5 τρόποι για να επανέλθουμε από ένα πλούσιο γεύμα!

5 τρόποι για να επανέλθουμε από ένα πλούσιο γεύμα!

Κάποιες φόρες το παρακάνουμε, τρώμε περισσότερο από ότι συνήθως. Νιώθουμε ένοχες και προσπαθούμε με αυστηρή δίαιτα να επανέλθουμε. Όμως υπάρχουν ευχαρίστα νέα! Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να ανακάμψει από τη «ζημία» ενός πλούσιου γεύματος σε λιπαρά και θερμίδες. Ξεκινήστε προσθέτοντας τα παρακάτω τρόφιμα στο μενού σας!

  1. Πίνετε χυμό πορτοκαλιού.

Τα φλαβονοειδή, οι αντιοξειδωτικές ενώσεις που περιέχει το πορτοκάλι,  έχουν καρδιοπροστατευτική δράση και συγκεκριμένα συμμετέχει στην πρόληψη της υπέρτασης,  και μείωση του κινδύνου για θάνατο λόγω καρδιαγγειακών. Το 2010, μια μελέτη στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι τα άτομα που έπιναν χυμό πορτοκαλιού μαζί με ένα πλούσιο πρωινό σε λιπαρά και θερμίδες (51 γρ. λίπος, 900 θερμίδες) είχαν χαμηλότερα επίπεδα ελεύθερων ριζών και άλλους φλεγμονώδεις δείκτες που σχετίζονται με την καρδιακή νόσο μετά το γεύμα σε σχέση με τα άτομα που έπιναν μόνο νερό ή νερό με ζάχαρη και έτρωγαν το ίδιο πρωινό.[1]

  1. Τρώτε φρούτα.

Αν έχετε καταναλώσει ένα πλούσιο γεύμα, καταναλώστε φρούτα! Φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως μούρα, σταφύλια, ακτινίδια και κεράσια, βοηθούν στην μείωση των επιβλαβών ελευθέρων ριζών που συμβαίνει μετά από ένα τέτοιο γεύμα.

  1. Χρησιμοποιείτε ξύδι.

Βάζοντας μια κουταλιά της σούπας ξίδι στο γεύμα π.χ. στην σαλάτα, μπορεί να μειώσει την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα που εμφανίζεται μετά το φαγητό που είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες. Η απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της όρεξης. Από την άλλη, η απότομη αύξηση σακχάρου αποτελεί πρόβλημα ιδιαίτερα για τα άτομα με διαβήτη, τα οποία δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη γλυκόζη τους.

  1. Πίνετε κρασί.

Τα αντιοξειδωτικά στο κόκκινο κρασί μπορούν να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις των τροφίμων σε υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών. Μαγειρέψτε με κόκκινο κρασί ή απολαύστε ένα ποτήρι με το δείπνο. Αλλά θυμηθείτε, το κλειδί είναι να υπάρχει μέτρο!

  1. Προσθέστε μπαχαρικά.

Η προσθήκη μπαχαρικών στο γεύμα μπορεί να συμβάλει στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της υπερφαγίας. Στο Journal of Nutrition (2011), δημοσιεύτηκε μια μελέτη οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ένα γεύμα υψηλό σε λίπος και θερμίδες, που όμως περιελάμβανε περίπου 2 κουταλιές της σούπας καρυκεύματα (ένα μείγμα από δεντρολίβανο, ρίγανη, κανέλα, κουρκουμά, μαύρο πιπέρι, γαρίφαλο, σκόρδο σε σκόνη και πάπρικα) είχαν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδιών κατά 30% και ινσουλίνης και υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με όσους όταν έτρωγαν  το ίδιο γεύμα χωρίς  μπαχαρικά[2]. Οι ερευνητές πιστεύουν το μείγμα μπαχαρικών μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση του λίπους. Τα μπαχαρικά έχουν επίσης συσχετιστεί με μείωση της ολικής και της LDL («κακής») χοληστερόλης στο αίμα, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία από την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Ghanim, C. L. Sia, M. Upadhyay, K. Korzeniewski, P. Viswanathan, S. Abuaysheh, P. Mohanty, and P. Dandona. Orange juice neutralizes the proinflammatory effect of a high-fat, high-carbohydrate meal and prevents endotoxin increase and Toll-like receptor expression. Am J Clin Nutr April, 2010; 91 (4): 940. DOI: 10.3945/ ajcn.2009.28584
  2. C. Skulas-Ray, P. M. Kris-Etherton, D. L. Teeter, C.-Y. O. Chen, J. P. Vanden Heuvel, S. G. West. A High Antioxidant Spice Blend Attenuates Postprandial Insulin and Triglyceride Responses and Increases Some Plasma Measures of Antioxidant Activity in Healthy, Overweight Men. Journal of Nutrition, 2011; 141 (8): 1451 DOI: 10.3945/jn.111.138966

 

http://ionsweets.gr/

Leave A Response