Βυζαντινό ναυάγιο στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας

Βυζαντινό ναυάγιο στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας
Ένα αρχαίο εμπορικό πλοίο έχει ανακαλυφθεί στον βυθό του κόλπου Taman κοντά στο ρωσικό θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, Sochi.

Δεκατρείς αιώνες πριν, το πλοίο έφυγε από το Βυζάντιο και στη συνέχεια βυθίστηκε στην Φαναγορία, την μεγαλύτερη ελληνική αποικία στη χερσόνησο του Taman. Εκείνη την εποχή, η Φαναγορία ήταν το μεγαλύτερο οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο στην περιοχή της Μεσογείου.

Οι Ρώσοι αρχαιολόγοι έχουν αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες προσπαθώντας να ρίξουν φως στο ναυάγιο του πλοίου. Δεν είναι ακόμα σαφές γιατί υπάρχει μόνο ένας αμφορέας στο σκάφος και το τι συνέβη ακριβώς με το φορτίο του πλοίου. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει το όνομα του πλοίου, το οποίο έχει ήδη χαρακτηριστεί ως το πιο πολύτιμο εύρημα των τελευταίων 12 ετών. Όσο για την Φαναγορία, ήταν το κέντρο του Βασιλείου του Βοσπόρου τον 5ο αιώνα π.Χ. Η Φαναγορία αποτέλεσε ουσιαστικό μέρος του Βυζαντίου για αρκετούς αιώνες ενώ στη συνέχεια έγινε η πρώτη πρωτεύουσα της Βουλγαρίας και μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Χαζαρικής Αυτοκρατορίας. Αυτή τη στιγμή, το ένα τρίτο αυτής της αρχαίας πόλης βρίσκεται βυθισμένο στη θάλασσα, και είναι ο λόγος που πολλοί αναφέρονται στην Φαναγορία ως την «Ρωσική Ατλαντίδα».

Ο Vladimir Kuznetsov, επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής Phanagorian, αναφέρει ότι οι αρχαιολογικές αποδείξεις βρίσκονται κάτω από τον βυθό της Μαύρης Θάλασσας.

«Εξερευνούμε με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού τον βυθό», δηλώνει ο Kuznetsov, «όπου και βρέθηκε, νωρίτερα φέτος, το 15 μέτρων μήκους εμπορικό πλοίο στον κόλπο του Taman. Αυτή τη στιγμή, είμαστε στη διαδικασία καθαρισμού του πλοίου που ήταν θαμμένο κάτω από ένα στρώμα 1,5 μέτρου άμμου. Ήμασταν πολύ τυχεροί που βρήκαμε ένα τέτοιο αρχαίο πλοίο, αν και είχαμε ενδείξεις καθώς είχαν προηγηθεί ανακαλύψεις διάφορων αντικειμένων στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων θραυσμάτων και μερών μαρμάρινων αγαλμάτων», καταλήγει ο Kuznetsov.

Μετά τον καθαρισμό του, το πλοίο θα ανεγερθεί στην επιφάνεια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενώ το ανακατασκευασμένο σκάφος αναμένεται να παρουσιαστεί στο μουσείο της Φαναγορίας.

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες τουρίστες από τις γειτονικά θέρετρα προσέρχονται καθημερινά στην χερσόνησο του Taman για να επισκεφθούν την αρχαία Φαναγορία, η οποία έχει πολύ καλά διατηρημένα κτίρια, καθώς βρίσκονταν κάτω από ένα στρώμα, πάχους 7 μέτρων, από το έδαφος. «Όλοι όσοι επιθυμούν να περπατήσουν στους δρόμους της Φαναγορίας θα είναι σύντομα σε θέση να το πράξουν», δηλώνει ο Georgy Kokunko, επικεφαλής του έργου Volnoye Delo που αφορά την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του Kuban.

«Η γεωγραφική κατάσταση της χερσονήσου καθιστά δυνατή την εφαρμογή ενός ευρύ φάσματος ιστορικών και πολιτιστικών έργων», αναφέρει ο Kokunko. «Αναφέρομαι τόσο στο μελλοντικό μουσείο όσο και στην Φαναγορία, η οποία ως μνημείο θα περιλαμβάνει αρκετές ανακατασκευασμένες υποδομές της αρχαίας πόλης. Με το ένα τρίτο της πόλης βυθισμένο , θα πρέπει να αδράξουμε την μοναδική ευκαιρία να εκθέσουμε υποβρύχια αντικείμενα.»

Οι επιστήμονες άρχισαν να εξερευνούν την αρχαία Φαναγορία τον 18ο αιώνα, όταν ενσωματώθηκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία. Ωστόσο, η πραγματική φάση της εξερεύνησης της, άρχισε μόλις πριν από μερικά χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί είναι σχεδόν σίγουροι ότι θα βρουν περισσότερα αντικείμενα και γεγονότα που σχετίζονται με την αρχαία πόλη, που αποτέλεσε ένα είδος γέφυρας ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση για 1.500 χρόνια.

Leave A Response