Στον Γάλλο οικονομολόγο Ζαν Τιρόλ το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών

Στον  Γάλλο οικονομολόγο Ζαν Τιρόλ το  Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών

Η αναγγελία της απονομής του βραβείου Νόμπελ Οικονομίας στο Γάλλο οικονομολόγο Ζαν Τιρόλ, τρεις μέρες μετά το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας που κέρδισε ο Πατρίκ Μοντιανό, ήλθε να τονώσει σε έναν βαθμό το ηθικό των Γάλλων,

που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα πεσμένο τελευταία, εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Ο Τιρόλ, 61 ετών, είναι πρόεδρος της Οικονομικής Σχολής της Τουλούζης (TSE) – Ίδρυμα Ζαν-Ζακ Λαφόν, βραβεύθηκε για τις αναλύσεις του γύρω από «τη δύναμη των αγορών και τη ρύθμισή τους».

Με τις έρευνες του, τις οποίες είχε ξεκινήσει από χρόνια μαζί με τον ιδρυτή του οικονομικού πόλου της Τουλούζης Ζαν-Ζακ Λαφόν (1947-2004), προτείνει μια νέα προσέγγιση όσον αφορά τη ρύθμιση και επιβολή κανόνων στις σύγχρονες κοινωνίες, με τις νέες τεχνολογίες. Βάσει μιας «θεωρίας κινήτρων», ο Τιρόλ αναζητεί τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να στέλνονται τα σωστά μηνύματα για ρυθμίσεις και κανονισμούς στις επιχειρήσεις αλλά και στο κράτος, επομένως σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας: τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, χρηματοπιστωτικό σύστημα κ.ά. Οι εργασίες του αναγνωρίζονται ως «σημαντικές» για την αναζήτηση νέων κανόνων, ώστε οι κλάδοι αυτοί να λειτουργούν σωστά, χωρίς να υφίστανται τις συνέπειες ενός άγριου, δυνητικά καταστροφικού ανταγωνισμού.

Παρότι άγνωστος στο πλατύ κοινό, ο Ζαν Τιρόλ ήταν ιδιαίτερα γνωστός στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους. Ανήκε στην «ανερχόμενη γενιά» των 25 σύγχρονων ταλέντων στην οικονομία, σύμφωνα με την έκδοση του Σεπτεμβρίου του τριμηνιαίου περιοδικού « Χρηματοπιστωτικό σύστημα και ανάπτυξη» (Finance & Development) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Ο Ζαν Τιρόλ είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς σύγχρονους οικονομολόγους με μεγάλη επιρροή» αναγνώρισε η Σουηδική Ακαδημία, τονίζοντας ότι «η συνεισφορά του έγκειται στην κατανόηση της οργάνωσης των επιχειρήσεων και του ανταγωνισμού».

 

http://news247.gr

Leave A Response