5 υγιεινά φαγητά που… παχαίνουν.

5 υγιεινά φαγητά που… παχαίνουν.

Πολύ συχνά μπερδεύουμε το πόσο ανθυγιεινό είναι ένα φαγητό με το πόσο παχυντικό είναι. Αυτό έχει κάποια βάση, αφού οι παραπάνω θερμίδες έρχονται πολλές φορές από ζάχαρη και λιπαρά. Δεν είναι όμως όλα τα ανθυγιεινά φαγητά παχυντικά, και κυρίως, δεν είναι όλα τα υγιεινά φαγητά καλά και για το βάρος σας.

Αβοκάντο

Ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα, γεμάτο από φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και “καλά” λίπη (ναι, υπάρχουν και αυτά!). Δυστυχώς ένα αβοκάντο έχει γύρω στις  230 θερμίδες, λίγο λιγότερο από όσες έχει μια μεσαία σε μέγεθος μπριζόλα χωρίς λίπος!

Tip: Κόψτε το σε 2 κομμάτια και φάτε ένα κομμάτι την ημέρα. Με αυτό τον τρόπο ρίχνετε τις θερμίδες στις 160, που είναι περίπου ένα τοστ με μια φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί έχουν υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών (ένα από τα καλά λίπη που είπαμε πριν), βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και πρωτεϊνών. Οι θερμίδες τους διαφέρουν, οπότε ας δούμε έναν από τους πιο συνηθισμένους και υγιεινούς ξηρούς καρπούς, τα αμύγδαλα. Ένα αμύγδαλο περιέχει 7 θερμίδες… όχι τόσο παχυντικό σωστά? Το πρόβλημα είναι οι θερμίδες που έχουν, αλλά οι ποσότητες που τρώμε καμιά φορά. Πόσες φορές έχουμε ξεχαστεί βλέποντας τηλεόραση και έχουμε φάει ένα ολόκληρο σακουλάκι? Μια συσκευασία των 200 γραμμαρίων, για παράδειγμα, περιέχει 1150 θερμίδες!

Tip: Μην τρώτε ποτέ απευθείας από την συσκευασία. Βγάλτε 10 ξηρούς καρπούς και φάτε μόνο αυτούς κάθε φορά. Μέχρι και 25 την ημέρα σαν snack είναι καλά από άποψη θερμίδων (175 θερμίδες), απλά προσέξτε να μην ξεπεράσετε αυτή την ποσότητα.

Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν αρκετές από τις ευεργετικές ιδιότητες των φρέσκων φρούτων, όπως υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α, φυτικών ινών. Επειδή είναι αποξηραμένα, όμως, το βάρος και ο όγκος τους μειώνονται κατά τρία-τέταρτα, που πρακτικά σημαίνει ότι ένα φρούτο που ζύγιζε 10 γραμμάρια, θα ζυγίζει 2,5 γραμμάρια, ενώ θα έχει ακόμα τις ίδιες θερμίδες με πριν! Για παράδειγμα, ένα φλυτζάνι σταφύλια έχει περίπου 100 θερμίδες, ενώ ένα φλυτζάνι σταφίδες έχει 430!

Tip: Προτιμάτε πάντα φρέσκα φρούτα.

Σαλάτα

Οι σαλάτες περιέχουν λαχανικά και καμιά φορά φρούτα, τα οποία είναι καλά και για την υγεία και για τα κιλά μας. Γιατί λοιπόν βρίσκεται σε αυτή την λίστα? Η απάντηση είναι η κακή συνήθεια που έχουμε να βάζουμε λάδι χωρίς μέτρο. Μία σαλάτα με αγγούρι, ντομάτα και κρεμμύδι περιέχει 80-90 θερμίδες. Όταν όμως προσθέσουμε λάδι χωρίς να το μετράμε, μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 500 θερμίδες!

Tip: Ελέγχετε πάντα πόσο λάδι προσθέτετε την σαλάτα με ένα κουτάλι (1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο = 120 θερμίδες). Ιδανικά, αποφεύγετε το τελείως.

Προϊόντα ολικής αλέσεως

Θα ακούσετε τους διαιτολόγους να φωνάζουμε λέγοντας ότι πρέπει να τρώμε όλοι προϊόντα ολικής αλέσεως. Αυτό το κάνουμε γιατί έχουν φυτικές ίνες και δεν ανεβάζουν τόσο γρήγορα τις ποσότητες γλυκόζης στο αίμα μας. Λόγω των αυξημένων φυτικών ινών μπορούν να βοηθήσουν έμμεσα στο χάσιμο βάρους, αφού μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο χορτάτοι. Παρόλα αυτά, τα προϊόντα ολικής αλέσεως έχουν τις ίδιες θερμίδες με αντίστοιχα επεξεργασμένα προϊόντα. Για παράδειγμα, μια φέτα ψωμί έχει 65-80 θερμίδες, ανεξάρτητα από το χρώμα της.

Tip: Μην αυξήσετε τις ποσότητες ζυμαρικών επειδή αρχίσατε να τρώτε ολικής αλέσεως. Προσπαθήστε οι πηγές αμύλου σας (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες) να μην ξεπερνάνε σε όγκο το ¼ του γεύματός σας.

Tip 2: Το ότι το ψωμί που παίρνετε έχει σκούρο χρώμα δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα ολικής αλέσεως. Ρωτήστε στον φούρνο, ή διαβάστε στην συσκευασία για να βεβαιωθείτε.

 Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας

5 υγιεινά φαγητά που… παχαίνουν.

 

Leave A Response