H Μακάμπι κατέκτησε την Ευρωλίγκα

H Μακάμπι κατέκτησε την Ευρωλίγκα

Επικράτησε 98-86 της Ρεάλ στον τελικό και κατέκτησε την Ευρωλίγκα
Η ψυχή και το πλάνο κατανίκησαν τα χρήματα και το ταλέντο. Η Μακάμπι κατέκτησε την Ευρωλίγκα για έκτη φορά στην ιστορία της (ισοφαρίζοντας Παναθηναϊκό και ΤΣΣΚΑ)

νικώντας την υπεροπτική Ρεάλ στην παράταση με 98-86.

Κατάθεση ψυχής από την ομάδα του λαού, που καθοδηγούμενη μαεστρικά από τον Ντέιβιντ Μπλατ και τον Ταϊρίς Ράις διέψευσε όλα τα προγνωστικά. Πολύ καλή παρουσία από τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, που όμως αποβλήθηκε νωρίς με πέντε φάουλ.

Λιγόψυχη η «βασίλισσα», τα αστέρια της οποίας πλην Ροντρίγκεθ και Μπουρούση εξαφανίστηκαν όταν η μπάλα άρχισε να καίει, έμεινε στα οκτώ τρόπαια και θα συμπληρώσει τουλάχιστον 20ετία μακριά από την κορυφή της Ευρώπης.

Ματσάρα

Γιουλ, Ρούντι, Ντάρντεν, Μίροτιτς και Μπουρούσης από τη μια και Οχαγιόν, Χίκμαν, Πνίνι, Σμιθ και Σχορτσανίτης από την άλλη, ήταν οι πρώτες πεντάδες του τελικού. Οι δύο Έλληνες σέντερ ήταν πρωταγωνιστές των πρώτων λεπτών, με τον «Σόφο» να πετυχαίνει τέσσερις γρήγορους πόντους και τον Μπουρούση να μοιράζει τρεις τάπες. Ένα ξέσπασμα της Μακάμπι, που θαρρούσε κανείς πως έπαιζε στο Τελ Αβίβ, οδήγησε σε ένα επί μέρους σκορ 11-2 και προβάδισμα έξι πόντων (7-13).

Η «βασίλισσα», που αντιμετώπιζε σοβαρό επιθετικό πρόβλημα στο ξεκίνημα του αγώνα (1/11 σουτ στα πρώτα επτάμισι λεπτά), αφυπνίστηκε δια χειρός του εντυπωσιακού-αν και με πρόβλημα στο δάχτυλο-Ρούντι και του πολύτιμου παγκίτη Ρέγες. Έτσι από το τελευταίο τρίλεπτο της πρώτης και το πρώτο της δεύτερης περιόδου έκανε ένα 19-2 και ξέφυγε με 26-15. Οι Μαδριλένοι είχαν τον απόλυτο έλεγχο μέχρι και δύο λεπτά πριν το τέλος του ημιχρόνου (35-26), αλλά ο πολύπειρος Μπλου με μεγάλα σουτ «ροκάνισε» τη διαφορά στο καλάθι διαμορφώνοντας το 35-33 του χορταστικού πρώτου μέρους.

Θρίλερ

Παρά το φόρτωμα του Σχορτσανίτη με τρίτο φάουλ με δύο μάλλον υπερβολικά σφυρίγματα, η Μακάμπι δεν κατέθεσε τα όπλα και με καλάθι του Χίκμαν πέρασε μπροστά μετά από 14 αγωνιστικά λεπτά (40-41). Η Ρεάλ έβρισκε λύσεις στην επίθεση (45-41), αλλά ομοίως και η λεοντόκαρδη ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ (45-46) με τη σκυτάλη στο προβάδισμα να αλλάζει διαρκώς χέρια (50-49). Ο «Σόφο» απενεργοποιήθηκε νωρίς με τέταρτο φάουλ και το γκολ-φάουλ του Ροντρίγκεθ ολοκλήρωσε το τρίτο δεκάλεπτο με 55-53.

Ένα τόσο μεγάλο ματς δεν θα μπορούσε να είναι τέτοιο μέχρι το τέλος του. Η Μακάμπι με τρίποντο του Ράις ανέκτησε το προβάδισμα (58-60), παρότι έξι λεπτά πριν το τέλος έχασε με πέμπτο φάουλ τον Σχορτσανίτη. Ροντρίγκεθ και Μίροτιτς πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και η ομάδα του Πάμπλο Λάσο πέρασε με 67-63 στο τετράλεπτο για το τέλος, αλλά η ομάδα του λαού χρειάστηκε μόλις ένα λεπτό για να επαναφέρει την ισορροπία (67-67) και λίγο μετά να πάρει το προβάδισμα με φόλοου-κάρφωμα του Τάιους (67-69). Μπλου και Ράις με παλικαρίσια καλάθια έφεραν τη Μακάμπι στο +4 (69-73) με μόλις 59’’ να απομένουν. Οι βολές του Ροντρίγκεθ έδωσαν ανάσα στη Ρεάλ, ενώ ο Μπουρούσης με μία καλή άμυνα και δύο βολές μετά από επιθετικό ριμπάουντ ισοφάρισε σε 73-73 στα 21’’ για το τέλος. Ο Ράις αστόχησε στο τελευταίο τρίποντο και το θρίλερ πήρε πεντάλεπτη παράταση, πράγμα που συνέβη για πρώτη φορά σε τελικό Final Four.

Μίροτιτς και Μπουρούσης από τη γραμμή έδωσαν προβάδισμα στους Μαδριλένους, αλλά ο Ράις είχε τις απαντήσεις και με επτά πόντους έβαλε ξανά τη Μακάμπι στο +4 (77-81). Με μία ασίστ και δύο βολές του άλλοτε γκαρντ του Πανιωνίου οι Ισραηλινοί έφτασαν στους έξι (79-85) φτάνοντας μέχρι και το +9 (79-88). Η Ρεάλ πελαγοδρομούσε και το ποτάμι δεν μπορούσε να γυρίσει πίσω, με τη Μακάμπι να θριαμβεύει με 98-86.

Δεκάλεπτα: 16-15, 35-33, 55-53, 73-73, (πρτ.) 86-98.

Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Ρούντι 15, Ρέγες 12, Μίροτιτς 12, Ροντρίγκεθ 21, Κάρολ 5, Ντάρντεν 7, Γιουλ, Μπουρούσης 12, Σλότερ 2, Μεζρί.

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Μπλατ): Ράις 26, Σμιθ 15, Χίκμαν 18, Ινγκλς, Τάιους 12, Πνίνι, Οχαγιόν 4, Μπλου 14, Σχορτσανίτης 9.

Διαιτητές: Χριστοδούλου (Ελλάδα), Πουκλ (Σλοβενία), Γιόβτσιτς (Σερβία).

 

http://www.sport-fm.gr

Leave A Response