Στα προημιτελικά η Γαλλία. Νίκησε την Νιγηρία με 2-0

Στα προημιτελικά η Γαλλία. Νίκησε την Νιγηρία με 2-0

Η Γαλλία προκρίθηκε στα προημιτελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου για 7η φορά στην ιστορία της, καθώς επικράτησε με 2-0 της Νιγηρίας, η οποία ήταν αξιόμαχη…

Ίσως βέβαια επειδή απλά οι Γάλλοι δεν έκαναν καλή εμφάνιση, λυτρώθηκαν όμως στο 78′ από τον Πογκμπά και το τελικό σκορ διαμορφώθηκε με αυτογκόλ του Γιόμπο στις καθυστερήσεις.

Οι Αφρικανοί δεν κατάφεραν έτσι να φτάσουν στους “8” για πρώτη φορά στην ιστορία τους, ενώ επόμενος αντίπαλος για τους “μπλε” θα είναι η Γερμανία ή Αλγερία (23:00).

Γήπεδο: “Εστάντιο Νασιονάλ”

ΓΑΛΛΙΑ: Λορίς, Ντεμπουσί, Βαράν, Κοσιελνί, Εβρά, Καμπάγ, Πογκμπά, Ματουιντί, Βαλμπουενά, Μπενζεμά, Ζιρού (62′ Γκριεζμάν).

ΝΙΓΗΡΙΑ: Ενιεάμα, Άμπροουζ, Γιόμπο, Ομέρουο, Οσανίουα, Ονάζι (59′ Γκάμπριελ), Όμπι Μίκελ, Μούσα, Μόουζες, Οντεμβίγκι, Εμενίκε.

Γκολ: 79′ Πογκμπά, 91′ αυτ. Γιόμπο

Κάρτες: 54′ Ματουιντί

Το… έσωσε ο Ντεσάμπ

Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ επανέφερε στην γαλλική 11άδα τον Ολιβιέ Ζιρού, έπαιξε φυσικά στην κορυφή της επίθεσης και έτσι ο Μπενζεμά ήταν αριστερό εξτρέμ. Ο Γκριεζμάν ξεκίνησε δηλαδή από τον πάγκο, ενώ στην άμυνα ο Κοσιελνί αντικατέστησε τον τραυματία, Σακό.

Μία αλλαγή στην 11άδα της Νιγηρίας σε σχέση με τα προηγούμενα ματς, αναγκαστική φυσικά, με τον Βίκτορ Μόουζες που παίζει αριστερά στο κέντρο αντί του Μπαμπατούντε που έχει σπάσει το χέρι του.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν κακό θέαμα, κυρίως διότι η Γαλλία δεν μπορούσε να βρει λύσεις, δεν μπορούσε να αναπτυχθεί και να φτάσει σε θέση βολής. Χαρακτηριστικό είναι πως υπήρχε μόνο μία καλή φάση στα πρώτα 45 λεπτά, η απόκρουση του Ενιεάμα στο δυνατό σουτ του Πογκμπά στο 22′.

Ο Γκριεζμάν μπήκε στο ματς στο 62′ αντί του Ζιρού και ο Μπενζεμά πέρασε στην κορυφή της επίθεσης, ενώ δύο λεπτά αργότερα η Νιγηρία έχασε την πρώτη της ευκαιρία, με τον Οντεμβίγκι να σουτάρει από μακριά και τον Λορίς να αποκρούει.

Η επιστροφή του Μπενζεμά στην κορυφή άλλαξε την εικόνα των Γάλλων και στο 70′ ο άσος της Ρεάλ έχασε σπουδαία ευκαιρία. Έκανε το “ένα-δύο” με τον Γκριεζμάν, βγήκε τετ-α-τετ με τον Ενιεάμα και ο τελευταίος απέκρουσε το πλασέ του, όμως η μπάλα συνέχισε να κινείται προς το τέρμα και έδιωξε ο Γιόμπο πριν την γραμμή.

Η Γαλλία είχε πάρει πλέον τον έλεγχο και το γκολ ήταν θέμα χρόνου. Στο 77′ το σουτ του Καμπάγ “τράνταξε” το οριζόντιο δοκάρι, στο 79′ ο Ενιεάμα απέκρουσε την κεφαλιά του Μπενζεμά, αλλά μετά το κόρνερ του Βαλμπουενά έκανε κακή έξοδο και με κεφαλιά ο Πογκμπά άνοιξε το σκορ.

Ο Ενιεάμα μπορεί στο γκολ να έχει ευθύνη, είναι όμως μεγάλος τερματοφύλακας και στο 79′ έκανε σπουδαία επέμβαση σε κεφαλιά του Μπενζεμά και στο 84′ σε σουτ του Γκριεζμάν. Δέχτηκε όμως και δεύτερο γκολ, αυτογκόλ για την ακρίβεια από τον Γιόμπο στο 91′.

Αν βγαίνει ένα συμπέρασμα, αυτό είναι πως η Γαλλία πρέπει να παίζει με Μπενζεμά κορυφή και τους Βαλμπουενά-Γκριεζμάν στα πλάγια. Λογικά αυτό δεν θα αλλάξει μέχρι το τέλος.

Η φάση του αγώνα

Η λύτρωση για τους Γάλλους στο 78′. Κόρνερ από τον Ματιέ Βαλμπουενά, ο Βίνσεντ Ενιεάμα δεν διώχνει σωστά και ο Πολ Πογκλμπά με κεφαλιά ανοίγει το σκορ για την ομάδα και μαζί τον δρόμο της πρόκρισης.

Ο διαιτητής

Ο Αμερικανός διαιτητής, Μαρκ Γκέιτζερ, δεν έκανε κάποιο σοβαρό λάθος στο ματς. Έδωσε κίτρινη εκεί που έπρεπε, στο φάουλ δηλαδή του Ματουιντί στον Ονάζι, αν και θα μπορούσε να δώσει ακόμη και κόκκινη. Γενικά πολύ καλή διαιτησία.

Ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης

Ο Πολ Πογκμπά μαζί με τον Βαλμπουενά ήταν οι καλύτεροι της γαλλικής ομάδας. Η σπουδαία χρονιά με την Γιουβέντους συνεχίζεται και στο Μουντιάλ 2014, είναι επιβλητικός στο κέντρο και με το γκολ χάρισε την πρόκριση στους “μπλε”.

Μας άρεσε

Ο Ματιέ Βαλμπουενά για ένα ακόμη ματς έκανε πολύ καλή εμφάνιση. Ο τραυματισμός του Ριμπερί τον έχει απελευθερώσει. Οι επιθέσεις μοιράζονται στα πλάγια με τον Γκριεζμάν και το αποτέλεσμα δικαιώνει τον Ντεσάμπ.

Δεν μας άρεσε

Καλός παίκτης ο Μπλεζ Ματουιντί ή μάλλον εξαιρετικός, ένας από τους καλύτερους κεντρικούς μέσους στον πλανήτη. Ήταν όμως απρόσεκτος στο 54′ και τραυμάτισε σοβαρά τον Ογκένι Ονάζι της Λάτσιο.

 

http://directnews.gr

Leave A Response