Τι είναι η πρόκληση ωορρηξίας γιατρέ?

Τι είναι η πρόκληση ωορρηξίας γιατρέ?

Η πρόκληση ωορρηξίας είναι μια απλή διαδικασία που έχει στόχο να ενισχύσει τις ωοθήκες να παράξουν και να απελευθερώσουν ένα ή περισσότερα ωάρια, έτσι ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα σύλληψής μέσα από προγραμματισμένη επαφή ή τεχνητή σπερματέγχυση (IUI).

Έχει ένδειξη σε γυναίκες που παράγουν χαμηλά επίπεδα των ορμονών που προκαλούν ωορρηξία, ή που δεν έχουν καθόλου ωορρηξία, όπως οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες. Θα χρειαστεί να πάρετε φάρμακα (δισκία ή ενέσεις) για να γίνει η τόνωση των ορμονών.

Πώς γίνεται η πρόκληση ωορρηξίας;

Με την πρόκληση ωορρηξίας θα επιβεβαιώσουμε πότε ακριβώς κάνετε ωορρηξία:

  • λαμβάνοντας δείγματα αίματος για να μετρήσουμε τα επίπεδα ορμονών σε συγκεκριμένες μέρες του κύκλου,
  • κάνοντάς σας συνεχόμενα ενδοκολπικά υπερηχογραφήματα για να δούμε και να μετρήσουμε την ανάπτυξη των ωοθυλακίων στις ωοθήκες, και το πάχος και την ποιότητα  του ενδομητρίου.

Ο κύκλος πρόκλησης ωορρηξίας

Ημέρα 1 (της περιόδου): καλέστε το κέντρο «ΓΟΝΙΜΟΤΙΣ» για να σας προγραμματήσουμε ραντεβού για υπερηχογράφημα

Ημέρα 2: Ξεκινήστε τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής που σας έχουμε εξατομικευμένα συστήσει

Ημέρα 7-14: Διενέργεια υπερηχογραφημάτων για μέτρηση των ωοθυλακίων και εξετάσεων αίματος μέτρηση των επιπέδων των ορμονών σας.

Στις γυναίκες που δεν έχουν κανονικό κύκλο, μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο για να παράξουν ωάρια και η ωορρηξία να συμβεί πολύ μετά την 14η ημέρα.

Ποια φάρμακα χρησιμοποιούνται στην πρόκληση ωορρηξίας;

Η κιτρική κλομιφαίνη (Serpafar – Clomiphen Citrate) μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως 3 κύκλους και λαμβάνεται από την 2-6η ημέρα του κύκλου.

Οι ενέσεις θυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) έχουν πολύ καλύτερη αποτελεσματικότητα συγκριτικά με την κλομιφαίνη και ενισχύουν κατά πολύ τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης.

Γεώργιος Ιωαννίδης

Leave A Response