Το μεγάλο παζάρι για το «νιου ντιλ» της συγκυβέρνησης

Το μεγάλο παζάρι για το «νιου ντιλ» της συγκυβέρνησης

Στην τελική ευθεία η προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Το τρίπτυχο «εξάντληση τετραετίας – όχι νέα μέτρα και αποδέσμευση από το Μνημόνιο το συντομότερο δυνατό – ριζικός μετασχηματισμός του πολιτικού συστήματος μέσα από έναν νέο συνταγματικό χάρτη», καθορίζει τη νέα προγραμματική συμφωνία που προετοιμάζουν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία και στόχος είναι στο νέο κείμενο αρχών όχι μόνο να αποτυπώνονται τα κοινά σημεία ανάμεσα στα δύο κόμματα, αλλά η νέα συμφωνία να λειτουργήσει ως «οδηγός διακυβέρνησης» με ορίζοντα μια μετα-μνημονιακή περίοδο.
Βάση της νέας συμφωνίας, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αποτελεί η προγραμματική κυβερνητική διακήρυξη που είχε συνυπογράψει τον Ιούλιο του 2012 και η ΔΗΜΑΡ, αλλά με τις απαραίτητες αλλαγές τις οποίες επιβάλλουν ουσιαστικά όσα μεσολάβησαν τον τελευταίο χρόνο.
Στο πλαίσιο αυτό επαναδιατυπώνεται το σημείο για τις απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς η προηγούμενη συμφωνία εμπεριείχε τη κατηγορηματική δέσμευση των εταίρων για μη απολύσεις, ενώ για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων έθετε στόχο, «να μη γίνουν απολύσεις μόνιμου προσωπικού αλλά σοβαρές οικονομίες από μη μισθολογικό λειτουργικό κόστος και μείωση γραφειοκρατίας».
Η νέα συμφωνία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα προβλέπει τη μονιμοποίηση ενός συστήματος κινητικότητας και αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, με την επισήμανση ότι «η μείωση του Δημοσίου δεν θα πρέπει να επιβαρύνει τους δείκτες της ανεργίας». Είναι προφανές ότι η νέα διατύπωση αποσκοπεί να καλύψει τη νέα συμφωνία με την τρόικα για τις 15.000 απολύσεις έως τα τέλη του 2014, η οποία συνοδεύεται από την πρόβλεψη για την πρόσληψη ισάριθμου προσωπικού υψηλότερων προσόντων.
Με το νέο κείμενο, εξάλλου, θα δρομολογείται η κατάρτιση νέου νομικού πλαισίου για το μεταναστευτικό, στη βάση «των ισχυόντων στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου», όπως προέβλεπε και η προηγούμενη συμφωνία, αλλά αυτή τη φορά αναμένεται να περιληφθεί και πρόβλεψη για νομοθετική παρέμβαση με στόχο την καταπολέμηση του ρατσισμού και του ναζισμού. Κυβερνητικά στελέχη δεν απέκλειαν, μάλιστα, αυτό να είναι ένα από τα πρώτα σημεία της νέας συμφωνίας που θα πάρουν τον δρόμο της υλοποίησης, ενόψει και της επίσημης επίσκεψης του κ. Σαμαρά στο Ισραήλ, στις 8 Οκτωβρίου.
Σημαντικό κεφάλαιο της νέας προγραμματικής διακήρυξης θα αποτελέσουν οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Επί της ουσίας, η συμφωνία αποτελεί την αφετηρία ενός μεγάλου πολιτικού διαλόγου για την κατεύθυνση της συνταγματικής αναθεώρησης. Και, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «στο τραπέζι κάθε πρόταση για ριζικές αλλαγές», από την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τη μείωση του αριθμού των βουλευτών, τη σύσταση Γερουσίας, τα βουλευτικά ασυμβίβαστα, έως τον εκλογικό νόμο.
Στο ζήτημα του εκλογικού νόμου φαίνεται, πάντως, ότι καταγράφεται δυστοκία μεταξύ των εταίρων, καθώς το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει μια καθαρή διατύπωση για νέο νόμο προς την κατεύθυνση της απλής αναλογικής, ενώ η ΝΔ επιδιώκει μια ουδέτερη αναφορά, καθώς επιθυμεί ο εκλογικός νόμος να εξεταστεί υπό το πρίσμα των γενικότερων αλλαγών στον συντακτικό χάρτη.
http://www.tanea.gr/

Leave A Response