Θεσσαλονίκη: 12 ταβέρνες και μεζεδοπωλεία που αξίζει να δοκιμάσετε

Θεσσαλονίκη: 12 ταβέρνες και μεζεδοπωλεία που αξίζει να δοκιμάσετε

Ιστορικά στέκια, ατμοσφαιρικά μεζεδοπωλεία αλλά και νέες ταβέρνες που προσεγγίζουν τις ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις με πιο δημιουργική ματιά. Από την Άνω Πόλη μέχρι την παραλία, συγκεντρώσαμε 12 δοκιμασμένες διευθύνσεις για τίμιο και νόστιμο φαγητό.


Τσινάρι

Η ιστορία του ξεκινά το 1885 όταν ο Κιοσές, ένας τούρκος, προσέφερε ναργιλέδες και κερνούσε μεζέδες και ούζο. Όταν οι πρόσφυγες ήρθαν στη Θεσσαλονίκη το μαγαζί συνέχισε την παράδοση και το ουζερί διατήρησε τη χαρακτηριστική τζαμωτή γωνία, τα κεραμίδια, τα παραδοσιακά πλακάκια, την αρχαία βρύση απέναντι του και την ξυλόσομπα. Παραγγείλτε σμυρναίικα σουτζουκάκια και μαγειρευτούς τζιγεροσαρμάδες που συνοδεύονται άψογα από ουζάκι ή χύμα κρασάκι. Αλ. Παπαδοπούλου 72, Άνω Πόλη, τηλ.: 2310 284028, από €12 το άτομο.

Νέα Φωλιά
Για να βρείτε την καλύτερη value for money ταβέρνα της πόλης θα χρειαστεί να ανηφορίσετε πάνω από την Αγία Σοφία. Σπάνιες γεύσεις, τοπικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα και ατμόσφαιρα παλιού καφενείου-μπακάλικου. Στα πιάτα μας πεντανόστιμα γλυκοκαυτερά κοψίδια, καπνιστή μπριζόλα, μοσχάρι με αχλάδια, χοιρινό με κάστανο, σαλάτα με σύκα, ζουμερή σπαλομπριζόλα και ρεβυθοκεφτέδες, μεταξύ άλλων. Ο χώρος είναι μικρός αλλά η φήμη του μεγάλη, γι’ αυτό φροντίστε να κλείσετε τραπέζι από νωρίς. Αριστομένους 4, τηλ.: 2310 960383, από €12 το άτομο.

Διαγώνιος
Οι ντόπιοι συρρέουν σε αυτή την all time classic ψησταριά, στο κέντρο της πόλης, για τα κορυφαία πολίτικα σουτζουκάκια και τον γύρο της. Πολύ καλά και τα ορεκτικά αλλά και οι φρέσκες σαλάτες τους. Συνοδέψτε με ρώσικη σαλάτα και πολίτικη μελιτζανοσαλάτα. Στρ. Καλλάρη 13, τηλ.: 2310 260958, από €15 το άτομο.

Μασσαλία
Το γνωστό κι αγαπημένο τσιπουράδικο-μεζεδοπωλείο στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής απέκτησε το 2014 ένα αδερφάκι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σερβίρει μοντέρνα ελληνική κουζίνα με πιάτα όπως χοιρινή τηγανιά με μανιτάρια και ρετσίνα, φρέσκα ψαρικά και θαλασσινά όπως ψητό χταπόδι με σαλάτα φακές και ξύδι cherry, λαχταριστά μεζεδάκια και δροσερές σαλάτες. Συνοδεύστε το γεύμα σας με επιλογές από ούζο, τσίπουρο, ρακή και κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα. Μανουσογιαννάκη & Φιλικής Εταιρείας, τηλ.: 2314 003714, massalia.gr

Χοντρό Αλάτι
Το μεζεδοπωλείο στην αγορά Μοδιάνο φημίζεται για τα θαλασσινά μεζεδάκια αλλά και για τα αυτοσχέδια γλέντια που μπορεί να ξεσπάσουν από το πουθενά. Σπέσιαλ ψαρόσουπα, σαρδέλες με σουσάμι, γαρίδες με χονδρό αλάτι, ρολάκια μελιτζάνας με πέστο και γιαουρτάκι και μύδια αχνιστά με θυμάρι είναι προτάσεις που ξεχωρίζουν. Ερμού 26, τηλ.:2310 281566, από €15 το άτομο.


Γλυκάνισος
Ουζομεζεδοπωλείο με μοντέρνο και χαλαρό περιβάλλον στην Πυλαία. Φρέσκο ψάρι, θαλασσινές λιχουδιές και μια μεγάλη ποικιλία τσίπουρου απ΄ όλη την Ελλάδα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το κριθαρότο με καραβιδοουρές και τα κεφτεδάκια μπακαλιάρου. Μεγάλου Αλεξάνδρου 46, Πυλαία, τηλ.: 2310302882, glikanisos.gr, από €20 το άτομο.

Μπαχτσές
Ταβέρνα-μεζεδοπωλείο με καλό τίμιο φαγητό, ατμοσφαιρικό και μια όμορφη αυλή στο βάθος, στην περιοχή του Ντεπώ (επί της Βασιλίσσης Όλγας). Σας το προτείνουμε κυρίως για κρέατα σούβλας, αλλά θα βρείτε και μαγειρευτά ημέρας. Δοκιμάστε φέτα με μέλι, ανατολίτικο σουτζουκάκι και γύρο σούβλας. Βασ. Όλγας 211, τηλ.: 2310427339, από €12 το άτομο.



Negrοponte

Απλή, ανεπιτήδευτη, παραδοσιακή κουζίνα σε ένα από τα παλαιότερα κτίρια στα Λαδάδικα. Τα τηγανητά κεφτεδάκια με δυόσμο και η τηγανιά με γιαούρτι είναι μερικά από τα must του μενού. Η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή και παρεΐστικη και τα ποτήρια γεμίζουν με βιολογικό κρασί ή ρακή. Αιγύπτου 24 & Κατούνη 21, τηλ: 2310 523571, από €12 το άτομο.

Μυρσίνη
Αγαπημένο μαγαζί του κέντρου που σερβίρει ωραίους μεζέδες και γνήσια κρητική κουζίνα σε έναν χώρο με ζεστή ατμόσφαιρα. Δοκιμάστε αρνάκι με αγριαγκινάρες, ζυγούρι γαμοπίλαφο, ρεβίθια στο φούρνο με δενδρολίβανο, σπέσιαλ σαλάτα Μυρσίνη και χοχλιούς. Εθνικής Αμύνης 6, τηλ.: 2310228300, από €15 το άτομο.



Τα Μπακαλιαράκια του Αρίστου
Από τα πιο ιστορικά και παραδοσιακά μαγαζιά της Θεσσαλονίκης, στα Λαδάδικα, σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι. Νόστιμος και καλοτηγανισμένος μπακαλιάρος που συνοδεύεται από πατάτες τηγανητές και γευστικότατη σκορδαλιά που φτιάχνεται με μυστική συνταγή, σε χορταστικές μερίδες. Κατούνη 3 & Φασιανού 2, τηλ. 2310 542906, από €10 το άτομο.

Λόλα
Συμπαθέστατο ουζερί στο κέντρο της πόλης, με φιλική ατμόσφαιρα και νόστιμα θαλασσινά μεζεδάκια. Θα γευτείτε εξαιρετική ταραμοσάλατα, αλλά και γαριδομακαρονάδα. Μας άρεσαν επίσης το μεθυσμένο χταποδάκι και τα λιγκουίνι με σολομό. Αφήστε χώρο για τo υπέροχο cheesecake που έρχεται στο τέλος. Αγαπηνού 10, τηλ.: 2310276201, από €15 το άτομο.

Σέμπρικο
Συνδυάζει νεοταβέρνα και παντοπωλείο σε έναν όμορφο, απλό χώρο και σερβίρει εμπνευσμένους μεζέδες και πιάτα που φτιάχνονται με πρώτες ύλες από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, η σπαλομπριζόλα και το συκώτι είναι μερικές μόνο από τις αγαπημένες επιλογές. Φράγκων 2, τηλ.: 2310 557513, από €15 το άτομο.

http://www.arttable.gr/

Leave A Response