Επιτέλους τρόπαιο για τη Γαλλία

Επιτέλους τρόπαιο για τη Γαλλία

Η Γαλλία πρώτη στην Ευρώπη, νίκησε 80-66 τη Λιθουανία
Η Γαλλία είναι η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης. Οι Τρικολόρ επικράτησαν με 80-66 της Λιθουανίας στον τελικό του Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας και ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Ο MVP της διοργάνωσης, Τόνι Πάρκερ και η παρέα του, δεν επέτρεψαν σε κανένα σημείο του αγώνα στον Λίνας Κλέιζα και στους συμπαίκτες του να τους απειλήσουν και δικαίως κάρφωσαν τη σημαία της Γαλλίας στην πρώτη θέση. Στην 3η θέση η Ισπανία που νίκησε 92-66 την Κροατία στον μικρό τελικό.

Στο μεταξύ, το Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας ρίχνει την αυλαία του και αμέσως μετά η Ουκρανία παίρνει τη… σκυτάλη, καθώς θα είναι η «οικοδέσποινα» της διοργάνωσης του 2015.

Οι 17 πόντοι του Μπατούμ στο πρώτο ημίχρονο έδωσαν την απαραίτητη ώθηση στους Γάλλους για την πρώτη μεγάλη επιτυχία τους σε Ευρωμπάσκετ, για να πάρει τη σκυτάλη του σκοραρίσματος ο Ντιαό με 15 πόντους (13 στο δεύτερο ημίχρονο).

Ο μεγάλος αστέρας των «τρικολόρ», Τόνι Πάρκερ, ο οποίος αναδείχθηκε και MVP του Ευρωμπάσκετ, «ξεκουράστηκε» μετά τους 32 πόντους που φόρτωσε το καλάθι της Ισπανίας στον ημιτελικό και απόψε… έμεινε στους 12.

Από την ομάδα Γιόνας Καζλάουσκας, που πλέον μετράει δύο μετάλλια με διαφορετικές εθνικές ομάδες (χάλκινο με Ελλάδα το 2009 και ασημένιο με Λιθουανία το 2013), ξεχώρισε ο Λίνας Κλέιζα με 20 πόντους, αλλά μόλις 4 στο δεύτερο ημίχρονο, απόρροια της εξαιρετικής άμυνας των θριαμβευτών.

Τα ριμπάουντ (42 έναντι 25 των Λιθουανών), τομέας όπου διακρίθηκε ο Αζινκά με 10, και η δημιουργία (16 ασίστ) το μυστικό της επιτυχίας της Γαλλίας στον αποψινό τελικό του Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας.

Γκόραν Ντράγκιτς από Σλοβενία, Τόνι Πάρκερ από Γαλλία, Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς από Κροατία, Λίνας Κλέιζα από Λιθουανία και Μαρκ Γκασόλ από Ισπανία συνέθεσαν την κορυφαία πεντάδα του Ευρωμπάσκετ.

Με μηδέν επιθετικά ριμπάουντ μέχρι το ημίχρονο και γενικότερα χαμένη τη «μάχη» της… εναέριας κυκλοφορίας (19 ριμπάουντ οι Γάλλοι – 9 οι Λιθουανοί, οι παίκτες του Γιόνας Καζλάουσκας έμειναν κοντά στο σκορ όσο άντεχε ο εξωπραγματικός και απόψε, Λίνας Κλέιζα (16π. στο α’ ημ.). Με τον Λιθουανό πάουερ φόργουορντ να πετυχαίνει τους 11 από τους 22 πόντους της ομάδας του στο πρώτο δεκάλεπτο και η άμυνα να κάνει σωστά τη δουλειά της απέναντι στον Πάρκερ, η Λιθουανία προηγήθηκε με 22-19, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη…

Τελευταία φορά που οι Λιθουανοί απείλησαν ήταν στο 29-29 στο 15′. Με οδηγό στην επίθεση τον ασταμάτητο απόψε Μπατούμ (17π. στο ημίχρονο και 2 κολλητά τρίποντα στο β’ δεκ.) και κυρίαρχο των… αιθέρων τον Αζινκά οι Γάλλοι, από τη στιγμή που έκατσε στον πάγκο για ανάσες ο Κλέιζα, έτρεξαν το εντυπωσιακό επιμέρους σκορ 21-5 και πήραν το δρόμο προς τα αποδυτήρια στο +16 (50-34), μετά από τρίποντο του Ντιό στην εκπνοή του ημιχρόνου από τα 9 (!) μέτρα. Εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας σε αυτό το διάστημα για τους «τρικολόρ» με 63% στα σουτ εντός πεδιάς.

Κι αν στο πρώτο ημίχρονο ο Μπατούμ ντύθηκε… Πάρκερ, στην τρίτη περίοδο ήταν η σειρά του Ντιαό, με τον πάουερ φόργουορντ των Σπερς να πετυχαίνει 11 πόντους σε αυτό το διάστημα και να κρατάει τη διαφορά για τη Γαλλία. Από τους Λιθουανούς, ό,τι σχέδιο κι αν είχε σε άμυνα και επίθεση ο Καζλάουσκας ο Κολέ είχε την απάντηση και οι δύο ομάδες πήραν το δρόμο για την τρίτη περίοδο στο +18 (68-50).

Εξαιρετική η γαλλική άμυνα, που κράτησε άποντο τον Κλέιζα, και κράτησε την κυριαρχία της στα ριμπάουντ (31 έναντι 14 των Λιθουανών). Ο Πάρκερ μπορεί να μην ενίσχυσε στο σκοράρισμα, αλλά έδωσε βοήθειες στη δημιουργία (3 ασίστ). Ωστόσο, στον επίλογο του αγώνα ο πόιντ γκαρντ των Σπερς αφυπνίστηκε στην επίθεση και οι αποφασισμένοι Γάλλοι έφτασαν δίκαια στο τελικό 80-66.

Τα δεκάλεπτα: 19-22, 50-34, 68-50, 80-66

ΓΑΛΛΙΑ (Βενσάν Κολέ): Λοβέρν 2, Μπατούμ 17 (3), Ντιό 5 (1), Πετρό 8, Καουντί, Πάρκερ 12, Ερτέλ, Πιετρούς 6, Ντε Κολό 4, Ντιαό 15 (1), Αζινκά 4, Ζελαμπάλ 7.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Γιόνας Καζλάουσκας): Μοτεγιούνας , Καλνιέτις 19 (2), Κουζμίνσκας, Ντ. Λαβρίνοβιτς 7 (1), Ματσιούλις 7 (1), Σεϊμπούτις 10, Κλέιζα 20 (3), Πότσιους 3, Βαλαντσιούνας, Γιαβτόκας.

Το χάλκινο η Ισπανία…

Για 11η φορά στην ιστορία της η Ισπανία ανέβηκε στο βάθρο του Ευρωμπάσκετ. Οι «φούριας ρόχας» νίκησαν 92-66 την Κροατία στον μικρό τελικό και κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο (3ο ύστερα απ’ αυτά του 1991 και του 2001). Όπως μαρτυρά η έκταση της διαφοράς, η ισπανική ομάδα έφτασε άνετα στη νίκη, χτίζοντας διψήφια διαφορά από το τέλος του δεύτερου δεκαλέπτου.

Μεγάλο ματς έκανε ο Γιουλ με 21 πόντους (5/10 τρίποντα). Στους 17 σταμάτησε ο Μαρκ Γκασόλ, ενώ 15 είχε ο Κλαβέρ, ενώ για τους Κροάτες, 22 είχε ο Μπογκντάνοβιτς και 12 ο Ούκιτς.

Τα δεκάλεπτα: 23-18, 47-36, 63-48, 92-66

Ισπανία (Ορένγκα): Αγκιλάρ, Φερνάντεθ 8, Ροντρίγκεθ 2, Ρέι 4, Καλντερόν 8, Ρούμπιο 6 (6 ασίστ), Κλαβέρ 16 (6 ριμπάουντ), Σαν Εμετέριο 5, Γιούλ 21, Γκασόλ 17 (8 ριμπάουντ), Γκάμπριελ 5, Μουμπρού

Κροατία (Ρέπεσα): Τόμιτς 1, Άντριτς 2, Ντρέιπερ 5, Μπογκντάνοβιτς 22, Σαριτς 6, Ρούντεζ 5, Ούκιτς 12, Σίμον 3, Μάρκοτα, Μ. Ντέλας 2, Ζόριτς 8 (6 ριμπάουντ), Α. Ντέλας

Σκυτάλη στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, το Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας ρίχνει την αυλαία του και αμέσως μετά η Ουκρανία παίρνει τη… σκυτάλη, καθώς θα είναι η «οικοδέσποινα» της διοργάνωσης του 2015. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ουκρανικής ομοσπονδίας και γνώριμος μας από τη «θητεία» του σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, Σάσα Βολκόφ, παρουσίασε σήμερα το σήμα του Ευρωμπάσκετ 2015.

Το κορυφαίο ευρωπαϊκό γεγονός του 2015 θα διεξαχθεί όπως και εφέτος με 24 ομάδες και το ίδιο σύστημα, ενώ οι πόλεις Λβιβ, Ντνιπροπετρόφσκ, Οδησσός και Χάρκοβο θα φιλοξενήσουν την Α’ φάση του Ευρωμπάσκετ. Η Β’ θα διεξαχθεί σε Κίεβο και Ντόνετσκ και τα προημιτελικά, ημιτελικά, όπως και ο «μικρός» τελικός και ο τελικός, στο Κίεβο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave A Response