Winamp: Τίτλοι τέλους για τον ιστορικό media player

Winamp: Τίτλοι τέλους για τον ιστορικό media player

Μια εφαρμογή που έχουμε σίγουρα εγκαταστήσει κάποια στιγμή στους υπολογιστές μας οι περισσότεροι από εμάς, είναι το Winamp. Ο γνωστός media player έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1997 και ήταν μια από τις εφαρμογές που συνέδεσε το όνομα της με τα mp3 αλλά και με τη γενικότερη «επανάσταση» της ψηφιακής μουσικής, φτάνοντας μετά από χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στον χώρο να εξαγοραστεί από την AOL.

Όλα αυτά τελειώνουν, μιας και το κεφάλαιο Winamp κλείνει οριστικά.

winamp_logoΈτσι, σύμφωνα με μια λιτή ανακοίνωση της AOL στην επίσημη ιστοσελίδα της εφαρμογής «το Winamp.com και οι σχετικές με αυτό υπηρεσίες δεν θα είναι διαθέσιμες μετά την 20η Δεκεμβρίου του 2013. Επιπρόσθετα, ο Winamp Media player δεν θα είναι διαθέσιμος για download. Παρακαλούμε κάντε download της τελευταίας έκδοσης πριν από την προαναφερθείσα ημερομηνία. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη της κοινότητας του Winamp σε αυτά τα 15 χρόνια».

Κάπως έτσι λοιπόν, το Winamp φτάνει στο τέλος του, με την AOL να μην κάνει γνωστό τον λόγο που την οδήγησε σε αυτήν την απόφαση. Φυσικά, είναι σαφές πως η εφαρμογή είχε χάσει, μέσα στα τελευταία χρόνια, αρκετή από την «αίγλη» και δημοφιλία που είχε αποκτήσει στα πρώτα χρόνια, παρά τις όποιες προσπάθειες έγιναν, ακόμη και με κυκλοφορία έκδοσης της για Android και για Mac, εκδόσεις που δεν κατάφεραν να αποκτήσουν τα μερίδια χρήσης που είχε κατακτήσει η Windows version.

Αξίζει να αναφέρουμε πως στο διαδίκτυο έχει ήδη ξεκινήσει και ένα petition, το οποίο ζητάει από την AOL (εφόσον δεν μπορεί να συνεχίσει το project) να διαθέσει τον πηγαίο κώδικα του Winamp υπό open source άδεια. Φυσικά, η εφαρμογή θα συνεχίσει να λειτουργεί για όσους την κατεβάσουν στον υπολογιστή τους, αν και αναμένεται πως θα διακοπεί η λειτουργία υπηρεσιών όπως τα Now playing, MoodAgent, Nullsoft TV ενώ οι αναφορές θέλουν και το Shoutcast να σταματάει τη λειτουργία του.

Επισκεφτείτε λοιπόν το Winamp.com μέχρι τις 20/12, κατεβάστε την τελευταία έκδοση (ή ακόμη και κάποια παλαιότερη) γιατί Winamp ήταν αυτό και… it really whipped the llama’s ***

Leave A Response