Ιατρικά μυστικά πριν από τις εξετάσεις που πρέπει να γνωρίζουμε

Ιατρικά μυστικά πριν από τις εξετάσεις που πρέπει να γνωρίζουμε

Μία ιατρική εξέταση είτε έχει προληπτικό είτε διαγνωστικό χαρακτήρα προκαλεί πάντα άγχος. Είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι όμως, πριν τις εξετάσεις μας;
Δυστυχώς, ελάχιστοι είναι αυτοί, σύμφωνα με το prevention.com που γνωρίζουν τα μικρά ιατρικά μυστικά (που ωστόσο όλοι πρέπει να ξέρουμε), όχι μόνο για να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, αλλά και για να έχουμε τα πιο ακριβή αποτελέσματα. Οι ειδικοί μας τα αποκαλύπτουν…

Ξεκούραση πριν την πίεση

Χαλαρώστε για 3 έως 5 λεπτά πριν μετρήσετε την αρτηριακή σας πίεση. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζετε ότι δεν θα λάβετε υψηλές τιμές, που ενδεχομένως να σας οδηγήσουν σε άσκοπες επιπλέον εξετάσεις και σε λαθεμένες συνταγογραφήσεις φαρμάκων.

Οι ειδικοί επιμένουν, ότι ακόμα και η βιασύνη να φτάσετε έγκαιρα στο ραντεβού με τον γιατρό σας, μπορεί να ωθήσει σημαντικά τη συστολική πίεση. Ο καλύτερος τρόπος είναι να καθίστε ήσυχα, να ξεφυλλίσετε ένα καλό βιβλίο ή ένα περιοδικό και να πάρετε βαθιές αναπνοές για να ηρεμήσετε, ενώ περιμένετε στην αίθουσα αναμονής.

Μία καλή ιδέα είναι να αποφύγετε τα γλυκά, τα παχυντικά σνακ και την καφεΐνη πριν από το ραντεβού σας, αν και δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις που να επισημαίνουν ότι η καφεΐνη σε βάθος χρόνου προκαλεί υπέρταση.

Κάντε μια μαστογραφία κατά την έναρξη του κύκλου σας

Εάν είστε προεμμηνοπαυσιακές, καλό είναι να κάνετε μαστογραφία κατά τη διάρκεια των πρώτων 2 εβδομάδων του κύκλου σας (ή την εβδομάδα μετά την περίοδο) για να αποφευχθούν ορμονικές αλλαγές που μπορεί να κάνουν το στήθος σας πιο ευαίσθητο. Επίσης, αποφύγετε την καφεΐνη για μια εβδομάδα πριν από την εξέταση, καθώς ενισχύει τους δείκτες τρυφερότητας του στήθους.

Παράλληλα, προσπαθήστε να μη χρησιμοποιήσετε αποσμητικό (κρέμες σώματος, αρώματα κ.λπ) την ημέρα της μαστογραφίας, καθώς αυτά μπορεί να επηρεάσουν την ανάγνωση των αποτελεσμάτων.

Αφαιρέστε το βερνίκι νυχιών πριν από τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του δέρματος

Συγκεκριμένοι τύπου μελανώματος (όπως το acral lentiginous, που αντιπροσωπεύει το 5% του συνόλου των μελανωμάτων), εμφανίζονται συνήθως κάτω από τα νύχια. Αν φοράτε ένα λεπτό στρώμα μανό ή σκληρυντικό νυχιών, ο γιατρός σας ενδεχομένως να μη μπορέσει να δει τις ραβδώσεις ή τη μελάγχρωση, που μπορεί να σηματοδοτεί ένα πρόβλημα.

Αποφύγετε τα ζυμαρικά πριν την εξέταση της χοληστερόλης

Ακόμα κι αν φάγατε νωρίς το προηγούμενο βράδυ, ένα δείπνο με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο ή κάποιο λιπαρό γεύμα εντός 3 ημερών, πριν από τις εξετάσεις σας, μπορεί να προκαλέσει αύξηση των τριγλυκεριδίων σας επηρεάζοντας τους δείκτες της LDL χοληστερόλης, αυτής δηλαδή που βρίσκεται στις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας.

Αναισθητική κρέμα για την κολποσκόπηση

Η εξέταση αυτή επιτρέπει στον γιατρό να εξετάσει τον τράχηλό σας πιο στενά και να αποστείλει μέρος των κυτταρικών ευρημάτων, που ίσως χρήζουν περαιτέρω έλεγχο, για βιοψία,

Για να γίνει η διαδικασία πιο άνετη, ρωτήστε το γιατρό σας για να εφαρμόσει κάποια ειδική (αναισθητική) κρέμα ή gel στην περιοχή πριν από την εξέταση. Όποιος πόνος ή περίεργη αίσθηση μετά την εξέταση, είναι μηδαμινά στοιχεία για γυναίκες, οι οποίες δεν έχουν σεξουαλική επαφή ή δε χρησιμοποιήσουν ταμπόν τουλάχιστον για μία εβδομάδα, μετά την εξέταση.

Ενυδάτωση πριν από το τεστ Παπανικολάου

Αν είστε στην εμμηνόπαυση ή επιρρεπείς σε ξηρότητα του κόλπου, ένα τεστ Παπ μπορεί να είναι επώδυνο. Για να αποφύγετε τον πόνο, χρησιμοποιήστε μια ενυδατική/λιπαντική κολπική κρέμα, τρεις φορές την εβδομάδα για διάστημα 2 εβδομάδων πριν από την εξέταση και σταματήστε τη χρήση 3 ημέρες πριν από το κανονισμένο ραντεβού για το τεστ Παπ, προκειμένου να μην αλλοιωθούν τα αποτελέσματα. Μάλιστα, για πιο ακριβή ανάγνωση των αποτελεσμάτων είναι καλύτερο να προγραμματίσετε το τεστ όταν δεν είστε σε εμμηνόρροια.

Πρωινό ραντεβού για κολονοσκόπηση

Τα ποσοστά ανίχνευσης πολύποδα είναι σημαντικά υψηλότερα όταν οι εξετάσεις γίνονται νωρίς το πρωί, ίσως επειδή οι γιατροί δεν είναι κουρασμένοι. Η ποιότητα της προετοιμασίας του εντέρου, όλα τα δυσάρεστα πράγματα που πρέπει να πιείτε για να απομακρύνετε τα κόπρανα, ώστε ο γιατρός σας να μπορεί να πάρει μια σαφέστερη εικόνα του παχέος εντέρου σας, είναι επίσης σε καλύτερα επίπεδα τις πρωινές ώρες.

Για να διευκολύνετε την προετοιμασία του εντέρου, η οποία μπορεί να είναι το πιο δύσκολο μέρος της κολονοσκόπησης, ρωτήστε το γιατρό σας για μία «ελαφρά» προετοιμασία. Οι έρευνες δείχνουν ότι η λήψη μιας δόσης φαρμάκου (που χορηγείται για την εκκένωση του εντέρου) τόσο την προηγούμενη νύχτα, όσο και λίγες ώρες πριν από την εξέταση οδηγεί σε ένα καθαρότερο παχύ έντερο, άρα και σε καλύτερες συνθήκες για την ανίχνευση του πολύποδα.
http://www.clickatlife.gr/

Leave A Response