ΤΙ ΛΑΘΟΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ W;

ΤΙ ΛΑΘΟΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ W;

Μήπως βλέπετε το παιδί σας ή το παιδί κάποιου άλλου που κάθεται στο πάτωμα και τα πόδια τους είναι προς τα έξω δίπλα τους, σχηματίζοντας ένα “W” σχήμα; Αυτό που συνήθως ονομάζεται «W θέση». Μπορεί να νομίζετε ότι «ουάου, κοίτα πόσο ευέλικτο είναι». Παρά το γεγονός ότι η ευελιξία στους μυς σας είναι ένα καλό πράγμα, η θέση W δεν είναι. Οι αρνητικές επιπτώσεις της καθιστή θέσης W δεν μπορεί να είναι εμφανής αμέσως, αλλά μπορεί να υπάρχουν μακροπρόθεσμες αλλαγές και επιπλοκές από τη θέση με αυτόν τον τρόπο. Δοκιμάστε να καθίσετε σε μια “W” θέση… δεν είναι πολύ άνετα, έτσι δεν είναι;

Πώς η W θέση επηρεάζει μυς και τις αρθρώσεις

Όταν ένα παιδί κάθεται σε θέση “W”, βάζει τις αρθρώσεις του ισχίου σε ακραία έσω στροφή. Αυτό σφίγγει τους μυς στο εσωτερικό και τεντώνει τους μύες στο εξωτερικό των γοφών. Δεδομένου ότι όλα συνδέονται, τα ισχία επηρεάζουν επίσης τις αρθρώσεις στα γόνατα και τους αστραγάλους. Αυτή η ακραία περιστροφή μπορεί να προκαλέσει μια στραβοπόδη θέση ή / και περπάτημα στις άκρες των δακτύλων. Αυτό είναι αγχωτικό για τις αρθρώσεις και μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία και το συντονισμό. Σε πολύ μικρά παιδιά των οποίων τα οστά είναι ακόμα υπό ανάπτυξη, αυτό μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες επιπτώσεις για την τοποθέτηση και την ποιότητα των αρθρώσεων του ισχίου, του γόνατος και του αστραγάλου. Η τοποθέτηση των ποδιών του παιδιού όταν κάθεται σε “W” θέση μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα μιας θέσης μικρότερης  από την ιδανική θέση των ποδιών.

Εάν το παιδί σας έχει την τάση να έχει σφιχτούς μυς, η θέση W  είναι ότι πολύ πιο πιεστική και επιζήμια για τις αρθρώσεις του παιδιού σας. Ωστόσο, αυτή η θέση δεν είναι καλή για κάθε παιδί, ακόμη και αν οι μύες του είναι χαλαροί.

Επιπλέον, η θέση W μπορεί να είναι ένα σημάδι αδυναμίας των μυών του κορμού, όμως η θέση αυτή επιτρέπει στα παιδιά να δημιουργήσουν μια σταθερή βάση και να  χρησιμοποιήσουν  τους συνδέσμους γύρω από τους γοφούς τους, να μπορέσουν να σταθεροποιηθούν αντί να χρησιμοποιούν τους μύες του κορμού τους. Αυτό είναι πάρα πολύ πιεστικό για τις αρθρώσεις του ισχίου τους. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να καθίσει να παίξει με τα πόδια του σε άλλες θέσεις. Μπορεί να χρειαστεί κάποια υποστήριξη στους γοφούς του ή το σώμα του από εσάς ή από μια εξωτερική υποστήριξη (όπως ένα μαξιλάρι). Για να κάθονται τα παιδιά σε θέση W, χρησιμοποιήστε παιχνίδια για να τα πάρει για να φτάσει, προς τα πλάγια ή προς τα εμπρός για να φθάσει και να επιστρέψει στην όρθια θέση. Υπάρχουν πολλές άλλες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τη μυϊκή δύναμη του πυρήνα του παιδιού σας. Μιλήστε με τον γιατρό ή τον φυσιοθεραπευτή του παιδιού σας εάν νομίζετε ότι μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτό.

Σπάζοντας τη συνήθεια της θέσης W

 

Ακόμα και μετά από κατάλληλη ενίσχυση του κορμού, είναι δύσκολο να σταματήσουν τα παιδιά από τη συνήθεια της θέσης W. Παίρνει πολύ χρόνο, πολλή υπομονή και πολλή λεκτική ή σωματική ενθάρρυνση, αλλά θα αξίζει τον κόπο μακροπρόθεσμα. Κάθε φορά που βλέπετε τα παιδιά να κάθονται σε W θέση βοηθήστε τα να προχωρήσουν σε μια καλύτερη θέση. Μπορείτε να συνδέσετε μερικές λέξεις – κλειδιά  όπως «διόρθωσε τα πόδια σου», «κάθισε στο κάτω μέρος σου»,  ή ό, τι λόγια λειτουργούν  για σας και το παιδί σας. Τελικά το παιδί σας θα επανατοποθετεί τον εαυτό του μόνο με τις λεκτικές νύξεις. Αυτό μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, αν το παιδί σας είναι πολύ μικρό, όπως ο ίδιος μπορεί να μην είναι αρκετά μεγάλος για να κατανοήσει τις λεκτικές νύξεις. Επαινείτε το παιδί σας όταν επανατοποθετεί τον εαυτό του με συνθήματα και ειδικά όταν επανατοποθετεί τον εαυτό του μόνος του ή όταν επιλέγει να καθίσει με διαφορετικό τρόπο.

Μαρία Γκουγκούμη – Ψυχολόγος/ Ειδική Παιδαγωγός

Αργυρώ Καραμπά – Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας

grafwnimata.gr

Leave A Response