Το σπήλαιο του Μελιδονίου

Το σπήλαιο του Μελιδονίου

Το σπήλαιο του Μελιδονίου ή αλλιώς «Γεροντόσπηλιος» βρίσκεται περίπου 1.800 μέτρα βορειοδυτικά του χωριού Μελιδόνι και παρουσιάζει εξαιρετικό αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον, ενώ αδιαμφισβήτητη είναι και η φυσική του ομορφιά που το κατατάσσει σε ένα από τα πιο όμορφα σπήλαια της Ελλάδας. Οι  σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που έχουν σμιλευτεί με το πέρασμα των αιώνων δημιουργούν συνθέσεις που κόβουν την ανάσα. Κατά τη Μινωική Εποχή, υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά σπήλαια, λόγο ότι  στο χώρο του λατρευόταν ο Χάλκινος Γίγαντας της Κρήτης «Τάλως» ο οποίος σύμφωνα με τη μυθολογία προστάτευε το νησί από τους εχθρούς.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, καθώς η περιοχή λεηλατούνταν από τους Οθωμανούς με επικεφαλής τον Χουσεΐν Μπέη, 370 γυναικόπαιδα και 30 οπλοφόροι βρήκαν καταφύγιο εκεί τον Οκτώβριο του 1823. Ο Χουσείν Μπέης πολιόρκησε στη συνέχεια το σπήλαιο και ζήτησε από τους αγωνιστές να παραδοθούν. Οι πολιορκημένοι αρνήθηκαν και παράλληλα προκάλεσαν αρκετά θύματα στον εχθρό. Η πολιορκία κράτησε 3 ολόκληρους μήνες, όταν τον Ιανουάριο του 1824 οι Τούρκοι έριξαν εύφλεκτες ύλες από το άνοιγμα της οροφής του σπηλαίου και έβαλαν φωτιά. Αυτό είχε ως τραγικό αποτέλεσμα να πεθάνουν όλοι από ασφυξία.

Σήμερα στην «Αίθουσα των Ηρώων» διατηρούνται τα οστά των μαρτύρων μέσα σε πέτρινο οστεοφυλάκιο. Στην είσοδο του Σπηλαίου συναντάμε και ένα παρεκκλήσι στο οποίο κατά την επέτειο της σφαγής πραγματοποιείται τελετή στην μνήμη των μαρτύρων.

Ώρες λειτουργίας για το σπήλαιο του Μελιδονίου κατά τη θερινή περίοδο 2016:

Από 6 Απριλίου έως 30 Απριλίου ανοικτά καθημερινά από 9:00 έως 19:00
Από 1 Μαίου έως 30 Σεπτεμβρίου ανοικτά καθημερινά από 8:00 έως 20:00
Από 1 Οκτωβρίου έως 20 Οκτωβρίου ανοικτά από 8:00 έως 19:00
Από 21 Οκτωβρίου έως 31 Οκτωβρίου ανοικτά από 9:00 έως 18:00

Πηγή: www.melidoni,gr

Leave A Response