Sexting: Η νέα μάστιγα του διαδικτύου

Sexting: Η νέα μάστιγα του διαδικτύου
Η επικίνδυνη μόδα με μηνύματα και φωτογραφίες ερωτικού περιεχομένου που παγιδεύει χιλιάδες παιδιά στο ίντερνετ και στους τόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Σε ηλικία 14 ετών γνώρισε τον εφιάλτη. Έφτασε στο σημείο να σκέφτεται να βάλει τέλος στη ζωή της… Η περιπέτεια της ανήλικης κοπέλας άρχισε, όταν έκανε το μοιραίο λάθος να στείλει μία γυμνή φωτογραφία της σε έναν 17χρονο με τον οποίο συνομιλούσαν στο διαδίκτυο. Ο νεαρός την έστειλε σε έναν φίλο του, εκείνος σε άλλον και έτσι πολύ γρήγορα η φωτογραφία είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Η μαθήτρια άρχισε να δέχεται εκατοντάδες υβριστικά μηνύματα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάει στο σχολείο και να αναγκαστεί με την οικογένεια της να αλλάξουν πόλη. Αυτή είναι μία από τις δεκάδες υποθέσεις κοριτσιών που έχουν πέσει θύματα του «sexting», της νέας μάστιγας του διαδικτύου που έκανε την εμφάνισή της και στη χώρα μας.

Έφηβες τα θύματα του Sexting

Τα θύματα είναι κυρίως κορίτσια στην εφηβεία, ηλικίας 13 έως 16 ετών, τα οποία συνομιλούν μέσω webcam ή μηνυμάτων από κινητά τηλέφωνα με γνωστούς ή αγνώστους, στέλνουν προκλητικές φωτογραφίες τους ή υποκλέπτονται βίντεο και φωτογραφίες τους, ενεργοποιώντας ο συνομιλητής τους την κάμερα του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους.

Οι δράστες εκβιάζουν τα παιδιά, ότι εάν δεν υποκύψουν στις ορέξεις τους, θα διακινήσουν τις φωτογραφίες ή το βίντεο σε χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου, εκ των οποίων πολλοί είναι γνωστοί με το παιδί. Τα αποτελέσματα είναι τραγικά για τα παιδιά, διασυρμός και ταπείνωση στο σχολείο ή στο φιλικό τους περιβάλλον και οι συνέπειες πολλές φορές απρόβλεπτες. Οι ειδικοί λένε ότι τα παιδιά μπορεί να στείλουν προκλητικές φωτογραφίες τους μέσω διαδικτύου ή κινητού, λόγω ενός εφηβικού φλερτ, από περιέργεια ή από χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία μεταξύ 2.000 εφήβων, περισσότερο από το ένα τρίτο ατόμων ηλικίας 11 – 18 ετών έλαβαν ένα κείμενο σεξουαλικού περιεχομένου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ το 70% των ατόμων αυτών γνώριζαν ποιός ήταν ο αποστολέας.

Συμβουλές για τους γονείς

Το “κλειδί” για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, όπως το “sexting” είναι η πρόληψη. Οι γονείς πρέπει να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους που εγκυμονούν στο διαδίκτυο και ταυτόχρονα να εξηγήσουν στα παιδιά ότι σε διάφορες ιστοσελίδες “κυκλοφορούν” επικίνδυνοι χρήστες. Για να γίνει όμως αυτό, λένε οι ειδικοί, πρέπει να υπάρχει σωστή επικοινωνία του παιδιού με τους γονείς, έτσι ώστε να αισθανθεί άνετα και να μιλήσει για οτιδήποτε του συμβεί στο διαδίκτυο και όχι μόνον…

Εάν πάντως το παιδί πέσει θύμα “sexting” ή “cyberbullying”, τότε οι γονείς πρέπει να απευθυνθούν αμέσως στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το “sexting” μπορεί να έχει σοβαρές νομικές συνέπειες, καθώς είναι παράνομη η διαδικασία της παραγωγής και της διανομής γυμνών φωτογραφιών που αφορούν ανηλίκους. Αποτέλεσμα ; Πολλά παιδιά έχουν κατηγορηθεί για αυτή τους την πράξη, ενώ δεν το ήξεραν, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις στο εξωτερικό που κάποια παιδιά έχουν καταδικαστεί με την κατηγορία της διακίνησης παιδικής πορνογραφίας.

http://www.newsbomb.gr/

Leave A Response