ΜΑΜΑ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ;

ΜΑΜΑ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ;

 

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η τελευταία εβδομάδα της προετοιμασίας για την πιο σημαντική ημέρα του Χριστιανικού έτους, που είναι το Πάσχα. Μπορούμε να μεταδώσουμε με απλά λόγια τα Πάθη του Χριστού στα παιδιά μας.

Μεγάλη Δευτέρα: Ο Χριστός πείνασε και βρήκε στο δρόμο του μια συκιά. Επειδή δε βρήκε καρπούς, τη διέταξε να ξεραθεί. Η παραβολή της άκαρπης συκιάς μας θυμίζει ότι κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν πραγματική πίστη και χρειάζονται βοήθεια.

Μεγάλη Τρίτη: Η παραβολή των Δέκα Παρθένων μας μιλά για τις 10 παρθένες που περίμεναν το Χριστό. Οι  5 παρθένες είχαν φροντίσει να έχουν λάδι για τα φαναράκια τους κι έτσι όταν ο Ιησούς τις επισκέφθηκε Τον ακολούθησαν. Οι υπόλοιπες 5 δεν φρόντισαν να έχουν αρκετό λάδι για τα φαναράκια τους κι έτσι δεν Τον ακολούθησαν.

 

Μεγάλη Τετάρτη:  Ο Ιησούς και οι μαθητές του συγκεντρώνονται σε ένα σπίτι. Ο Ιησούς πλένει τα πόδια των μαθητών του. Ο Ιησούς με αυτόν τον τρόπο θέλει να διδάξει την ταπείνωση στους μαθητές Του. Λαμβάνουμε το Μέγα Ευχέλαιο από τον Ιερέα μας.

 

Μεγάλη Πέμπτη: Ο Ιησούς γιορτάζει το Μυστικό Δείπνο με τους μαθητές Του. Ο Χριστός ευλογεί το ψωμί και το κρασί και λέει στους μαθητές του: «Πάρτε να φάτε από αυτό, αυτό είναι το σώμα μου και πιείτε από αυτό όλοι αυτό είναι το αίμα μου». Και μας δίνει το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, ένας από τους μαθητές του Χριστού τον πρόδωσε για λεφτά. Πηγαίνει έπειτα στον Κήπο της Γεσθημανής για να προετοιμαστεί για τη σταύρωσή Του.  Μετά από λίγη ώρα φωνές ακούστηκαν και φασαρία κι ο Ιούδας έτρεξε και φίλησε το Χριστό. Οι στρατιώτες οδηγούν το Χριστό μπροστά στον Πόντιο Πιλάτο, ο οποίος δήλωσε πως ο Χριστός είναι αθώος. Μετά διέταξαν να μαστιγώσουν το Χριστό και μετά να Τον σταυρώσουν, γιατί τότε έτσι τιμωρούσαν τους ανθρώπους.

 

Μεγάλη Παρασκευή: Ο ιερέας κατεβάζει το σώμα του Χριστού από το Σταυρό και το τοποθετεί στον Επιτάφιο. Ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία ήταν εκείνος που ζήτησε από τον Πιλάτο να πάρει το Σώμα του Χριστού για να το θάψει.

Μεγάλο Σάββατο: Την επόμενη μέρα, οι μυροφόρες ξεκίνησαν να πάνε στο μνήμα του Χριστού για να αλείψουν το Σώμα του με μύρα. Είδαν όπως πως η πέτρα που είχαν βάλει στον τάφο του είχε φύγει. Τότε παρουσιάστηκε στις γυναίκες ο Άγγελος και τους είπε: «Ξέρω ότι ζητάτε τον Ιησού. Δεν είναι εδώ. Αναστήθηκε». Τα μεσάνυχτα όλοι οι Χριστιανοί πηγαίνουν στην Εκκλησία για να πάρουν το Άγιο Φως, να πούνε «Χριστός Ανέστη» και να δώσουν το φιλί της αγάπης.

Την Κυριακή του Πάσχα γιορτάζουμε την Ανάσταση του Χριστού και η Μεγάλη Εβδομάδα έχει τελειώσει.

 

Μπορείτε να μάθετε στα παιδιά σας και το παρακάτω ποίημα, το οποίο αναφέρεται στη Μεγάλη Εβδομάδα:

 

Μεγάλη Δευτέρα, μεγάλη μαχαίρα

Μεγάλη Τρίτη, ο Χριστός εκρύφθη

Μεγάλη Τετάρτη, ο Χριστός επιάσθη

Μεγάλη Πέμπτη, ο Χριστός παιδεύθη

Μεγάλη Παρασκευή, ο Χριστός στο καρφί

Μεγάλο Σαββάτο, ο Χριστός στον τάφο

Μεγάλη Κυριακή, ο Χριστός θα αναστηθεί…
Σας ευχόμαστε ολόψυχα Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Leave A Response