Τα κινητά 3D της Google πάνε Διάστημα

Τα κινητά 3D της Google πάνε Διάστημα

Τα πειραματικά smartphone της Google που χαρτογραφούν το περιβάλλον θα αξιοποιηθούν από τη NASA σε ιπτάμενα ρομπότ που αναπτύσσονται για εργασίες στο εσωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Τα νέα κινητά, τα οποία παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Project Tango της Google, προγραμματίζεται να εκτοξευτούν με σκάφος ανεφοδιασμού στις 11 Ιουλίου, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Τα ρομπότ Spheres της NASA, εμπνευσμένα από μια σκηνή του Star Wars στην οποία ο Λουκ Σκάιγουοκερ τα βάζει με μια ιπτάμενη ρομποτική σφαίρα, έχουν σφαιρικό σχήμα και μέγεθος μπάλας ποδοσφαίρου. Μπορούν να κινούνται στο εσωτερικό του σταθμού χρησιμοποιώντας προωστήρες που εκτοξεύουν αέριο διοξείδιο του άνθρακα.

Τα πρώτα ρομπότ Spheres έφτασαν στον ISS το 2006, το μόνο όμως που μπορούσαν να κάνουν ήταν να πετούν πέρα-δώθε στο αβαρές περιβάλλον του τροχιακού εργαστηρίου.

«Θέλαμε να αυξήσουμε την επεξεργαστική ισχύ και να προσθέσουμε δυνατότητες επικοινωνίας, μια κάμερα, επιταχυνσιόμετρα και άλλους αισθητήρες» αναφέρει ο Κρις Πρόβενσερ του Ερευνητικού Κέντρου «Έιμς» της NASA στην Καλιφόρνια, επικεφαλής του προγράμματος Spheres.

«Ξύναμε το κεφάλι μας για το τι έπρεπε να κάνουμε, μέχρι που συνειδητοποιήσαμε ότι η απάντηση βρισκόταν κάτω από τη μύτη μας: Ας χρησιμοποιήσουμε smartphone» διηγείται.

Το 2010, οι ερευνητές κόλλησαν με velcro πάνω στα ιπτάμενα ρομπότ κινητά τηλέφωνα που είχαν αγοραστεί στο Διαδίκτυο και τροποποιηθεί για να αντέχουν τις απαιτήσεις της αποστολής.

Τώρα, τα κινητά του Project Tango υπόσχονται μεγαλύτερη βελτίωση. Οι συσκευές της Google διαθέτουν κάμερα που παρακολουθεί τις κινήσεις και έναν υπέρυθρο αισθητήρα βάθους παρόμοιο με το Microsoft Kinect. Μπορούν έτσι να χαρτογραφούν το χώρο γύρω τους, έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί για παράδειγμα να μετρήσει τις διαστάσεις ενός δωματίου, ή να μετατρέψει το σπίτι του σε εικονικό πεδίο μάχης για βιντεοπαιχνίδια.

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τα κινητά θα τοποθετηθούν στα ρομπότ ανοιγμένα στα δύο, έτσι ώστε οι κάμερες και η οθόνη αφής να κοιτούν προς τα έξω. Τα Spheres θα μπορούν έτσι να ανιχνεύουν τις γωνίες και να μετακινούνται ανάμεσα στις υπομονάδες του σταθμού.

Παραμένει πάντως ασαφές πότε τα κινητά Tango θα φτάσουν και στα καταστήματα εδώ στη Γη.

Στην ανάπτυξη της τεχνολογίας συμμετείχαν η γερμανική Bosch, το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον και το Open Source Robotics Foundation.

Πρόσφατα η Google κατέληξε σε συμφωνία με την LG και για την ανάπτυξη ενός tablet Tango.

Newsroom ΔΟΛ

http://news.in.gr/

Leave A Response