KitKat, το λειτουργικό που θα τρέχει σε όλα τα smartphone με Android του 2014

KitKat, το λειτουργικό που θα τρέχει σε όλα τα smartphone με Android του 2014
H Google διέθεσε την νεότερη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος Android 4.4 και το Nexus 5, το πρώτο smartphone που το εκτελεί χωρίς προσθήκες από τον κατασκευαστή, κατά την προσφιλή συνήθεια της εταιρείας. Το KitKat θα είναι το λειτουργικό σύστημα που θα τρέχει σε όλα τα smartphone με Android το 2014, ανακοίνωσε με υπερηφάνεια ο Sundar Pichai, επικεφαλής των Androidών στην Google.

Το KitKat ανταποκρίνεται στις φωνητικές εντολές αναζήτησης στο Google και φέρνει χρήσιμες πληροφορίες μέσω της υπηρεσίας Google Now στην αριστερότερη αρχική οθόνη του λειτουργικού. Ενδιαφέρουσες αλλαγές έχουν γίνει στην αναγνώριση του καλούντος, με το KitKat να αναζητά τον αριθμό κλήσης σε παρακείμενες «γνωστές του» επιχειρήσεις που έχουν εισαχθεί στους Χάρτες του. To Android 4.4 υποστηρίζει την ταχύτερη εναλλαγή μεταξύ app που τρέχουν παράλληλα (multitasking) και, σύμφωνα με την Google, ελέγχεται πλήρως με την φωνή.

  • «Δεν χρειάζεται καν να αγγίξετε την οθόνη. Από οποιαδήποτε αρχική οθόνη ή από το Google Now, πείτε “Ok, Google” για να ζητήσετε να γίνει μια αναζήτηση στο Google, να στείλετε ένα μήνυμα, να ζητήσετε οδηγίες πλοήγησης ή να ακούσετε μουσική»

Το σημαντικότερο ίσως από την ανακοίνωση της Google είναι η προφανής φιλοδοξία της να δώσει τέλος στην πολυδιάσπαση που επικρατεί μεταξύ των Androidών. Tο KitKat μπορεί να εκτελείται σε συσκευές με μόλις 512MB RAM -σκοτώνοντας διεργασίες που εκτελούνται στο παρασκήνιο, μειώνοντας τις απαιτήσεις για μνήμη από τα app και βελτιώνοντας την διαχείριση του πολύτιμου αυτού πόρου.

Οι περισσότερες συσκευές Android στις αναπτυσσόμενες αγορές, είπε ο Pichai, είναι χαμηλών προδιαγραφών και τρέχουν Gingerbread. Αυτή ήταν η πρόκληση που αναλαμβάνει η εταιρεία, να αναπτύξει ένα OS για όλα τα smartphone με Android, ακόμα και τα πολύ παλιά, προκειμένου να συνδράμει την προσπάθεια να καταστεί συνεπής η εμπειρία της χρήσης ενός smartphone/tablet με Android. Εξάλλου, εκτός από τις απαιτήσεις του λειτουργικού συστήματος που είναι πλέον μειωμένες, απαιτείται η συνδρομή και των προγραμματιστών εφαρμογών, στους οποίους απευθύνει ένα νέο API με το οποίο θα μπορούν να βλέπουν πόση μνήμη έχει η συσκευή για την οποία προορίζεται το app τους ώστε να σερβίρουν την πλέον κατάλληλη έκδοση για αυτήν.

Εντούτοις, το Android 4.4 θα διατεθεί άμεσα μόνο σε συσκευές υψηλών προδιαγραφών οι οποίες έρχονται συνήθως με 2GB RAM. Τα Nexus 4, Nexus 7, Nexus 10, Samsung Galaxy S4, HTC One Google Play Edition θα λάβουν την ενημέρωση του λειτουργικού «τις επόμενες εβδομάδες». Από την λίστα απουσιάζει το Nexus που κατασκευάστηκε από την Samsung και διατέθηκε στην Ευρώπη τον Οκτώβριο του 2011, καθώς όπως εξηγεί η Google, είναι πολύ παλιό αφού τοποθετείται παλαιότερα από 18 μήνες, περίοδο που ορίζει ως παράθυρο ανανέωσης η Google και τρίτοι κατασκευαστές.

To πρότυπο smartphone Android έχει οθόνη 5 ιντσών (1920×1280 με 445 pixel ανά ίντσα) με τετραπύρηνο Qualcomm Snapdragon 800 στα 2,3GHz και 2GB RAM. Η κάμερα υποστηρίζει το λεγόμενο HDR+ mode, για την λήψη πολλαπλών φωτογραφιών ταυτόχρονα από τις οποίες συντίθεται μια καλύτερη φωτογραφία. Τo Nexus 5 (LTE με υποστήριξη Wi-Fi 802.11ac) θα διατεθεί ξεκλείδωτο στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα με τιμή ΗΠΑ 349 δολάρια (16GB) και 399 δολάρια για την έκδοση 32GB.

Πηγή – In.gr Τεχνολογία

Leave A Response