Θεσσαλονίκη:100.000 Τούρκοι τουρίστες στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ

Θεσσαλονίκη:100.000 Τούρκοι τουρίστες  στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ

Υστερα από ένα περίπου χρόνο, που ήταν κλειστό για λόγους ανακαίνισης, άνοιξε και πάλι για το κοινό το σπίτι μουσείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Τα επίσημα εγκαινία έγιναν σήμερα, από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Ömer Çelik, παρουσία του πρέσβη της Τουρκίας, Kerim Uras, του πρόξενου Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Tugrul Biltekin, του υφυπουργού Εξωτερικών Ελλάδος, Ακη Γεροντόπουλου, του αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα και άλλων εκπροσώπων τόσο της Τουρκίας όσο και της Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Ömer Çelik, επισήμανε ότι η ανακαίνιση του σπιτιού του Τούρκου ηγέτη αφενός θα συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, αφετέρου θα βοηθήσει στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δυο κρατών.

«Αυτό το σπίτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τον τουρκικό λαό θα συμβάλει στην αύξηση του τουρισμού» τόνισε ο κ. Çelik συμπληρώνοντας «πρέπει να επισκέπτονται οι δυο λαοί τις δυο χώρες, αυτό είναι η διπλωματία των λαών. Να γνωρίζουνε ο ένας τον άλλον, να μην το βλέπουμε μόνο ως οικονομικό όφελος αλλά και ως όφελος προς την ειρήνη για την περιοχή μας».

Τέλος, ο κ.Çelik, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τις αδειοδοτήσεις σχετικά με τις εργασίες ανακαίνισης στην οικία Ατατούρκ και τόνισε ότι ως υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού είναι έτοιμοι να συμβάλλουν και σ’ άλλες ανακαινίσεις κτιρίων στη Θεσσαλονίκη.

 100.000 Τούρκοι τουρίστες στη Θεσσαλονίκη

Για διπλασιασμό των διανυχτερεύσεων στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους επισκέπτες μίλησε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλης Θωμόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2013 παρουσίασε αύξηση από Τουρκία, περίπου 60%.

«Σίγουρα το σημερινό γεγονός του ανοίγματος και των εγκαινίων του σπιτιού του Κεμάλ Ατατούρκ θα βοηθήσει στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος, και ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά που συμπληρώνονται 75 χρόνια από το θάνατο του Κεμάλ Ατατούρκ» ανέφερε ο κ. Θωμόπουλος ο οποίος τόνισε ότι εάν όλα θα εξελιχθούν ομαλά, η φετινή χρονιά μπορεί να κλείσει και με διπλάσιες διανυχτερεύσεις, σε σχέση με το 2012 που έφτασαν περίπου τις 48.000.

Για αύξηση του τουριστικού ρεύματος μίλησε και ο αντιδημάρχος Ποιότητας Ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος εκπροσώπησε το δήμο Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι «τα σημερινά εγκαίνια συμβάλλουν στο να έρχονται περισσότεροι τουρίστες από τη γείτονα χώρα. Αναδεικνύεται η ιστορία της πόλης και ταυτόχρονα εκμεταλλευόμαστε το γεγονός για να αναδείξουμε τις δυνατότητες που έχει αυτή η πόλη».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ακης Γεροντόπουλος, σε δηλώσεις του ανέφερε τα εξής: «εμείς οι Ελληνες σεβόμαστε τη φιλία και τη συνεργασία των Βαλκανικών λαών. Τα σημερινά εγκαίνια το αποδεικνύουν».

http://www.agelioforos.gr/

Leave A Response