Μια «Μωβ Κορδέλα» που θα λάτρευε ο Κοπί. Ο Χρήστος Ναούμ γράφει τα σύγχρονα κόμικς

Μια «Μωβ Κορδέλα» που θα λάτρευε ο Κοπί. Ο Χρήστος Ναούμ γράφει τα σύγχρονα κόμικς

στην Ελλάδα της Κρίσης επιμένοντας να ζει, να δημιουργεί και να υπάρχει στον Άγιο Παντελεήμονα (μεταφορικώς και κυριολεκτικώς)

Από τον θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

Είχα διαβάσει την «Μωβ Κορδέλα» του Χρήστου Ναούμ πολύ πριν εκδοθεί, προλόγισα την έκδοση, παρουσίαση το βιβλίο δημοσίως, αλλά ποτέ δεν περίμενα ότι θα γελάσω τόσο πολύ, ότι θα ψυχαγωγηθώ και θα προβληματιστώ όσο στην παράσταση του «Χώρου Τέχνης Ασωμάτων». Εύγε στον σκηνοθέτη Θοδωρή Κωνσταντόπουλο που ανέδειξε την γκόθικ πλευρά των χιουμοριστικών έργων του καλού δερματολόγου-συγγραφέα και δασκάλου Χρήστου Ναούμ. Με την τεχνική των κόμικς, παρωδώντας το όποιο συναίσθημα, υπονομεύοντας κάθε ελλοχεύοντα μελοδραματισμό, έδωσε την απαραίτητη ανάσα κι αποστασιοποίηση στον θεατή για να δει την κρίσιμη πραγματικότητα των μικρομεσαίων νεοελλήνων απέξω, τουτέστιν κριτικά. Μαζί με τον Γιώργο Μανιώτη, ο Χρήστος Ναούμ γράφει πραγματικά κοινονωνιολογικό-εθνολογικό θέατρο, αποτέλεσμα βασάνου κι επίπονης παρατήρησης της περιρρέουσας ατμόσφαιρας. Τα γραπτά τους επικοινωνούν υπογείων, συνάδουν κι αντιφάσκουν, συγκινούν και ξεσηκώνουν. Ναι, αν υπάρχει ένα πολιτικό θέατρο στην Ελλάδα του σήμερα, γράφεται από αυτούς τους δύο δραματουργούς. Κι η Ιστορία θα κρίνει. Μην χάσετε τη «Μωβ Κορδέλα» στον Χώρο Τέχνης Ασωμάτων. Σκηνικά και κοστούμια (Δανάη Σταματίου) βγαλμένα λες από σύγχρονα κόμικς, απολύτως επίκαιρα και καθόλου υπερβολικά. Παίζουν οι εξαίρετοι ηθοποιοί στην πιο καλή διανομή που θα μπορούσε να υπάρξει για ένα τόσο ειδικό έργο: Κλαίρη Λάου, Βιβή Πηνιώτη, Ιωάννα Κουκουζέλη, Χρήστος Μαραθιάς, Λάμπρος Παπαδόπουλος, Μαίρη Γιαννιώτη. Υποκριτική με όλα τα γκανγκ του ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου, που ταιριάζει με τον διάλογο και το πνεύμα του συγγραφέα. Μουσική ζωντανή (Δημήτρης Σόρκος), αυτό κι αν ήταν έκπληξη, καταπληκτική και καθόλου αυτοσχεδιαστική. Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Τσατσάνης, Μακιγιάζ: Χρύσα Μιχαηλίδου, Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Αθανασάκη

μωβκορδέλαΝΑΟΥΜ

Το κοινό γελούσε σπαρταριστά στο πρώτο μέρος. Στο δεύτερο όμως σοβαρεύτηκε. Η «κορύφωση» έθετε σοβαρά κι αξεπέραστα διαχρονικά προβλήματα, διαχρονικά. Εύγε σε όλους τους συντελεστές. Να μακροημερεύσει αυτή η δουλειά. Να τη δούμε στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Ο Χρήστος Ναούμ έχει πολλά ακόμα να δώσει. Είναι μόλις στην αρχή της απογείωσής του. Ανακαλύψτε τον. Στηρίξτε τον.

Κωνσταντίνος Μπούρας

http://www.konstantinosbouras.gr

Leave A Response