Οι μεγαλύτερες θρησκείες στην Κίνα

Οι μεγαλύτερες θρησκείες στην Κίνα

Βουδισμός

Ο βουδισμός εισήχθη στην Κίνα γύρω στον πρώτο αιώνα μ.Χ., και διαδόθηκε γρήγορα παντού. Σταδιακά, έγινε η θρησκεία με τη μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα. Ο Βουδισμός της Κίνας διαιρείται σε τρεις κλάδους: τον κινεζικό βουδισμό, τον θιβετιανό βουδισμό και τον βουδισμό Πάλι. Υπάρχουν περίπου διακόσιες χιλιάδες βουδιστές μοναχοί και μοναχές από τους τρεις αυτούς κλάδους. Σήμερα, πάνω από δεκατρείς χιλιάδες βουδιστικοί ναοί είναι ανοιχτοί για το κοινό, τριάντα τρία βουδιστικά κολλέγια προσφέρουν σχετικές σπουδές και πραγματοποιούνται πενήντα ειδών βουδιστικές εκδόσεις.

Ως ένας κλάδος βουδισμού στην Κίνα, ο θιβετιανός βουδισμός συναντάται κυρίως στην αυτόνομη περιοχή του Θιβέτ, στην αυτόνομη περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας, και την επαρχία Τσινγκχάι. Οι πιστοί του κινεζικού βουδισμού είναι κυρίως Χαν που ζουν σε όλη την Κίνα.

Ταοϊσμός

Ο ταοϊσμός είναι μια χαρακτηριστική παραδοσιακή θρησκεία στην Κίνα, με ιστορία μεγαλύτερη των 1800 χρόνων, που ξεκινά από το 2ο αιώνα μ.Χ. Κηρύσσει τη λατρεία των φυσικών αντικειμένων και των προγόνων, όπως την καλλιέργησαν οι άνθρωποι από αμνημονεύτων χρόνων, και έχει διαδραματίσει ποικίλους ρόλους στην ιστορία. Αργότερα εξελίχθηκε σε δύο μεγάλους κλάδους, τον ταοϊσμό Τσουαντζέν και τον ταοϊσμό Τζενγκγί, και είχε αρκετά μεγάλη επιρροή στους ανθρώπους της φυλής Χαν. Είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των πιστών στον ταοϊσμό γιατί δεν υπάρχουν επίσημες τελετές ή ιδιαίτεροι όροι και κανονισμοί για την προσχώρηση σ’ αυτόν. Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 1500 ταοϊστικοί ναοί στην Κίνα και πάνω από 2500 ταοϊστές, άντρες και γυναίκες, ζουν σ’ αυτούς.

Ισλάμ

Το Ισλάμ εμφανίζεται στην Κίνα τον 7ο αιώνα μ.Χ., και σήμερα έχει περίπου 18 εκατομμύρια πιστούς από τις εθνικότητες των Χούι, Ουιγούρων, Ταρτάρων, Κιργιζίων, Καζακστανών, Ουζμπέκων, και των Ντονγκσιάνγκ, Σάλα και Μπαοάν. Οι περισσότεροι από τους μουσουλμάνους της Κίνας ζουν σε συμπαγείς κοινότητες στις αυτόνομες περιοχές των Ουιγούρων της Σιντζιάνγκ, την αυτόνομη περιοχή Νινγκσιά Χουί, και τις επαρχίες Κανγκσού, Τσινγκχάι και Γιουνάν. Επίσης, μικρές ομάδες μουσουλμάνων ζουν σε άλλες επαρχίες ή πόλεις της Κίνας. Σήμερα στη χώρα υπάρχουν πάνω από τριάντα χιλιάδες μουσουλμανικά τεμένη και πάνω από σαράντα χιλιάδες θρησκευτικούς λειτουργούς ιμάμηδες ή αχούνγκ.

Καθολικισμός

Ο Καθολικισμός εισήχθη στην Κίνα τον 7ο αιώνα, αλλά γνώρισε ευρεία διάδοση σε όλη τη χώρα μετά τον Πόλεμο του Οπίου, το 1840. Σήμερα η Κινεζική Καθολική Εκκλησία έχει εκατό ενορίες, κάπου πέντε εκατομμύρια πιστούς, πεντακόσιους καθεδρικούς ναούς και χώρους θρησκευτικών δραστηριοτήτων και δώδεκα θεολογικά σεμινάρια. Τα προηγούμενα είκοσι χρόνια, η Καθολική εκκλησία χειροτόνησε πάνω από 1500 νέους επισκόπους που μπορούν να ιερουργήσουν, από τους οποίους περισσότεροι από εκατό έχουν σταλεί στο εξωτερικό για περαιτέρω σπουδές. Επιπλέον, τρεις χιλιάδες νέες έχουν προσέλθει ως δόκιμες μοναχές και διακόσιες μοναχές έχουν αφιερώσει όλη τους τη ζωή στην εκκλησία. Κάθε χρόνο πάνω από 50 χιλιάδες κληρικοί παρίστανται σε βαπτίσεις και η καθολική εκκλησία τυπώνει περισσότερα από τρία εκατομμύρια αντίτυπα της Βίβλου ετησίως.

Προτεσταντισμός

Ο προτεσταντισμός εισήχθη στην Κίνα κατά τις αρχές του 19ου αιώνα και γνώρισε ευρεία διάδοση μετά το 1840. Το 1950 η εκκλησία κάλεσε τους πιστούς να απαλλαγούν από το απομεινάρι της ξένης ιμπεριαλιστικής επιρροής και να επικυρώσουν τον πατριωτισμό για να αποκτήσουν την αυτοδιοίκηση, την αυτοσυντήρηση και την αυτοδιαφώτιση, που είναι οι θεμελιώδεις αρχές του κινεζικού Προτεσταντισμός. Επί τον παρόντος υπάρχουν στην Κίνα περίπου 10 εκατομμύρια πιστούς, 18 χιλιάδες ιερείς και 12 εκκλησίες ή θρησκευτικούς τόπους.

http://greek.cri.cn/

Leave A Response