε ως μεγαλύτερο θύμα τον Έντβαλντ Μπόασον Χάγκεν, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αγώνα με σπασμένο ώμο, αφήνοντας την Sky με 7 ποδηλάτες για τη συνέχεια του Tour. Την επόμενη μέρα, σε ένα ετάπ ευθείας με τερματισμό στο Σεν Αμάντ Μονρόν όπου όλοι περίμεναν ένα ακόμα μαζικό σπριντ, παρακολουθήσαμε μια εκπληκτική παράσταση. Η Omega Pharma-Quick Step έσπασε το γκρουπ με «βεντάλια» λόγω του ισχυρού πλάγιου ανέμου και όταν ο Βαλβέρδε έμεινε πίσω λόγω ενός σπασμένου τροχού, η Belkin ανέβασε ακόμα περισσότερο τον ρυθμό, με αποτέλεσμα ο Ισπανός (νούμερο 2 της γενικής) να χάσει 10 λεπτά και κάθε ελπίδα για το τελικό βάθρο. Στα τελευταία 30 χιλιόμετρα η Saxo-Tinkoff αιφνιδίασε τον Φρουμ και με έναν διαβολεμένο ρυθμό έφτασε στο τέρμα 1 λεπτό και 9 δευτερόλεπτα πριν την κίτρινη φανέλα, επιβεβαιώνοντας την αδυναμία της Sky να ελέγξει το πελοτόν. Το τελικό σπριντ κέρδισε εύκολα ο Μαρκ Κάβεντις φτάνοντας τις 25 νίκες συνολικά στις συμμετοχές του στον Γύρο Γαλλίας.

 

Ο Κρις Φρουμ φτάνει στην κορυφή του Μον Βαντού, παίρνοντας τη δεύτερη νίκη του στον φετινό Γύρο.

Στο 14ο ετάπ είδαμε για πρώτη φορά φέτος το γκρουπ των αποσπασμένων αθλητών να φτάνει στον τερματισμό. Μεγάλος νικητής στο τελικό σπριντ στους δρόμους της Λυών αναδείχτηκε ο Ιταλός Ματέο Τρεντίν της Omega Pharma-Quick Step, η οποία συμπλήρωσε έτσι 4 κερδισμένα ετάπ στη διοργάνωση. Και φτάσαμε στις 14 Ιουλίου, μέρα της Βαστίλης, με τα 242.5 χιλιόμετρα και την ανηφόρα τερματισμού στο θρυλικό Μον Βαντού. Η Sky επέβαλλε έναν πολύ δυνατό ρυθμό στο ξεκίνημα της ανάβασης με τους Κένακ και Πορτ, όμως ο Κιντάνα της Movistar επιτέθηκε 14 χιλιόμετρα πριν την κορυφή. Με το συνηθισμένο σενάριο, ο Πορτ διέλυσε τελείως το γκρουπ και μόνο ο Κονταδόρ μπόρεσε να ακολουθήσει για λίγο τον πρώην συναθλητή του και τον Φρουμ. Ο αρχηγός της Sky επιτέθηκε με μια απίστευτη επιτάχυνση, έπιασε τον Κιντάνα και στα τελευταία χιλιόμετρα συνέχισε μόνος του παίρνοντας μια τεράστια νίκη και αυξάνοντας παράλληλα για μια ακόμα φορά τη διαφορά του από τα υπόλοιπα φαβορί. Το τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Tour, διατήρησε τον Φρουμ στην κορυφή της γενικής με τους Μόλεμα και Κονταδόρ να συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα στα 4:14 και 4:25 αντίστοιχα.

5. ΟΙ ΑΛΠΕΙΣ

 

Ο Αλμπέρτο Κονταδόρ πραγματοποίησε εκπληκτική εμφάνιση στο δεύτερο χρονόμετρο του Γύρου, αλλά έχασε τη νίκη από τον Φρουμ για 9 δευτερόλεπτα.

Η τρίτη εβδομάδα ξεκίνησε με ένα ετάπ μέσης δυσκολίας. Ήταν η δεύτερη φορά στον φετινό Γύρο που το γκρουπ των αποσπασμένων έφτασε πρώτο στον τερματισμό. Ο Ρουί Κόστα της Movistar επιτέθηκε στην τελευταία ανηφόρα του Κολ ντε Μανς, πήρε διαφορά και μαζί τη νίκη στην πόλη του Γκαπ. Στην κατηφόρα επιτέθηκε ο Κονταδόρ, ο Φρουμ ακολούθησε τη ρόδα του, ο Ισπανός είχε πτώση και ο Βρετανός πήρε την τρομάρα της ζωής του, αφού έχασε την ισορροπία του και παραλίγο να σωριαστεί στο οδόστρωμα. Την επόμενη μέρα παρακολουθήσαμε ένα εκπληκτικό χρονόμετρο με την (διπλή) χρονοανάβαση των 32 χιλιομέτρων. Ο Κονταδόρ (στη μοναδική μέρα που θύμισε φέτος τον παλιό, καλό του εαυτό), έκανε τους καλύτερους χρόνους σε όλα τα περάσματα, βελτίωσε την επίδοση του Πουρίτο στον τερματισμό κατά 72 εκ. του δευτερολέπτου, όμως δεν μπόρεσε να γευτεί τη χαρά της νίκης, αφού ο Φρουμ ήταν τελικά 9 δευτερόλεπτα πιο γρήγορος, κερδίζοντας το τρίτο ετάπ στη διοργάνωση.

 

Ο Κριστόφ Ριμπλόν της Ag2r ανεβαίνει το Αλπ ντ’Ουέζ οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του.

Αμέσως μετά το χρονόμετρο, σειρά είχε το «βασιλικό» ετάπ με τη διπλή (για πρώτη φορά στην ιστορία του Tour de France) ανάβαση στις μυθικές 21 φουρκέτες του Αλπ ντ’Ουέζ. Μπροστά, ο Κριστόφ Ριμπλόν (Ag2r) με μια εκπληκτική εμφάνιση έσωσε το γαλλικό γόητρο παίρνοντας την πρώτη νίκη για τη διοργανώτρια χώρα, ενώ πίσω για πρώτη φορά η κίτρινη φανέλα έδειξε σημάδια αδυναμίας. Τα φαβορί έφτασαν μαζί στην αρχή της τελευταίας ανηφόρας, όμως όταν επιτέθηκαν οι Κιντάνα και Πουρίτο, ο Φρουμ δεν μπόρεσε να απαντήσει. Ο Κονταδόρ είχε ήδη χάσει επαφή, ενώ ο πρωτοπόρος της γενικής είχε μια μικρή «κρίση» υπογλυκαιμίας, με τον Ρίτσι Πορτ να παίρνει τροφοδοσία από το αυτοκίνητο της Sky (κάτι αντίθετο με τους κανονισμούς) και να τη δίνει στον αρχηγό του, τον οποίο ανέβασε στη συνέχεια μέχρι την κορυφή. Κιντάνα και Πουρίτο κέρδισαν πάνω από ένα λεπτό σε σχέση με τον Φρουμ, ο οποίος τιμωρήθηκε με 20” δευτερόλεπτα ποινής και χρηματικό πρόστιμο.

 

Πουρίτο, Κιντάνα και Φρουμ ανεβαίνουν την ανηφόρα του Ανεσί-Σεμνόζ.

Στο δεύτερο αλπικό ετάπ, η Sky μπήκε μπροστά για να ελέγξει το γκρουπ και να αποφύγει δυσάρεστα απρόοπτα. Για τρίτη φορά το γκρουπ των αποσπασμένων έφτασε πρώτο στον τερματισμό και για μια ακόμα φορά νικητής αναδείχθηκε ο Ρουί Κόστα. Ο Πορτογάλος της Movistar πραγματοποίησε επίθεση καρμπόν στην τελευταία ανηφόρα (όπως και στο ετάπ του Γκαπ), πήρε διαφορά και τερμάτισε πρώτος στο Λε Γκραν Μπορνάν. Πίσω, στα φαβορί, δεν υπήρξαν επιθέσεις, με αποτέλεσμα να φτάσουν όλοι μαζί χωρίς αλλαγές στη γενική κατάταξη. Την επόμενη μέρα, στο τρίτο και τελευταίο αλπικό ετάπ, οι Πουρίτο και Κιντάνα έκαναν πράξη την «απειλή» τους να θέσουν εκτός τελικού βάθρου τον Κονταδόρ. Επιτέθηκαν στην τελευταία ανηφόρα, άφησαν πίσω τους τον «Πιστολέρο», ξεπέρασαν και τον Φρουμ και έφτασαν πρώτοι στο Ανεσί Σεμνόζ. Ο Κολομβιανός πήρε τη νίκη (μαζί και την πουά φανέλα των βουνών) και ανέβηκε στη δεύτερη θέση της γενικής, ενώ ο Ισπανός σκαρφάλωσε στην τρίτη θέση, συμπληρώνοντας έτσι τρεις σερί παρουσίες στο τελικό βάθρο των τριών μεγάλων Γύρων.

6. ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

 

Η είσοδος του πελοτόν στο Παρίσι, μπροστά από το Μουσείο του Λούβρου.

Την τελευταία μέρα του φετινού Γύρου, οι ποδηλάτες ξεκίνησαν το απόγευμα από τις Βερσαλλίες και κατευθύνθηκαν στο Παρίσι. Η καθιερωμένη παρέλαση για την αναγνώριση της προσπάθειας των 169 ποδηλατών που έφτασαν μέχρι το τέλος της διοργάνωσης, ολοκληρώθηκε με την Sky και τον Φρουμ να περνούν τιμητικά πρώτοι τη γραμμή του τερματισμού μετά την είσοδο του πελοτόν στο σιρκουί της γαλλικής πρωτεύουσας. Από εκεί και μετά όλο το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο αν ο Μαρκ Κάβεντις θα κέρδιζε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στα Ηλύσια Πεδία. Όμως στο τελικό μαζικό σπριντ ήταν ο Μαρσέλ Κίτελ αυτός που πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού, παίρνοντας τη νίκη στο ετάπ ευθείας με το μεγαλύτερο πρεστίζ στον κόσμο. Ο Γερμανός της Argos Shimano θριάμβευσε για 4η φορά στο φετινό Tour και έδειξε ότι είναι η νέα μεγάλη δύναμη των σπριντ.

 

Το σπριντ στα Ηλύσια Πεδία. Στη μέση ο πολυνίκης της φετινής διοργάνωσης, Μαρσέλ Κίτελ, αριστερά ο Μαρκ Κάβεντις και δεξιά ο Αντρέ Γκράιπελ.

Στη συνέχεια οι διοργανωτές ξεκίνησαν τις απονομές μέσα από ένα ξεχωριστό τελετουργικό με κεντρική «οθόνη» την Αψίδα του Θριάμβου. Το φωτισμένο νυχτερινό Παρίσι έδωσε ένα τελείως ιδιαίτερο και ξεχωριστό χρώμα καθώς οι βραβεύσεις των νικητών διαδέχονταν η μία την άλλη. Όταν έφτασε η σειρά της απονομής της κίτρινης φανέλας στον Κρίς Φρουμ, πάνω στο βάθρο ανέβηκαν τρεις ζωντανοί θρύλοι του αγωνίσματος. Ο Έντι Μερξ, ο Μιγκέλ Ιντουράιν και ο Γκρεγκ Λεμόντ πρόσθεσαν τη δική τους αίγλη (μαζί έχουν κερδίσει 13 Γύρους Γαλλίας στο παρελθόν) στο πρώτο Tour που κατακτά ο Βρετανός ποδηλάτης της Sky.

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ 21 ΕΤΑΠ

 

01. Porto Vecchio – Bastia / Marcel Kittel (Argos Shimano)

02. Bastia – Ajaccio / Jan Bakelants (RadioShack-Leopard)

03. Ajaccio – Calvi / Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE)

04. Nice – Nice / Orica-GreenEDGE

05. Cagnes sur Mer – Marseille / Mark Cavendish (Omega Pharma-Q-Step)

06. Aix en Provence – Montpellier / Andre Greipel (Lotto-Belisol)

07. Montpellier – Albi / Peter Sagan (Cannondale)

08. Castres – Ax 3 Domaines / Chris Froome (Sky)

09. Saint Girons – Bagneres de Bigorre / Daniel Martin (Garmin-Sharp)

10. Saint Gildas des Bois – Saint Malo / Marcel Kittel (Argos Shimano)

11. Avranches – Mont St Michel / Tony Martin (Omega Pharma-Quick Step)

12. Fougeres – Tours / Marcel Kittel (Argos Shimano)

13. Tours – St Amand Montrond / Mark Cavendish (Omega Pharma-Q-Step)

14. St Pourcain sur Sioule – Lyon / Matteo Trentin (Omega Pharma-Q-Step)

15. Givors – Mont Ventoux / Chris Froome (Sky)

16. Vaison la Romaine – Gap / Rui Costa (Movistar)

17. Embrun – Chorges / Chris Froome (Sky)

18. Gap – Alpe d’Huez / Christophe Riblon (Ag2r)

19. Bourg d’Oisans – Le Grand Bornand / Rui Costa (Movistar)

20. Annecy – Annecy Semnoz / Nairo Quintana (Movistar)

21. Versailles – Paris Champs Elysees / Marcel Kittel (Argos Shimano)

 

Τελική γενική κατάταξη (κίτρινη φανέλα):

 

Οι τρεις νικητές της γενικής στο βάθρο. Από αριστερά: Κιντάνα (δεύτερος), Φρουμ (πρώτος) και Ροντρίγκεθ (τρίτος).

01. Chris Froome (Sky) 83:56:40

02. Nairo Quintana (Movistar) +4:20

03. Joaquin Rodriguez (Katusha) +5:04

04. Alberto Contador (Saxo-Tinkoff) +6:27

05. Roman Kreuziger (Saxo-Tinkoff) +7:27

06. Bauke Mollema (Belkin) +11:42

07. Jakob Fuglsang (Astana) +12:17

08. Alejandro Valverde (Movistar) +15:26

09. Daniel Navarro (Cofidis) +15:52

10. Andrew Talansky (Garmin-Sharp) +17:39

Τελική βαθμολογία πόντων (πράσινη φανέλα):

1. Peter Sagan (Cannondale) 409

2. Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick Step) 312

3. Andre Greipel (Lotto-Belisol) 267

Τελική βαθμολογία βουνών (πουά φανέλα):

1. Nairo Quintana (Movistar) 147

2. Chris Froome (Sky) 136

3. Pierre Rolland (Europcar) 117

Τελική κατάταξη καλύτερου νέου αθλητή (λευκή φανέλα):

1. Nairo Quintana (Movistar) 84:01:00

2. Andrew Talansky (Garmin-Sharp) +13:19

3. Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step) +14:39

Τελική ομαδική κατάταξη:

1. Team Saxo-Tinkoff  251:11:07

2. Ag2r-La Mondiale +8:28

3. RadioShack-Leopard +9:02

 

www.sport24.gr

Leave A Response